''Ülkemizin önemli tesisleri Corpus Sigorta güvencesi altında''
''Ülkemizin önemli tesisleri Corpus Sigorta güvencesi altında''

''Ülkemizin önemli tesisleri Corpus Sigorta güvencesi altında''

Maher Sigorta Grubu CEO’su ve Corpus Sigorta Genel Müdür V. Ahmet Yaşar; ''Hasar olduğunda tazminatı ödemek kolay, ama hasar olmasa daha iyi olmaz mı?''

Corpus Sigorta’nın kuruluş ilkeleri üzerine konuşmak isteriz. Şirketin kuruluş fikri ve portresi nasıl oluştu, bizlere anlatır mısınız?

 

Corpus Sigorta, Kasım 2018’de Maher Sigorta Grubu bünyesine katıldı. Fakat bu şirketin kuruluş yılı aslında 1989. Corpus, bugün hala dünyanın sayılı sigorta gruplarından olan Gothaer Alman Sigorta’nın Türkiye’deki şirketi olarak 1989 yılında kuruldu dolayısı ile Corpus global kökleri olan bir sigorta şirketi. Türkiye’nin yerel dinamikleri çok farklı. Türkiye, çoğu zaman yabancı şirketlerin sadece yabancı yöneticilerle çalışabileceği bir alan değil. Bunu zaman zaman bütün sektörlerde görüyoruz. Elbette ki global knowhow’ların bize katkısı var. Sigortacılığın kendisi zaten global bir iş. Sigortacılık tek başına yerel bir iş değil. Reasürans, fon ve risk transfer yapılarıyla zaten global olması gereken bir iş. Ama Türkiye’de sadece yabancıların gelip kurup yönetebileceği

bir yapı yok. Bu açıdan baktığımızda Corpus global kökleri olan yerli bir yapı. Ayrıca Türkiye’de ilk defa bir yabancı sigorta şirketi, bir yerli sigorta şirketi tarafından satın alınıyor. Biliyorsunuz şirketlerimizi kurarken uzun marka çalışmaları yapıyoruz. Corpus için de aynı şey oldu. Altı aya yakın bir çalışma gerçekleştirdik. Corpus, kelime anlamı itibarıyla külliyat demek, bütünlük demek. Dolayısıyla biz bir bütünlükten, külliyattan söz ediyoruz. Sigortacılık çok fazla konuyu içinde barındıran derin bir alan. Bir doktorla konuştuğunuz zaman çok karmaşık ve zor bir konudan bahsettiğini görürsünüz, sigortacılık da öyle. Çünkü sigortacılığın dokunmadığı bir alanı yok. Levent Uluçeçen Bey’in güzel bir deyimi var: “Sadece nakliyat sigortaları, tek başına bir külliyat.” Yalnızca nakliyat sigortalarında uzmanlaşmak bile yıllar alıyor ve hala öğreneceğimiz yeni pek çok şey oluyor. Bizler, 30 yılını dolduran bir ekibiz. Ama her gün yeni şeyler öğreniyoruz, çünkü sigortacılık böyle bir şey. Eskiden bir gazetemizin çok güzel bir mottosu vardı: “Her sabah dünya yeniden kurulur. Her sabah taze bir başlangıçtır.” Biz her sabah yeni şeyler öğreniyoruz. Corpus da logosuyla, ismiyle, duruşuyla bunları anlatmaya çalışıyor. Global kökleri olan, yerel dinamiklere hâkim, bir olayı bütün halinde değerlendiren ve entelektüel tarafı ağır basan bir yapıyız. Ticari endüstriyel risklerdeki ortaya koyduğumuz önleyici sigortacılık konsepti de bu açıdan çok önemli. Tüm bunları bir arada değerlendirdiğiniz zaman Corpus; rengiyle, logosuyla ve duruşuyla tamamen ayrışan, sektörden farklılaşan bir yapıya sahip. 

Corpus Sigorta, önleyici sigortacılık alanında faaliyet gösterdiğini her alanda duyuruyor. Biz bu terimi en çok sizlerden duyuyoruz. Nedir önleyici sigortacılık, sektördeki mevcut sigortacılık işleyişinden hangi alanlarda ayrılır?


Sektörde elbette risk mühendisliği yapan sigorta şirketleri var. Bunu ilk defa biz yaptık demem büyük haksızlık olur. Ama bundan sonra bu terimleri daha çok duyacağımıza inanıyorum. Neden önleyici sigortacılık? Aslında birçok sektörde bu ifadeyi duymaya başladık. Örneğin; tıp alanında önleyici hekimlik lafını duyuyoruz. Bugüne kadar sigortacıların aldığı pozisyon neydi; gerçekleşen hasarın zararını karşılamak. Bu sadece sigortacıların tercihi değildi. Günümüzde hala birçok insan sigortayı algılamakta zorluk çekiyor. Ama bugün geldiğimiz noktada iş insanlarına sigortayı anlatmak zorunda değilsiniz. Çünkü iş insanları artık sigortayı, sürdürülebilirliğin bir unsuru olarak görüyorlar. Hele ki Corpus Sigorta’nın hedeflediği büyük iş yerleri, endüstriyel ticari işletmeler, fabrikalar ve tesislerin işletmecileri, sigortanın ne anlama geldiğini biliyorlar. İşletmelerinin devamlılığı için sigortanın esas olduğunu da biliyorlar. Risk gerçekleştikten sonra tazminat ödemek kolay. Bir hasar olmuş ve fabrika durmuş… Fabrika durduktan sonra hasar ödenmiş, bu tek başına bir şey ifade etmiyor. Çünkü o fabrikanın ürettiği, sadece nihai tüketiciye gitmiyor. Endüstriyel tesislerin birçoğunda ara mamul üretiliyor. Başkaları sizin tedarikçiniz oluyor ve siz başkalarının üretimine katkı sağlıyorsunuz. Dolayısıyla siz bir zincirin halkasısınız. Ekonomide devamlılık esas. Hasar olduğunda tazminatı ödemek kolay, ama hasar olmasa daha iyi olmaz mı? Dolayısıyla sigortacılar artık yeni bir işlev üstleniyorlar. 
 

Risk mühendisliğini uzun zamandır yapan sigortacılar elbette var. Ancak karşı tarafın koolması gerekiyor. Bizim Corpus Sigorta’da yaptığımız bu. Hem uzun hem de kısa filmlerimizde anlatmak istediğimiz bu. Bazı riskleri öngörebilirsiniz ama sonuçlarını önleyemezsiniz. Örneğin; depremi öngörüyoruz, hepimiz bekliyoruz ama her zaman sonuçlarını önlemek o kadar da kolay olmuyor. Çok basit bir örnek vereyim. Sıfır araba taşımacılığı yapan bir lojistik firmasının kademeli depo alanları var. Burası yedi katlı ve en üst katta akaryakıt depoları var. Buranın aşağıdan da yukarıdan da girişi var. Bakıyorsunuz araçlar gelmiş akaryakıt alanlarının bulunduğu yere park etmişler, halbuki aşağılar bomboş. Risk yönetimi gözüyle baktığınız zaman şu soruyu soruyorsunuz: “Niye akaryakıt depolarının yanına arabalar park ediliyor?” Orada bir yangın başladığında onlarca araba yanacak ve bunların tamamı sıfır araç. Hem çekiciler hem de taşıdığı arabalar yanacak. Halbuki siz onları, birinci kademeye ya da boşta duran diğer kademelere park etseniz çıkabilecek bir yangında arabaları tahliye etmek daha kolay olacak. Gördüğünüz gibi çok basit bir risk önleme tedbiri ve bir maliyet de içermiyor. Bazen bu maliyet de içerebilir ve onu da karşılamak gerekebilir. Çünkü her ne kadar sigortacılar o tazminatı karşılasalar da üretiminizin durması, size emanet edilen malları yerine ulaştıramayışınız ve onların yanıyor olması gibi sorumluluklarınız ortaya çıkacak. Dolayısıyla biz şunu yapıyoruz: Öngörülebilir riskleri öngörelim, bunlardan önleyebildiklerimizi önleyelim. Önleyemediklerimizi ya da öngöremediklerimizin sonuçlarını önleyelim. Önleyici sigortacılık modeli aslında risk yönetimi, risk transferi ve tazminat ödemesi gibi bir

bütünü karşılıyor.


Corpus Sigorta’nın en iddialı olduğu branşlar neler?

 

Corpus Sigorta başta olmak üzere iki şirketimiz de yüzde 100’ün üzerinde büyüyor. Hatta oto dışı branşlarda Corpus’da bu oran  yüzde 170’lerde. Corpus Sigorta; yangından mühendisliğe, nakliyattan tekneye, sorumluluktan ferdi kazaya kadar birçok alanda aktif bir sigorta şirketi. Aynı zamanda reasürans yapısı, trete’leri ve reasürörleri gereği de çok yüksek kapasitelere sahip ülkemizin önemli sigorta şirketlerinden bir tanesi. Bugün tekne sigortalarında dördüncü sıraya gelmiş durumda ve çok ciddi miktarda Türk teknesi de Corpus Sigorta’ya emanet. Yine aynı şekilde yangın ve mühendislik sigortaları alanında da ülkemizin en önemli tesislerine güvence vermiş durumda. Dolayısıyla bugün ülkemizin önemli tesisleri Corpus Sigorta güvencesi altında.
 

Corpus Sigorta’nın Quick Sigorta ile ortak faaliyet gösterdiği alanlarda bir rekabet söz konusu olacak mı? Sizce Corpus, Quick Sigorta’nın bir rakibi olabilir mi?

 

İlerde değil şu anda bile Quick Sigorta ve Corpus Sigorta sahada en çok karşılaşan şirketler. Her ikisi de şirket bütünlüğünü koruyor. Hem Quick Sigorta hem de Corpus Sigorta aslında sektörün hayat dışındaki tüm alanlarında faaliyet gösteriyor. Corpus, sağlık sigortaları alanında faaliyet göstermiyor. Şu ana kadar Quick de seyahat sağlık dışında faaliyet göstermiyordu ama çok yakın bir zamanda tamamlayıcı sağlıkla ürün gamını tamamlayacak. Bir de Quick Sigorta, finansal sigortalarında ayrı bir segmente sahip. Ayrıştırmayı şöyle yapıyoruz: Her iki şirketimizin de reasürans ve trete’ler gereği farklı hedef alanları var. Corpus Sigorta; endüstriyel, ticari ve kurumsal yapılara odaklanırken Quick Sigorta aynı alanlarda KOBİ ve bireysel segmentlere odaklanıyor. Ama bu; Quick büyük işletmelere hizmet vermiyor anlamına gelmiyor. Zaman zaman şirketlerimizin koasürans işleri ya da ihtiyari reasürans alışverişleri oluyor. Dolayısıyla piyasada bağımsız iki oyuncu gibi faaliyet gösteriyorlar, ki öyleler. Diğer taraftan bazı işlerde finale kalan şirketlerden biri Quick biri de Corpus olabiliyor. Ama orada bağımsız ve tarafsızlar. Zaman zaman birbirlerine destek de veriyorlar. Evet ekiplerimiz arasında güzel bir rekabet var. 

Corpus Sigorta’nın dağıtım kanalı yapılanması bugün nasıl, ileride nasıl olması planlanıyor? 

Aslında Corpus Sigorta kendi büyüklüğüne göre hatırı sayılır bir acente sayısına sahip. 700 civarında aracısı var. Serbest, kurumsal, uzmanlaşmış acentelerimiz ve broker’larımız var. Bir de geçmiş yapısından gelen bankasürans tarafı var. 
 

Burada kurumsal sigortacılık ağırlıklı olduğu için hem broker hem de kurumsal acente tarafında ülkemizin önemli aracıları, Corpus Sigorta ile faaliyetlerine devam ediyor. Bunun dışında tabii ki özellikle oto sigortaları tarafında piyasada acentelerimizle yer buluyor ve faaliyet gösteriyoruz. 

Şirketler için hasar ve hasar sonrası asistans süreçleri çok önemlidir. Corpus Sigorta bu alanlarda nasıl yapılanıyor, buradaki gücünüzü nasıl özetlersiniz?

Corpus Sigorta da diğer sigorta şirketleri gibi ülkemizde bulunan beş, altı tane asistans şirketinden bir tanesiyle faaliyet gösteriyor. Şu anda ülkemizde yaygın olarak özellikle oto ve yangın sigortalarında asistans hizmetleri var. Ama biz Corpus Sigorta olarak önleyici sigortacılık kapsamında yapay zekâ ile çalışan kamera sistemleri üzerinden bir asistans projesi üzerinde çalışıyoruz. Bu konuda hem yatırımlarımız hem de iş birliklerimiz devam ediyor. Risk yönetimi tarafında da birtakım iş birlikleri kuruyoruz. Örneğin; makine kırılmaları tarafında yaptığımız çalışmalar var. Özellikle risk mühendisliği departmanındaki koordinatör arkadaşımız bu konudaki çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye’de bugüne kadar çok karşılaşılmamış yeni asistans hizmetlerini de sunacağız. Belki bunların bir kısmını kendi bünyemizde bir kısmı da iş birlikleriyle sunacağız. Farklı asistans hizmetleri üzerinde çalışıyoruz.
 

Yeni bir taşınma planlıyorsunuz? Bu yeni

dönem şirkete neler getirecek?
 

Aralık sonu ocak ayı başı gibi eski adı Kozyatağı AND Plaza olan ve şu anda adı Quick Tower olarak değişen yeni binamıza taşınmayı planlıyoruz. Mottosu da “şehrin yıldızı.” Biz de sektörün yıldızları Quick ve Corpus Sigorta olarak şehrin yıldızında yer alacağız. 7’nci katta Quick Sigorta, 8’inci katta Corpus Sigorta, 9’uncu katta da aramıza yeni katılacak olan finansman şirketimiz ve ödeme sistemleri şirketimiz olacak. Holdingimiz de 25’inci katta olacak. Geri kalan katlar da kirada, çok değerli kiracılarımız var.

 

Corpus Sigorta’nın orta vadeli hedeflerini bizlerle paylaşır mısınız?

 

Corpus Sigorta hem reasürans yapısı hem reasürans trete’leri hem de giderek daha da güçlenen kuvvetli ekibimizle birlikte önleyici sigortacılık yapısını daha da geliştirerek yani sadece tazminat yönetimi kısmında değil risk yönetimi, risk transferi ve riskleri bertaraf etme açısından da bir uzmanlık geliştirerek ilerleyecek. Corpus Sigorta ile çalışan iş insanları şunu bilecekler, “Biz burada sadece tazminat sigortacılığı yapmayacağız, biz bundan sonra burada bir danışmanlık hizmeti de alacağız.” Risk yönetimi hizmeti ve finansman şirketi de aramıza katılıyor, risklerin bertaraf edilmesi için bir risk yönetimiyle finansal hizmet de sunuyor olacağız. Bununla bağlantılı olarak da uzun süreli ilişkiler kuracağız. Dolayısıyla Corpus Sigorta endüstriyel sigortalar alanında yangın, mühendislik, nakliyat ve sorumluluk sigortacılığında hem sigortalılarına hem iş insanlarına hem de diğer sektör paydaşlarına, broker’lara ve sigortacılara hizmet verecek, destek olacak bir yapıda hizmet vermeye devam edecek.
 

Corpus, sektör liderliğine oynayacak mı?

 

Maher Sigorta Grubu, şu anda Türkiye’nin en büyük özel, yerli ve bağımsız sigorta grubu. Herhangi bir bankaya ya da kamuya bağlı değil. Biz sadece üretim sıralamasındaki yerini yukarılara taşımaya çalışan bir yapı değiliz. Nitelikli bir bilanço yönetimi de yapmaya çalışıyoruz. Bizim için önemli olan üretimdeki sıralama değil, bunun finansal tarafı da çok önemli. Çünkü sürdürülebilir, uzun süreli yaklaşımlarda bulunmak istiyoruz. Bu şirkette çalışanlar, birkaç yıllığına buraya yönetici olarak gelen kişiler değil. Bizim daha farklı yaklaşımlarımız ve bakış açılarımız var.