''BES katılımcılarının önemli bir kısmı ekonomik dalgalanmaların ve enflasyonun yatırımlarına olan etkilerini azaltmak için fon dağılımlarını daha aktif bir şekilde belirlemeye başladı.''
BES katılımcılarının önemli bir kısmı ekonomik dalgalanmaların ve enflasyonun yatırımlarına olan etkilerini azaltmak için fon dağılımlarını daha aktif bir şekilde belirlemeye başladı. Finansal belirsizlikler, bireylerin yatırım kararlarını daha bilinçli bir şekilde alabilmeleri adına finansal okuryazarlık düzeylerini artırmasına yol açabiliyor. Belirsizlik dönemlerinde, bazı bireyler geleceğe yönelik tasarruf yapma gerekliliğini daha iyi anlayabiliyor. Bu da daha fazla kişinin BES gibi uzun vadeli tasarruf araçlarına katılmasına ve daha fazla tasarruf yapmasına neden oluyor.
Yüksek ve düşük riskli fon tercihleri ise BES katılımcıları arasında farklılık gösteriyor. Bireyler risk alma düzeylerini belirlemek için anket yapabiliyorlar, sonuçlarına göre fonlarını belirleyebiliyorlar. Ekonomik belirsizlikler arttıkça, bireylerin bir kısmı daha az risk almayı tercih edebiliyor. Bu da bazı BES katılımcılarının daha güvenli ve düşük riskli yatırım seçeneklerine yönelebileceği anlamına geliyor. Daha fazla risk alabilen bireyler ise kendilerine uygun fonları seçebiliyorlar.
BES müşterilerimizin yaklaşık %9’u yılda en az bir kez fon dağılımı değişikliği yapıyor. Sistemin başlangıcından bu yana ise değişiklik yapma oranı yaklaşık %22’ye çıkıyor. Ayrıca müşterilerimizin birçok bilgiye ulaşabildiği MetLife Cepte uygulamamızdaki işlemler arasında %20 oranı ile en çok “Fon Dağılımı Değişikliği” yapılıyor.
Sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcı niteliğindeki bireysel emekliliğin işverenler için vergi avantajı, katılımcılar için ise devlet katkısı sağlaması BES'i diğer tasarruf araçlarından daha cazip hale getiriyor. Özellikle devlet katkısının %30’a çıkarılması BES’e olan ilginin daha da artmasını sağlamıştı. BES planlarının katılımcılara esnek yatırım seçenekleri sunması da oldukça önemli bir konu. Katılımcıların risk tercihlerine ve finansal hedeflerine en uygun yatırım seçeneklerini sunmak sistemi daha tercih edilir bir hale getiriyor. Bireyler birikimlerini hisse senedi, altın ve döviz gibi çeşitli fonlarda profesyonel fon danışmanları eşliğinde değerlendirebiliyorlar.
Bireysel Emeklilik Fon Alım Satım (BEFAS) platformunun uygulamaya açılması, fon değişiklik hakkının artırılması, kısmi çekiş hakkının hayata geçecek olması ve gelecek dönemde bankalardan kredi kullanırken BES’teki devlet katkısı hariç birikimlerin teminat olarak gösterilebilmesi gibi son yıllarda yapılan birçok önemli düzenleme de BES’in çekiciliğini artırıyor.
BES fonlarının çeşitlendirilmiş bir yatırım portföyü sunması, riskleri dağıtarak katılımcıların güvende hissetmelerini sağlıyor. Aynı şekilde ekonomik dalgalanmaların yaşandığı süreçlerde dahi emeklilik fonlarıyla ilgili olarak yapılan doğru ve düzenli bilgilendirmeler de BES katılımcılarının sisteme olan inancını artırarak korumasında yardımcı oluyor.
BES’e olan ilgiyi artırmak ve tasarruf bilincini güçlendirmek üzere biz de MetLife Türkiye olarak düzenlediğimiz kampanya kapsamında 01 Eylül - 31 Aralık 2023 tarihleri arasında müşterilerimizin başlatacakları yeni Bireysel Emeklilik Sözleşmelerinde; 6 ay boyunca aylık asgari 1.000 TL düzenli ödeme yapılması durumunda bir defaya mahsus 500 TL ek katkı ödeyeceğiz. Aynı sözleşmeye 40.000 TL başlangıç kapitali ya da ilk 6 ay içerisinde sözleşmeye intikal edecek şekilde ek katkı payı ödenmesi durumunda ise 500 TL ek katkı ilave olarak müşterilerin birikimlerine eklenecek. Yeni müşterilerimize yönelik hazırladığımız bu kampanya ile daha fazla kişiyi emeklilik dönemleri için birikim yapmaya teşvik ediyoruz.
Bireysel Emeklilik Kanunu’nda yapılan değişiklikle birlikte 18 yaş altı genç ve çocukların kapsama alınması, devlet katkısı teşviğinin %25’ten %30’a yükseltilmesi ve Otomatik Katılım Sistemi (OKS) gibi son yıllarda yapılan birçok önemli düzenleme sektörün büyümesine ciddi oranda katkı sağladı.
Emeklilik Gözetim Merkezi’nin (EGM) açıkladığı 21 Eylül 2023 verilerine göre BES’teki toplam fon büyüklüğünün 610,1 milyar liraya ulaştığını görüyoruz. Toplam fon büyüklüğünün 537,6 milyar lirası katılımcılardan gelirken, sistemdeki devlet katkısı da 72,5 milyar lira oldu. BES sistemindeki toplam katılımcı sayısı ise artış göstererek 8 milyon 399 bin kişiyi buldu. Biz de MetLife Türkiye olarak BES’te devlet katkısı dahil yaklaşık 8,4 milyar TL fon büyüklüğüne 243 bin katılımcı ile ulaştık.
Geçen senenin ilk 9 ayı ile bu sene kıyaslandığında, yeni BES sözleşmelerinin sayısında %19’luk büyüme ile pozitif bir değişim görünüyor.
Bugün, BES sayesinde yurt içi tasarruflar arttı ve emeklilik fonları ciddi büyüklüğe ulaşarak sermaye piyasalarına önemli bir katkı sağladı. BES’in, yapılan düzenlemeler ve teşviklerle katılımcı sayısını ve fon büyüklüğünü büyütmeye devam ederek 1 trilyon liralık fon büyüklüğü hedefine emin adımlarla ilerlediğini ifade edebiliriz.