Özel Röportaj: ''Kurum olarak hedefimiz, sigortalılık oranlarını acı tecrübeler yaşamadan önce artırabilmek''
Özel Röportaj: ''Kurum olarak hedefimiz, sigortalılık oranlarını acı tecrübeler yaşamadan önce artırabilmek''

Özel Röportaj: ''Kurum olarak hedefimiz, sigortalılık oranlarını acı tecrübeler yaşamadan önce artırabilmek''

DASK Teknik İşleticisi Türk Reasürans Genel Müdürü Selva Eren; “Kahramanmaraş depremleri sonrası sigortalılarımıza ödediğimiz tazminat tutarı ise 2 milyar TL’yi aşmış durumda.”

Ülkemiz zor dönemlerden geçiyor. Son dönemde yaşanan depremlear hepimizi derinden yaraladı. Elbette bölge halkının aldığı maddi darbe de büyük. DASK olarak bölgedeki hasar tespitleriniz nedir?

Kurum olarak, bugüne kadar finansal ve operasyonel tüm hazırlıklarımızı, coğrafyamızda meydana gelebilecek olası büyük bir depremi göz önüne alarak yaptık. 8 Mart 2023 tarihi itibarıyla, tarafımıza ulaşmış 345.937 adet hasar ihbarı bulunmaktadır. Kahramanmaraş depremleri sonrası sigortalılarımıza ödediğimiz tazminat tutarı ise 2 milyar TL’yi aşmış durumda. 20 Şubat itibarıyla, tarafımıza ulaşan hasar ihbarı sayısı, işlemi süren başvuru sayısı ve ödenen tazminat tutarı bilgilerini tüm kamuoyu ile paylaşmaya başladık. Amacımız, tüm vatandaşlarımızın aynı anda doğru ve şeffaf bilgilere erişimini sağlamak. Bu noktada, konutlarında hasar bulunan sigortalılarımızın Alo DASK 125, e-devlet ve dask.gov.tr üzerinden hasar başvurularını herhangi bir süre kısıtlaması olmaksızın bize iletebileceklerini hatırlatmak isteriz.

DASK’ın öneminin bir kez daha anlaşıldığını görüyoruz. Bölgedeki sigortalılık oranı ne idi?

Şu anda ülkemizde Zorunlu Deprem Sigortası bulunan konut sayısı 11 milyonu aşmış durumda ve ülke genelindeki sigortalılık oranı yüzde 56’dır. Depremden etkilenen 11 ilimizde ise, 1 milyon 63 bin adet poliçe bulunmaktadır. Bölgede ortalama sigortalılık oranı ise yüzde 50 seviyesindedir.

Deprem sonrasında bölgedeki ve diğer bölgelerdeki DASK taleplerinde artış yaşandı mı?

Deprem sonrası yaşanan acı tecrübeler, sigortalı olma eğilimini etkileyerek sigortalılık oranlarında bir artışa neden oluyor. Kurum olarak hedefimiz, acı tecrübeler yaşamadan kapsamımıza giren tüm konutları Zorunlu Deprem Sigortası güvencesi altına almak.

Marmara bölgesi özelinde yürürlükteki poliçe sayılarına bakıldığında deprem sonrası hem İstanbul’da hem de Marmara bölgesinde toplam sigortalılık oranında yaklaşık yüzde 1 oranında bir artış mevcuttur. Günlük poliçe üretiminde ise, ülke genelinde poliçe üretimi %55 oranında arttı. Bu artış vatandaşlarımızın Zorunlu Deprem Sigortası’na sahip olma ihtiyacıyla hareket ettiğini ve kuruma olan güveni de göstermektedir.

Sizce bu talep artışlarının hep afetlerden sonra olması bize neyi gösteriyor? Ders almıyor muyuz? Ne önerirsiniz?

Bu noktada sosyal sorumluluk projeleri ve depreme dair farkındalığı artırma çalışmaları, büyük önem taşıyor. Ülkemizdeki deprem gerçeğinin ve risklerin farkında olarak, sigortalılık bilincini, bu riskler karşısında yarattığı güvenceyi daha çok insana anlatarak farkındalık çalışmaları yürütüyor, daha çok kişiyi bilinçlendirmeye ve yüzde 100 sigortalılık hedefi doğrultusunda çalışmaya devam ediyoruz.

Depremzedeler DASK’a nasıl ulaşabilir? Bize bu süreçte kişiyi bekleyen adımları ve neler yapılması gerektiğini basitçe anlatabilir misiniz?

Konutlarında hasar bulunan sigortalılarımız, Alo DASK 125, e-devlet ve dask.gov.tr üzerinden hasar başvurularını herhangi bir süre kısıtlaması olmaksızın bize iletebilirler. Her zaman söylediğimiz gibi bu süreçte en temel amacımız bölgedeki tüm sigortalılarımıza en hızlı şekilde fayda sağlamak. Yıkık ve acil yıkılacak binalara öncelik vererek yürüttüğümüz ödeme süreçlerimizde, ağır ve orta hasarlı binalarda açılmış hasar dosyaları için sigortalılarımız DASK’tan avans ödeme talebinde bulunabiliyor. Bu kapsamda yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı binalar için sigorta bedelinin %20’si, orta hasarlı binalar için ise sigorta bedelinin %10’u sigortalılarımıza avans olarak ödeniyor. Amacımız hasar ihbarından hasar inceleme sürecinin tamamlanmasına kadar olan süreçte vatandaşlarımıza maddi güvence sağlayarak yaralarını sarmaya ilk andan itibaren destek olmak.

Geçtiğimiz dönemde DASK teminat tutarları artırılmıştı. Bu işlemi henüz yapmayan kişiler nasıl bir yol izlemeli?

Zorunlu Deprem Sigortası ile sağlanan teminat tutarlarının artırılarak sigortalılarımıza daha güçlü bir finansal güvence sağlamak hedefiyle 25 Kasım itibarıyla Zorunlu Deprem Sigortası teminatları güncellenerek 1.508 TL olan inşaat birim metrekare maliyet tutarı 3.016 TL’ye, 320 bin TL olan azami teminat tutarı 640 bin TL’ye yükseltilmiştir.Tarife değişikliği sonrasında, herhangi bir mağduriyet yaşamamak adına, poliçenin yaptırıldığı sigorta şirketi ya da acenteye başvurularak poliçede zeyil işlemi gerçekleştirilmeli ve poliçe teminatı güncel seviyeye yükseltilmedir. Zeyil yapılmaması halinde bir önceki tarifeye göre tazminat ödemesi yapılabilecektir.

İstanbul’da büyük bir deprem bekleniyor. Buradaki rakamlar bize neler söylüyor?

Günlük poliçe üretimi, Marmara Bölgesi genelinde deprem öncesi günde ortalama 11.600 poliçe iken, yüzde 75 artış ile 20.400 adet ortalamasına yükselmiştir. İstanbul’da ise deprem öncesinde günde ortalama 6.700 poliçe üretilirken yüzde 87 artış ile 12.500 adet ortalamasına yükselmiştir.