BES, pandemiye rağmen gücünü korumaya devam ediyor
BES, pandemiye rağmen gücünü korumaya devam ediyor

BES, pandemiye rağmen gücünü korumaya devam ediyor

2020 yılının başından bu yana devam eden ve halen etkileri süren Covid-19 pandemisi, tüm sektörlerde olduğu gibi özel emeklilik sektöründe de bazı değişikliklere yol açıyor. Ancak yılın ilk yarısına ilişkin sonuçlar incelendiğinde, pandeminin tüm etkilerine rağmen Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) tarafında başarının devam ettiği, katılımcı sayısında mevcut sayının korunduğu ve hizmetlerin kesintisiz olarak devam ettiği görülüyor

Hem dünya hem de sektörler zorlu bir dönemden geçiyor. Bireysel emeklilik tasarrufları ve özel emeklilik sistemleri ise, pandemiye rağmen başarılı bir şekilde büyümeye devam ediyor. Ülkemizde Mart ayından bu yana ekonomik ve toplumsal anlamda önemli bir durgunluk yaratan koronavirüs pandemisi, özel emeklilik alanında büyük bir kayba yol açmadı ve sistemlerdeki başarı korunuyor.

Pandemi gibi kriz dönemlerinde, özellikle hayat sigortası ve bireysel birikimler önem kazanıyor. Pandeminin ilk dönemlerinde, BES alanındaki katılımcıların kaygılandığı ve buna bağlı olarak sert satışlar yaşandığı da görülüyor. Sektör yetkilileri, bu dönemde katılımcılara soğukkanlı davranmalarını tavsiye ederek büyük katılımcı kayıplarının önüne geçerek sistemdeki katılımcı sayısını korumayı bildi, fon toplamlarında da önemli büyümeler kaydedildi.

30 Haziran tarihli Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) verilerine göre, katılımcıların toplam fon tutarı 118.791,3 milyon TL olurken, şirketlerin katılımcılarının toplamı 6 milyon 837 bin 293 kişi olarak kaydedildi. İlk yarıda katılımcı sayısında büyük bir kayıp yaşanmadı ve rakamlarda korunma sağlandı. Sonrasındaki 3 aylık süreçte ise, katılımcı sayısı yeniden tırmanışa geçti ve 18 Eylül tarihli verilerde katılımcı sayısı 6 milyon 865 bin 457 kişinin sistemde olduğu açıklandı. Buna göre, pandemiye ait ilk krizin doğru yönetilmesi ve katılımcıların sağlıklı yönlendirilmesi ile yaklaşık 3 aylık süreçte sistemin 28 binden fazla katılımcı kazandığı görüldü.

Otomatik Katılım Sistemi (OKS) tarafında da benzer bir başarı mevcut. 30 Haziran tarihli EGM verilerine göre çalışanların fon tutarı 9.863,7 milyon TL iken, sistemdeki çalışan sayısı 5.458.261 oldu. 2019 yıl sonundan, 2020 2. çeyreğine kadar geçen 6 aylık sürede fon tutarında önemli bir gelişme yaşanırken, sistemdeki çalışan sayısının ise 104 bin kişinin üzerinde bir artış yaşadığı görüldü. 2020 yılının 3. çeyreğine geldiğimiz süreçte büyümenin tırmanmaya devam ettiği de söylenebilir.18 Eylül tarihli EGM verilerine göre OKS’deki toplam fon tutarı 10.376,7 milyon TL’ye, katılımcı ise 5.632.234 kişiye ulaştı.