Sigorta acentesi olmak için neler gerekir?
Sigorta acentesi olmak için neler gerekir?

Sigorta acentesi olmak için neler gerekir?

Günümüz finans sektörünün en önemli ayaklarından birini sigorta sektörü oluşturur. Hem ülkeye sağladığı ekonomik destek hem de yarattığı istihdam ile ülkenin en önemli sektörlerinden biri olan sigorta sektörünün lokomotif aracı kanalı olarak da acenteler gösterilir.

Sigorta acenteleri bir sözleşme ile bağlı bulundukları sigorta şirketlerinin temsilcileri görevindedirler. Bağlı bulundukları sigorta şirketinin ürünlerinin tanıtım ve pazarlaması ile görevli olan acenteler, yetkisi dâhilinde olan tüm poliçeleri tüketicilere ulaştırırlar.

Hayat, emeklilik, sağlık, otomobil, işçi, mal, hasar ve sakatlık sigortası sigorta acentelerinin satabileceği sigorta ürünleri arasındadır. Sigorta acentesi açabilmek için ise gerekli belli şartlar mevcut. Bu şartlardan ilki, üniversite mezunu olmak. Yalnızca üniversite mezunu olmak yetmiyor. Mesleki deneyim süresini tamamlamak bir diğer şart. Bu süre, sigortacılıkla ilgili bölümlerden 2 yıllık yüksekokul mezunları için 2 yıl, dört yıllık yüksek öğretim kurumlarından mezun olanlar içinse 1 yıl 6 ay. Dört yıllık sigortacılıkla ilgili bölümden mezun olanlar için ise herhangi bir mesleki deneyim süresi aranmıyor. Sigorta acentesi olmak için gerekli şartları yerine getirenler, Türkiye Odalar Borsalar Birliği’nin (TOBB) Sigortacılık Bölümü’ne başvurup, levha kaydı yaptırıyor. Levhaya kaydolanlar bir veya birkaç sigorta şirketi ile sözleşme yaparak, acentelik faaliyetine başlayabiliyor.

Sigorta Acentesi Olacak Kişiler İçin Aranan Şartlar: 

  • Sigorta acentesi olabilmek için Türkiye’de yerleşik olmak gereklidir.
  • 4 yıllık yüksek öğretim kurumlarından ya da en az 2 yıllık pazarlama, risk yönetimi ve sigortacılıkla ilgili bölümlerden mezun olmak,
  • Ticari sicilinin temiz olması,
  • Asgari 25 bin liralık mal varlığına sahip olması,
  • 2 yıl ile 1 yıl 6 ay arasında mesleki deneyim süresinin tamamlanması gereklidir.
  • SEGEM Belgesi (Segem belgesi; sigortacı, sigorta brokeri ve reasürans brokeri olmak isteyen kişiler tarafından alınması gerekli olan bir belgedir. Belge, yeterlilik sınavı ile kazanılabilmektedir.)