Image

“2021’de her zamankinden fazla hem dijital hem de geleneksel iletişim kanallarımızı kullanarak sistemin avantajlarını anlatmaya, kampanya ve projelerle daha çok kişinin sistemle tanışmasına ya da mevcut katılımcıların sistemdeki varlıklarını artırmaya, profesyonel fon yönetimiyle şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da katılımcıların fonlarını maksimize etmeye devam edeceğiz”

Bireysel emeklilik sektörünün temsilcileri olarak biz, Türkiye’de başladığı 2003 yılından bu yana sistemin şeffaf, güvenilir, kolay, devlet katkısı gibi özelliklerle avantajlı ve en önemlisi uzun vadeli bir yatırım alternatifi olduğunu söylüyoruz.


Her fırsatta tasarrufun önemini dile getiriyor, bu konuda farkındalık oluşturmaya ve bireyleri tasarrufa yöneltmeye çalışıyoruz. Geçtiğimiz yıl, bu önemi çok çarpıcı, açık ve net şekilde bir kez daha ortaya koydu. Geçtiğimiz yılın büyük bir kısmını, daha önce ne kurumsal ne de bireysel olarak hiçbirimizin deneyimlemediği COVID-19 salgını ile geçirdik. Küresel salgın gibi büyük finansal belirsizliklere neden olan durumlarda insanların öncelikli eğilimi tasarruflarını durdurmak yönünde olabiliyor. Fakat ne mutlu ki bu dönem beklendiği gibi olmadı. Katılımcıların büyük bir kısmı tasarruflarına sahip çıktı; sisteme yeni girişler çok yüksek olmasa da sistemden çıkışlar kısıtlı bir seviyede kaldı. Aynı şekilde katılımcılar likit ihtiyaçları için bireysel emeklilikteki birikimlerini kullanmayarak sistemi uzun vadeli bir yatırım aracı olarak benimsediklerini gösterdiler. 

MetLife olarak biz salgından önce de müşterilerimizi düzenli araştırmalarla dinliyor, onların hem satın alma hem de ürün sahipliği eğilimlerini yakından inceliyorduk. Araştırmalarımız müşterilerimizin online kanalları, sosyal medyayı, internet bankacılığı gibi uzaktan hizmetleri kullandığını / kullanma eğiliminde olduklarını, salgınla bu eğilimlerde artış olduğunu gösteriyor. Biz de müşterilerimizin beklentileri ve içgörüleri doğrultusunda harekete geçtik ve birkaç yıl önce ‘dijital’i bir iş kültürü haline getirdik. 2021 yılında da bu anlayış ile müşterilerimizin hem sağlıklı ve her şeyin yolunda olduğu günlerinde hem de zor zamanlarında yanlarında olmaya, ihtiyaçları doğru bir şekilde belirleyerek bu ihtiyaçlarına yönelik ürün ve hizmetler geliştirmeye devam edeceğiz. 

2021’de her zamankinden fazla hem dijital hem de geleneksel iletişim kanallarımızı kullanarak sistemin avantajlarını anlatmaya, kampanya ve projelerle daha çok kişinin sistemle tanışmasına ya da mevcut katılımcıların sistemdeki varlıklarını artırmaya, profesyonel fon yönetimiyle şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da katılımcıların fonlarını maksimize etmeye devam edeceğiz. Ayrıca ana dağıtım kanalımız DenizBank ile iş birliğimizi derinleştirerek bankanın temas halinde olduğu müşterilerine her alanda dokunmaya, DenizBank şubelerinde fiziksel olarak bulunamayan satış personelimizin uzaktan satış yeteneklerini geliştirmeye devam edeceğiz. Yine 2020’de katılımcılarımızın beklentilerini dikkate alarak sunduğumuz altın katılım fonu gibi ihtiyaca hizmet eden ve beklentileri karşılayan aksiyonlarımızı 2021’de de sisteme dahil edeceğiz.  

Pandemi sebebiyle yaşanan ekonomik hareketliliğin aşı ve ilaç geliştirme süreçlerindeki gelişmelerle birlikte 2021’in ortalarına doğru hafifleyeceğini umuyoruz. Türkiye özelindeki ekonomik tablo ise yılın son günlerini yaşadığımız bu günlerde daha pozitif bir iklime girmiş görünüyor. Hükümetin gerekli adımları atması ve mevcut iklimin devam etmesiyle birlikte mevcut olumsuzlukların düzeleceğine de inanıyoruz. 

Bu gelişmelerin ötesinde, kamuoyunun yakından takip ettiği sistemsel bazı geliştirmeler, eklemeler olduğunu biliyorsunuz. Örneğin kıdem tazminatı reformuyla birleştirilmiş tamamlayıcı emeklilik sistemi, dövizli BES uygulamasında bazı esasların netleştirilmesi ve 18 yaş altı katılımcıların sisteme dahil edilmesi gibi sektör olarak beklediğimiz açılımların 2021 yılında gündeme gelmesiyle birlikte büyüme sağlanacağını söyleyebiliriz. 

MetLife olarak benimsediğimiz müşteri odaklılık anlayışımızla müşterilerimizi dinlemeye, veri analizlerini en iyi şekilde yapıp tam olarak ihtiyacı belirlemeye ve bu doğrultuda ürün ve hizmet geliştirmeye önümüzdeki yıl da devam edeceğiz. Öte yandan pandemi sürecinin hem kurumlarda hem müşterilerde dijitalleşme sürecine geçişi hızlandırdığı bir gerçek. Dijital dünyanın avantajlarını, kolaylığını deneyimleyen kişiler bu alışkanlıktan vazgeçmeyecektir. Dolayısıyla teknoloji gelişmeye devam ettiği sürece bizim de bu alandan bağımsız olmamız düşünülemez. Müşterilerimize en iyi hizmeti sunmak adına teknolojik altyapımızı sürekli geliştirmek, hep daha iyisini ortaya koymak bir diğer odak noktamız olacak. Ayrıca 2020’de önemli adımlar attığımız kanal çeşitliliğimizi artırma çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu noktada en önemli dağıtım kanalımız olan DenizBank ile ilişkimizi geliştirmeyi, DenizBank’ın kanalları içerisindeki varlığımızı artırmayı da sürdüreceğiz.