Metaverse’de risk içeren her yeni süreç, kendi sigorta ürününü ve hizmetini getirecek
Metaverse’de risk içeren her yeni süreç, kendi sigorta ürününü ve hizmetini getirecek

Metaverse’de risk içeren her yeni süreç, kendi sigorta ürününü ve hizmetini getirecek

BİRTEP Grup CEO'su ve Sigortambir Genel Müdürü Kürşat Köz ile, sigortacılıkta metaverse konusunu konuştuk…

Metaverse teknolojisi, günümüzde her sektöre ve her iş koluna girmeye, bu alanları dönüştürmeye hazırlanıyor. Peki, sizce metaverse teknolojisi sigortacılık sektörüne neler getirebilir?

Öncelikle dijitalleşmenin, tüm sektörlerde olduğu gibi, sigorta dünyasında da hayatımızın odak noktasında olduğunu görmekte fayda var. Sözleşmelerde, teklif sürecinden değerlendirme aşamasına, onay sürecinden hasar ve tazminat aşamasına kadar tüm süreçlerde dijitalleşmenin göbeğindeyiz. Şirket olarak uçtan uca tüm süreçlerimizi, sektör olarak mevzuatlarımızı bu gelişmelere tam uyumlu hale getirmemiz elzem oldu. Metaverse de tam bu noktada, dijital süreçlerimizi hem vazgeçilmez hem çevik kılıyor.

Sigorta sektörü perspektifinden baktığımızda ise, Metaverse risk kavramı ve risk değerlendirmesi anlayışımızı tamamen değiştirecek. Avatarlar, üç boyutlu modeller, sanal mekanlar, sanal ortamlar ve sanal gerçeklik kullanımları sektörde kayıtsız kalamayacağımız yeni nesil bir inovasyon rüzgârı estirecek.

Zamandan ve mekandan bağımsız  bir erişim olanağı ve etkileşimle sigorta hizmeti vermenin mümkün olduğu bir evrende olacağız. Ortak veri modelini kullanan yapay zekâ ile çalışacağız. Yeni nesil veri depolarımız ve risk değerlendirme faktörlerimiz olacak. Faaliyetlerimizi, iş süreçlerimizi ve ürünlerimizi Metaverse dünyasına ve gelişimine uyumlu hale getirmek için yeni stratejiler üretmek durumunda kalacağız. Metaverse dünyasında, yeni tüketici profilleriyle karşılaşılacak, ürün ve hizmetler birebir onların talepleri doğrultusunda şekillenecek ve geliştirilecek. Metaverse, satış-pazarlama-risk yönetimi gibi alanlarda kullanıcı deneyimi oluşturma konusunda sektöre ciddi katkılar sağlayacak. Potansiyel yeni nesil sigortalı adayların varlığı, Metaverse’de heyecan verici bir deneyim yaşatacak. 

Sigortacılıkta hangi alışkanlıklar bu yeni teknolojiler ile değişip gelişecek? Metaverse, sektörü hangi alanlarda etkileyebilir?

Sigortacılık, olası risk içeren ürünlerimizi, varlıklarımızı ve bireysel ihtiyaçlarımızı güvenceye almak ve zarar görmesine karşı önlem almamız için geliştirilmiş bir alan. Metaverse de kendine münhasır riskleri olacak yeni bir evren. Dolayısıyla, Metaverse’de risk içeren her yeni süreç, kendi sigorta ürününü ve hizmetini getirecek. Bu evrende tüm sektörler, ürün ve hizmetler bağlamında yeniden tasarlanacak. Sigortambir olarak biz de, bu evrende olduğu gibi orada da risk okuryazarlığı alanında bir bilinçlendirme sorumluluğu üstleneceğiz.

Sizin Metaverse ve sigortacılık paralelinde şu anki hazırlıklarınız neler ya da neler olacak?

Öncelikle, tüm alt yapımızı, bu evrene tam uyumlu hale getirmek üzere hazırlıklar yapıyoruz. Yapay zekâ destekli yazılımlar için bilgi sistemlerimizi güçlendiriyoruz. Metaverse evrenini düzenli ve sürekli olarak takip ediyor, gelişmelerin analizini yapıyor, bu evrendeki tüm sigortasızların, olası benzersiz ihtiyaçlarını anlamak ve mümkünse karşılamak için araştırmalar ve gözlemler yapıyoruz. 

Türkiye üzerinde Metaverse’e merakı olan kullanıcılardan oluşan %90’lık bir kitlenin yer aldığı platformda hali hazırda dünyanın ilk Sigortacılık Merkezi olarak bulunuyoruz. Sigortacılık Merkezi’mize dünyanın neresinde olursanız olun erişim sağlayabilir ve (AR) özelliği ile dijital satış uzmanlarımız ile iletişime geçebilirsiniz. Bu platform üzerinden Türkiye üzerinde hizmetlerinden yararlandığımız 30’un üzerinde sigorta şirketinden kullanıcının ürün talebi doğrultusunda en uygun teklifleri alarak dijital sigorta avatarlarımız ile detaylarını sunuyor ve gerçek dünyadaki ürün ihtiyaçlarını karşılayabiliyoruz. Bugün sigorta işlemlerinin devam ettiği sanal ofis platformumuzda kullanıcı deneyimini daha üst düzeylere çıkarabilmek açısından teknoloji ekibimiz hız kesmeden çalışmalarına devam ediyor.