Image

“Büyük oranda sigorta hizmetlerinin dijital asistanlar tarafından sağlandığı bir gelecek bizi bekliyor”

Sigorta sektörü olarak, 2020 yılı performans rakamlarına baktığımızda teknik karlılığın yüksek olduğunu gözlemliyoruz.


Uluslararası değerlendirme kuruluşu Fitch tarafından kasım ayında hazırlanan rapora göre de poliçe sahiplerinin yükümlülüklerinin genel olarak TL cinsinden olması ve COVID-19 salgınına karşın sektörün teknik karlılığının güçlü olması sayesinde sigorta şirketlerinin TL volatilitesi risklerinin bankaların aksine sınırlı olduğu kaydedildi.

Büyüme rakamlarına baktığımızda ise üçüncü çeyrekte veriler, 2020'yi pozitif büyümeyle tamamlayacağımıza ilişkin ipuçları sunuyor. Üçüncü çeyreğin alt kalemlerindeki en yüksek artış %41,1 ile finansman ve sigorta sektöründe oldu. Tüm bunları göz önüne aldığımızda sigorta sektörünün bu süreçten en az hasarla çıktığını söylemek mümkün.

Tüm dünya genelinde oldukça zorlayıcı bir süreçten geçiyoruz. Aksigorta olarak bu zorlu sürecin başından bu yana tüm paydaşlarımızın yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz. Kontrollü sosyal hayata geçtiğimiz haziran ayı itibariyle trafik-kasko gibi çoğu segmentte de normale dönüşleri gözlemledik. Bu bağlamda 2020 hedeflerimizde bir revizyona gitme ihtiyacı hissetmedik, gelecek senenin de bir dengelenme yılı olacağını öngörüyoruz.

2020 yılı pandeminin yaratmış olduğu kaos ortamına rağmen tüm dünya genelinde oldukça öğreti ve yetkinlikler elde etmemize vesile oldu. Sigorta yapısı itibariyle güven üzerine inşa edilmiş bir sektör. Pandemi sebebiyle birbirimizden uzak kaldığımız ve nispeten yalnızlaştığımızı düşündüğümüz bir dönemde, bizler Aksigorta olarak müşterilerimizin, iş ortaklarımızın ve tüm paydaşlarımızın yanında olmaya, onlara güven vermeye devam ettik.

Bu süreçte iş yapış modelimizi evlerimize taşıyarak hem çalışanlarımızın hem toplumun sağlığını ön plana aldık. Müşterilerimize bu süreçte dijital bir hizmet deneyimi yaşatarak onların da evlerinde kalmalarına destek olduk. Acentelerimize hızla destek paketleri sağladık. Müşterilerimizin, çalışanlarımızın ve iş ortaklarımızın yanı sıra evlerimizde kaldığımız süreçte zorunlu olarak ailesinden uzak doğum yapan annelerimizden, sokakta yeterli mama bulamayan sokak hayvanlarımıza kadar geniş bir yelpazede destek sağladık.

Pandemi süreci yakın tarihte deneyimlemediğimiz ve bundan sonra etkilerini kolay kolay atlamayacağımız bir süreç olarak hafızalarımıza kazındı. Yalnızca sigortacılık açısından değil, bu dönemde hayatımıza entegre ettiğimiz yeni yaşam biçiminin de ana hatlarıyla kalıcı olacağını düşünüyorum. Örneğin, uzun yıllardır temellerini atmaya çabaladığımız dijitalleşme… Sigorta şirketleri süreçlerini pandeminin de yaratmış olduğu itici güçle hızla gelişen teknoloji sayesinde uçtan uca dijital ortama taşımaya başladılar, yazılım robotları, chatbotlar, yapay zekâ süreçlerin dijital otomasyonunu mümkün kılıyor.

Büyük oranda sigorta hizmetlerinin dijital asistanlar tarafından sağlandığı bir gelecek bizi bekliyor. Örneğin hasar anında dijital asistan otomatik olarak devreye girerek hasar işlemlerinin çok büyük kolaylıkla yapılmasını sağlayacak.  Hayatla entegre dijital asistanlar sigortalılara büyük bir rahatlık ve zaman kazanımı getirecek.