Sigorta sektörünün istihdam profili
Sigorta sektörünün istihdam profili

Sigorta sektörünün istihdam profili

2019 yıl sonu verilerine göre Türkiye’de sigorta, bireysel emeklilik ve reasürans şirketleri yüzde 27,2’si doğrudan satış personeli olmak üzere toplam 19 bin 554 kişiye istihdam sağlıyor. Kadın çalışanların daha ağırlıkta olduğu sektörde personelin yüzde 66,6’sının üniversite; yüzde 10,2’sinin lisansüstü mezunu olduğu görülüyor. Sektörde tüm eğitim seviyeleri göz önünde bulundurulduğunda, sigortacılık ya da aktüerya bölümlerinden mezun olmuş çalışan sayısı ise bin 688.

Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) açıkladığı verilere göre 2019 yılı sonunda sigorta, bireysel emeklilik ve reasürans şirketlerinde istihdam edilen kişi sayısı 19 bin 554 kişiye ulaşmış durumda. Bu sayıya acenteler, brokerler, aktüerler ve eksperler de dahil edildiğinde sektörün 40 binin üzerinde kişiye istihdam yarattığı ortaya çıkıyor. Personellerin büyük çoğunluğu üniversite mezunuyken sigortacılık/aktüerya bölümlerinden mezun personel sayısının diğer eğitim dallarına oranla beklenenden az olması dikkat çekiyor. İşletme alanlarından mezun olan çalışanlar ise sektörde daha fazlaca istihdam şansı buluyor.

Hızla gelişen sigorta ve emeklilik sektörü Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlarken sektörün sağladığı istihdam alanı da büyüyor. Banka, acente, broker gibi dağıtım kanallarının çalışanları, aktüerler, eksperler, şirket çalışanları, satış uzmanları gibi alt kırılımlar da düşünüldüğünde sektörün dolaylı olarak 100 binin üzerinde kişiye istihdam sağladığı düşünülüyor. Sektörün büyüme ve gelişmesi sürerken bu durum var olan istihdamın da artışına önemli katkılar sağlıyor.