Image

“MAPFRE Sigorta olarak tüm faaliyetlerimizde fırsat ve cinsiyet eşitliği bilinciyle hareket ediyoruz”

MAPFRE Sigorta olarak tüm faaliyetlerimizde fırsat ve cinsiyet eşitliği bilinciyle hareket ediyor, bu bilinci kurum kültürüne entegre etmek, çeşitlilik konusunda duyarlılık yaratmak amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu anlamda kadın istihdamı bizim büyük bir hassasiyetle yaklaştığımız konuların başında geliyor. İşe alımlarda kısa listede kadın aday bulundurmadan, kadın liderlik ve Mentorluk gibi eğitim programlarımıza, pek çok uygulamamızla kadınları iş yaşamının her aşamasında destekliyoruz. Yönetici kadrolarında kadın yöneticilerimizin oranının yüzde 52,7 olmasından büyük gurur duyuyoruz. Bu alandaki yaklaşımımızı da, kurumsal sürdürülebilirlik planlarımız kapsamında yürütüyoruz. İş ortamında, özellikle yönetim seviyelerinde doğru istihdamı dengeleyerek, orta ve uzun vadede kurum performansını da yukarıya doğru taşıyoruz.


Yönetici kadrolarımızda olduğu gibi kadın çalışanlarımızın oranı da yüzde 50’den fazla. Bu oranı stratejik bir şekilde artırmak taahhütlerimiz arasında yer alıyor. Bizim için çok kıymetli olan kadın çalışanlarımızın iş yaşamındaki gelişimlerine destek olarak, onları en üst pozisyonlara hazırlamayı hedefliyoruz.

Özellikle yönetim kadememiz ile yetenek grubumuzdaki tüm kadın ve erkek çalışanlarımızı kapsayan Kadın Liderlik ve Cinsiyet Odaklı Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Programı, 2018 yılından itibaren bu kültürü güçlendirmemizde büyük rol oynadı. Geçtiğimiz günlerde bu program ile TEGEP tarafından da Liderlik ve Yönetici Geliştirme Programı kategorisinde Gümüş ödüle layık görüldük. Bu ödül, bizim için büyük gurur kaynağı. Programın yeni dönemini Ekim ayında başlatmak üzere çalışmalarımız devam ediyor.

Özellikle anne, baba ve anne adayı çalışanlarımız için uyguladığımız özel İK politikalarıyla çalışanlarımızın iş dünyasındaki yerlerini destekliyoruz. Babalık iznini geçtiğimiz aylarda 10 güne çıkardık. Sağlıkla Yaşam Programı kapsamında hayata geçirdiğimiz uygulamalarla kadın ve erkek çalışanlarımızı bilinçlendiren eğitimlerle gelişimlerine katkıda bulunuyoruz.

MAPFRE Sigorta’da yeni annelerin işe adaptasyonunu kolaylaştırmak ve iş-özel yaşam dengesini korumak için annelere destek olmayı hedeflediğimiz Yeni Anne Koçluk Programımız bulunuyor. 0-6 aylık çocuğu olan tüm kadın çalışanlarımıza yasal kriter olan, aynı iş yerinde bulunması gereken çalışan sayısına bakmaksızın kreş yardımı da veriyoruz.

Pandemi sürecinde anne ve babaları en çok zorlayan şeylerden biri, evden çalışmayı sürdürürken aynı anda çocuklarla ilgilenmekti maalesef. Biz de çocuklarıyla evden çalışan arkadaşlarımızın hayatını kolaylaştırmaya odaklandık.Onların çocuklarıyla keyifli vakit geçirebilecekleri gönüllü etkinlikler gerçekleştirdik ve eğitici aktivite önerileri paylaştık.

MAPFRE Sigorta olarak 8 Mart 2017’den bu yana Kadınların Güçlenmesi Prensiplerinin (Women’s Empowerment Principles – WEPs) imzacısıyız. Bunun yanı sıra KAGİDER tarafından toplumsal cinsiyet eşitliğini ve istihdamda kadın güçlenmesini destekleyen şirketlere verilen Fırsat Eşitliği Modeli (FEM) Sertifikasının da sahibiyiz. Bu yıl, yeni bir gelişme olarak, Global Compact Türkiye ile Hedef Cinsiyet Eşitliği çalışma grubuna dâhil olduk. Buna paralel KASİDER ile İŞ’te Eşit Kadın sertifikasyon sürecine başladık. Pek çok uygulamamızla kadınları iş yaşamının her aşamasında destekliyoruz.

Türkiye genelinde erkeklerin işgücüne katılım oranı kadınlara göre yüksek ancak sigorta sektörü özelinde bakıldığında, bu oranın kadınların lehine olduğunu görmek mutluluk verici. Sigorta sektöründe birçok başarılı kadın yöneticimiz ve kariyer basamaklarını tırmanmakta olan kadın yönetici adaylarımız var. Fırsat ve gelir eşitliği açısından bakacak olursak, özellikle çok uluslu kurumsal firmalarda bu konuları düzenleyen kurallar olduğunu görüyoruz. Bu nedenle kadın çalışanlarımızın fırsat ve gelir eşitliği korunmakta ama daha küçük ve orta ölçekli işletmelerde kanuni bazı düzenlemeler yapılmakla birlikte bu düzenlemeleri yakından takip etme ve bazı ilave düzenlemeler yapma gereği ortaya çıkıyor. Sektörümüzde fırsat eşitliği odaklı yaklaşımların artmasını ve yapılacak yeni düzenlemelerle birlikte iyi örneklerin yaygınlaşmasını umuyoruz.

Yönetim kurulunda kadınların bulunduğu şirketler, daha verimli çalışıyor ve bu görevlerdeki kadın sayısının artması, şirketlerin de performansını yükseltiyor.