Image

''2030’da da 2.5 milyon elektrikli aracın trafiğe çıkması öngörülüyor.''

Elektrikli araçlar, küresel çapta ve ülkemizde giderek artan bir ivmeyle gelişiyor. Dünya genelinde 26 milyondan fazla elektrikli araç halihazırda kullanımda.


Research and Markets verilerine göre, elektrikli araç sayısı, 2030’a kadar 80.7 milyona ulaşacak. Türkiye’de ise elektrikli araçlara ilgi çok büyük. 2023’te elektrikli araç satışı bir önceki yıla göre 9 kat arttı. 2030’da da 2.5 milyon elektrikli aracın trafiğe çıkması öngörülüyor. Bu ilerleme, sürdürülebilirlik ve çevre dostu teknolojiye olan talebin yükselmesiyle daha da güçleniyor. Elektrikli araçlar, enerji verimliliği ve azaltılmış karbon ayak izi gibi avantajlarıyla, geleceğin taşımacılık sektöründe de önemli bir konuma sahip olma potansiyeline sahip. Önümüzdeki yıllarda elektrikli araç üretiminin ve altyapı çalışmalarının artmasıyla fiyatların makul seviyelere geleceğini ve böylece bu araçların kullanımının daha da yaygınlaşacağını düşünüyoruz.

Elektrikli araçların trafikte yaygınlaşmasıyla doğru orantılı olarak sigorta sektörü de gelişiyor ve bu segmente uygun ürün/hizmetleri hızla güncelliyor. Ne var ki her alanda olduğu gibi burada da bazı regülasyonlara ihtiyaç duyuluyor. Ticaret Bakanlığı bu ihtiyaca cevaben elektrikli araçlarla ilgili planını belirledi. Önümüzdeki dönemde sigortacılık ve sürücü belgeleri konusunda yeni adımlar atıldığını göreceğiz. Sigorta şirketleri de bu yeni teknolojiye adapte olabilmek için poliçe ve hizmetlerini gözden geçiriyor. Elektrikli araçların özel ihtiyaçları ve risk profili, sigorta sektörünün stratejilerini şekillendirirken, özel ürünlerin geliştirilmesini de teşvik ediyor

Elektrikli araçlar sigortacılık sektöründe bazı şeyleri değiştirecek. Bu alanda aslında çift yönlü bir değişim ve gelişim öngörüyoruz. Elektrikli araçlar doğal olarak sigortacılık sektöründe bazı temel değişikliklere neden olurken, sigorta maliyetleri ve bu araçlara tanınan bazı avantajlar sayesinde elektrikli araçlara talebin de artacağını söylemek mümkün.

Değişimi özetlemek gerekirse, elektrikli araçlar sektörümüzde teknolojik güvenlik özellikleri, kaza sonrası onarımlar ve batarya maliyetleri gibi faktörler, sigorta şirketlerinin risk değerlendirmelerini ve tazminat politikalarını gözden geçirmelerini gerektirecek. Bu adaptasyon süreci, sektörün daha esnek ve inovatif hale gelmesini sağlayacaktır. Küçük bir örnek vermek gerekirse elektrikli araçların sürücülerinin genellikle içten yanmalı motorlu araç sürücülerinden daha dikkatli olduğunu gösteren bir dizi araştırma bulunuyor. Bu da araç ve sürücüye bağlı olarak daha düşük bir risk profiline dönüşebilir. Ek olarak daha fazla elektrikli araç piyasaya sürüldükçe, parça tedarikinin artması ve eğitimli mekaniker sayısının artmasıyla birlikte onarım maliyetlerinin düşmesini bekliyoruz. Böylece sigorta maliyetlerinde de bir düşüş olacağını öngörüyoruz.

Türkiye'deki servis ağları, elektrikli araçlara yönelik talep arttıkça hızla genişliyor, dönüşüyor ve yatırımlar artıyor. Ancak bu altyapının daha geniş bir kapsama ulaşabilmesi için ek çabalar gerekiyor. Elektrikli araç kullanıcılarının güvenli ve etkili bir şekilde bu araçları kullanabilmeleri için bakım ve onarım hizmetlerinin iyileştirilmesi önem taşıyor. Biz de Auto King olarak bu alandaki yatırımlarımızı arttırıyoruz ve odağımızda tutuyoruz. Elbette ki en önemli yatırımlardan biri elektrikli araçlara hizmet veren personelin eğitimi olacaktır. Hem ilgili ekiplerimizin eğitimleri konusunda hem de yeni iş birlikleri ile 2024 yılında birçok yeniliği hayata geçireceğiz.

Yenilikçi çözümler ve özel taleplere uygun poliçeler geliştirmek, sektörde rekabet avantajı sağlamak adına kritik bir rol oynuyor. Elektrikli araçların benimsenmesiyle birlikte ortaya çıkan özel ihtiyaçlara yönelik çözümler, sektördeki paydaşları geleceğin ulaşım paradigmalarına hazırlayacak önemli adımlar olacaktır. Bu anlamda dünya genelinde ve Türkiye'de artan elektrikli araç kullanımıyla birlikte sigorta şirketlerinin özel sigorta ürünleri tasarlamaya yönelik adımlar atmaya başladığını görüyoruz. Özellikle Türkiye'deki elektrikli araç sahiplerini yakından ilgilendiren bu gelişmeler, sürücülere trafik sigortasına ek olarak kasko sigortasının geniş kapsamlı teminatları ile araçlarını güvence altına alma imkanı tanıyor.