Image

“Önümüzdeki dönemde fon değişikliği yapanların artacağını düşünebiliriz; çünkü artık yapay zekâ, robo advisorlar gibi çeşitli mekanizmalar hayatımızda yer almaya başladı”

BES katılımcılarının yılda 6 kez fon değiştirme hakkı olmasına rağmen fon değişikliği konusunda katılımcılar çok aktif değillerdi.


Belirttiğiniz gibi BES’te fon değiştiren katılımcıların oranı %2 seviyelerinde seyrederken pandemi süreci ile birlikte bu oranlarda şaşırtıcı değişiklikler gözlemledik. 2019 yılında toplam katılımcıların %8’i fon değişikliğine giderken pandemi ile birlikte 2020 yılında bu rakam %12 seviyelerine çıktı. Emeklilik yatırım fonlarının uzun dönemli yatırımlar olduğu düşünüldüğünde fon değişikliğinde aşırıya kaçmanın çok doğru bir yaklaşım olmadığını vurgulamakla birlikte bazı trendlerden faydalanmanın olumlu sonuçları hakkında bizler de katılımcılarımıza bilgi veriyoruz.

Fon değişikliği konusunda hareketliliklerin artmasını artık daha bilinçli olan katılımcıların tasarruflarına sahip çıktığının bir göstergesi olarak da kabul edebiliriz. Belli dönemlerde altın ve döviz fonlarındaki ani yükselişlerin katılımcıların iştahını kabartmış olması çok normal bir sonuç. Asıl vurucu olan ise BES katılımcılarının artık sistemle birlikte elde etmiş oldukları tasarrufların, sistemin avantajlarının farkında olması ve buna sahip çıkarak yön vermek istemeleri. Bu açılardan bu gelişmeyi sevindirici ve umut verici olarak kabul ediyoruz.

Söz konusu artış, sistemin avantajlarının anlaşılması ve farkındalığın artması anlamında son derece olumlu, sevindirici bir gelişme. Önümüzdeki dönemde fon değişikliği yapanların artacağını düşünebiliriz; çünkü artık yapay zekâ, robo advisorlar gibi çeşitli mekanizmalar hayatımızda yer almaya başladı. Uzun yıllar, sektör temsilcileri olarak bu farkındalığın oluşması için çok fazla emek verdik, vermeye de devam ediyoruz. Sistemin avantajlarının, tasarruf bilincinin artması elbette ki uzun vadede katılımcı sayılarına dolayısıyla sistemde yukarı yönlü bir ivmelenmeye olumlu etki yapacaktır.

Bireysel emeklilik aktörleri olarak katılımcılarımıza her zaman söylediğimiz gibi bireysel emekliliği ve bu alandaki yatırımlarını uzun vadeli görmeleri gerektiğidir. Kısa dönemli piyasa hareketlilikleri ya da alternatif yatırım araçlarının kısa dönemdeki getirileri, bireysel emeklilikteki yatırımlarına yön vermemeli. Bu noktada da her bir katılımcımıza yatırım fonları hakkındaki risk profillerini çıkarmalarını ve buna göre davranmalarını öneriyoruz. Örneğin metlife.com.tr internet sitemizde yer alan Risk Getiri Profili anketini doldurarak nasıl bir yatırım profiline sahip olduklarını öğrenebilir, buna bağlı olarak yüksek, orta ya da düşük risk grubunda bir yatırım planlaması ve fon karması oluşturabilirler. Oluşturdukları fon karmasını e-şubemiz veya çağrı merkezimiz aracılığıyla hizmet alarak hızlıca hayata geçirebilirler.