3. Uluslararası Sigorta Zirvesinde 'yeni riskler dönemi' ele alındı
3. Uluslararası Sigorta Zirvesinde 'yeni riskler dönemi' ele alındı

3. Uluslararası Sigorta Zirvesinde 'yeni riskler dönemi' ele alındı

1-2 Ekim tarihlerinde Sheraton Grand Ataşehir’de düzenlenen 3. Uluslararası Sigorta Zirvesi, sigorta sektörünün önemli liderlerini bir araya getirerek küresel trendler ve riskler üzerine kritik konuları ele alıyor. Zirvede öne çıkan konulardan biri, gelişmekte olan ülkelerin büyümekte olan ülkelerin yoğunluğuyla ortaya çıkan ve 7,8 trilyon dolara ulaşan küresel koruma açığı.

TSB Başkanı Uğur Gülen, zirvede yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: “Uzun süredir uyumlu adımlar atıyoruz ve bu süreçte Bakanımıza ve SEDDK’ya teşekkür ederim. Pandemi, ekonomik krizler ve depremler gibi büyük zorlukları omuzladık. Ancak son bir yılda ekonomi olumlu bir ivme kazandı ve 2025’te enflasyonun %10-20 arası bir seviyede olmasını bekliyoruz. 13 yıldır bu toplantılarda sigortanın önemini vurguluyoruz. Bu yıl, zirvemizde dünyada değişen trendler ve riskler üzerine odaklanacağız.”

Koruma açığı artıyor

Gülen ayrıca, koruma açığının önemine de dikkat çekerek şu bilgileri paylaştı: “Maraş depremlerinde 106 milyar doların yalnızca 6 milyar doları sigorta ile karşılandı. Demek ki 100 milyar dolarlık bir açık var. Aynı şekilde olası İstanbul depremleri için de benzer rakamlar raporlandı ve toplamda 300 milyar dolarlık bir koruma açığı bekleniyor.”

Gülen, sigortacılığın risk algısını 4 ana akım ile yenileyeceğini belirtti: jeopolitik riskler, makroekonomik gelişmeler, teknolojik değişim ve doğal afetler. Üretken yapay zekanın hızla büyüyen siber riskler yaratacağını ve insan gibi düşünebilen siber saldırganların oluşabileceğini belirtti. Ayrıca, uzayan yaşam süreleri ve sağlık sektöründeki tıbbi cihaz yatırımlarının artışı gibi faktörlerin de sigortacılığı şekillendirdiğini vurguladı.

TES tarafındaki hiçbir taslakta kıdem tazminatı konusu yok

SEDDK Başkanı Davut Menteş ise finansal dayanıklılık, Zorunlu Afet Sigortası (ZAS), Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) ve katılım sigortacılığı gibi konuların gündemde olduğunu belirtti. Son 9 ayda yapılan icraatlara da değinen Menteş, giriş sermayesinin artırılması, sermaye yeterlilik düzenlemeleri, gayrimenkul ve iştirak hisselerine yönelik düzenlemeler ve yüksek riskli branşlarda üretim/sermaye sınırlamaları gibi adımların atıldığını ifade etti. Menteş, TES alanında da çalışmaların hızla sürdüğünü, ancak hiçbir plan taslağında kıdem tazminatı ile ilgili bir çalışma olmadığının altını çizdi.

Reasürans piyasasında güçlü büyüme

Guy Carpenter Global İlişkiler Başkanı Charles Whitmore ise reasürans piyasası açısından olumlu gelişmeler olduğunu ve 2024’te sermaye açısından büyüme beklediklerini kaydetti. 

Panellere büyük ilgi

TSB’nin düzenlediği 3. Uluslararası Sigorta Zirvesi, açılış konuşmalarının ardından “Kilit Alanlardaki Sigorta Koruma Açıklarının Değerlendirilmesi: Doğal Afetler, Siber Güvenlik, Yaşam ve Sağlık Hizmetleri ve Emekli Maaşları – İçgörüler ve Kapsamı ve Esnekliği Artırmaya Yönelik Stratejiler”başlıklı panelle devam etti.  Moderatörlüğünü TSB Genel Sekreteri Özgür Obalı’nın yaptığı panale, Sors Akademy CEO’su Zorana Pejcic, Insurance Europe Genel Müdür Yardımcısı Olav Jones, SCOR SE Yönetim Kurulu Üyesi & Kuzey Afrika ve Güney Akdeniz Pazar Müdürü Marc Büker ve Howden Türkiye Bölge CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Atınç Yılmaz katıldılar.

Sigortalıya yeni bir kanaldan ulaşmak şart

Zirve, Oyuncu-Girişimci-Sunucu Ceyda Düvenci ve Yazar Mert Başaran’ın motivasyon konuşmaları ile devam etti. İkilinin konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

“Sigortalı olarak buradayız. Sigortacıların penceresi dışından sigortalılığı konuşmak istiyoruz. Yeterince bilgilendirilmiyoruz. Halbuki biraz daha fazla prim ödeyerek çok daha fazla kazanç veya daha fazla koruma sağlayabiliriz. Bu imkanlar, kişilere en basit düzeyde anlatılmalı. İster Bes ister sağlık isterse başka bir ürün olsun, mutlaka ayrıntılar topluma çok daha iyi anlatılmalı. Sigortacılar müşteriler ile daha çok ilgilenmeliler. Satış değil içerik odaklı olunmalı. Çocukların da geleceği için finansal özgürlük sunulabilmeli. Bunun yolu da sigortadır. Eğitim çocukken başlar, sigorta ilişkili çocuk kitapları, içerikler artabilir. Yetişkinler için gerçek hikayelere dayanan video sohbetleri kurgulanabilir. Önemli olan potansiyele ulaşabilmek.”

Toplumsal cinsiyet eşitliğine vurgu

Türkiye’de Hayat Sigortasının Geleceği: Eksik Sigortanın Ele Alınması, Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliğini Gidermek ve Değişen Dünya İçin Yenilikçi Ürünler Geliştirmek” başlıklı panelle devam etti. Moderatörlüğünü A.M. Best MENA, Güney ve Orta Asya Pazar Geliştirme Genel Müdürü Vasilis Katsipis’in yaptığı panelde QNB Sigorta Genel Müdürü Pınar Kuriş,  BNP Paribas Cardif CEO’su Cemal Kişmir ve Swiss Re Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Hayat ve Sağlık Müşteri İlişkileri Müdürü Yannick Vincent yer aldı.

Günün son paneli ise “Emeklilik Geliri Koruma Açığının Kapatılması – Fırsatları Yakalamak ve Zorlukların Üstesinden Gelmek.” başlığı altında gerçekleşirken, moderatörlüğünü Huntington Partners LLP Yardımcı Direktörü Alper Yapalak’ın yaptığı panelde, İngiliz Sigortacılar Birliği Uzun Vadeli Tasarruf Yöneticisi Hetty Ahern, Garanti BBVA Hayat Emeklilik Genel Müdürü Burak Ali Göçer ve TOBB ETÜ Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Cem Kılıç görüşlerini paylaştı.