Sigortacılık sektöründe dijitalleşme geleceğe damgasını vuracak
Sigortacılık sektöründe dijitalleşme geleceğe damgasını vuracak

Sigortacılık sektöründe dijitalleşme geleceğe damgasını vuracak

Sigortamjet Sigorta Aracılık Hizmetleri Genel Müdürü Birol Şanlı; “Her şeyin dijitalleştiği bir dönemde Sigortamjet sektöre hız, kalite, güven, müşteri memnuniyeti ve farkındalık konularında katkı sağlamayı amaçlıyor.”

Sigortamjet’in kuruluş hikayesinden, faaliyet alanlarından ve çalışma sisteminden kısaca bahseder misiniz?

Sigortamjet 2013 yılında 4 kurucu ortak tarafından internet üzerinden bireysel müşterilere yönelik olarak, en kısa süre içinde karşılaştırmalı teklif sunmak ve poliçe satın alımını sağlamak amacıyla kuruldu. Ortakların tamamı sektörde 30 yıla yakın tecrübesi olan, profesyonel ve acente olarak hizmet veren kişilerdir. Bir yandan da geleneksel acentelik faaliyetlerine devam ediyorlar. Sektördeki uzun süren deneyimlerini geleceğin kanalı olarak öngördükleri dijital sigortacılığa aktarmak amacıyla Sigortamjet’i kurdular. 2017 yılı itibariyle ben de bu yapıya dahil oldum. Yaklaşık 27 yıllık sektör deneyimim var. Uzun yıllar sigorta sektöründe üst düzey yöneticilik yaptım. Sektörün ve dağıtım kanallarının dijitalleşme sürecine girdiği bir dönemde kurulduk. İlk 1,5 yıl altyapı ve entegrasyon süreçleriyle geçti. 2015 yılının sonuna doğru Sigortamjet fiili olarak hizmet vermeye başladı. Bu yılı yeniden yapılanma yılı ilan ettik. 2018 yılına daha kuvvetli girmek için organizasyonumuzu yeniliyoruz ve büyüme kararı aldık.

Sigortamjet bir web portalı üzerinden müşterilerine çok kısa süreler içinde karşılaştırmalı ve online olarak satın alabilecekleri sigorta teklifleri sunuyor. Sigorta şirketleriyle kurulan online entegrasyon ile teklif, poliçe, tahsilat süreçleri dakikalar içinde güvenli ortamlarda gerçekleşip müşteri ihtiyaçlarına uygun sigorta çözümleri sunuluyor.

Müşterilerinize nasıl bir hizmet sunuyorsunuz? Sektöre sağlayacağınız avantajlar ve yaratacağınız farklılıklar neler olacak?

Sigortamjet öncelikle, bireysel ihtiyaçlara yönelik olarak müşterilerine kolay, basit ve pratik olarak birkaç dakika içinde birçok alternatifi içerecek şekilde karşılaştırmalı teklif sunmayı ve poliçelerini online olarak satın almalarını sağlamayı hedefliyor. Müşterilerin kendi başlarına saatlerce, hatta günlerce sürecek bir araştırmayla elde edebilecekleri, üstelik uzmanı olmadıkları teknik konulardaki bilgi ve fiyatlara birkaç dakika içinde ulaşabilecekleri, anlaşılır ve basit bir platform sağlıyoruz. Müşterilerimiz ihtiyaç duydukları sigortaları online olarak dakikalar içinde satın alabiliyorlar. DASK ve seyahat sağlık gibi standart ve zorunlu sigortaları saniyeler içinde satın alıp poliçelerini web sitemizden bastırabiliyorlar. Müşterilerimiz teklif karşılaştırması dışında ihtiyaç duyacakları her konuda alanında uzman ve deneyimli personelimizden online olarak veya telefonla yardım alabiliyor. Sigortalı olduktan sonra ise her aşamada sigortalarıyla ilgili bilgi alabilecekleri, hasar esnasında destek alabilecekleri bir sigorta partneri olmayı hedefliyoruz. Web sitemiz aynı zamanda bir bilgi platformu. Sigortalılarımızın her türlü bilgiyi alabilecekleri bir platform sunuyoruz.

Her şeyin dijitalleştiği bir dönemde Sigortamjet sektöre hız, kalite, güven, müşteri memnuniyeti ve farkındalık konularında katkı sağlamayı amaçlıyor. Geleneksel yöntemlerde ulaşamayacağınız sayıda sigortalıya internet ve sosyal medya kanalıyla ulaşıp büyük kitlelere sigortacılık hizmetlerini ulaştırıyor ve çözüm sunuyoruz. Ayrıca müşteri ihtiyaçlarına yönelik olarak sunduğumuz ürün ve hizmetlerle sigortanın tabana yayılmasına katkı sağlıyoruz. Sigoratmjet’in önümüzdeki dönemlerde yaratacağı en büyük fark müşteri ihtiyaçlarının karşılanmasındaki hız ve kaliteyi artırmak ve müşteri memnuniyetini artırarak tüm sigorta ihtiyaçlarının tek bir noktadan karşılanmasını sağlamak olacaktır.    

İşbirliği içerisinde bulunduğunuz şirketler ve networkünüz hakkında bilgi verir misiniz?

Şu anda sektörün önde gelen, pazarın büyük bir kısmına hizmet veren ve teknolojiye yatırım yaparak sürekli kendisini yenileyen 12 sigorta şirketiyle iş ortaklığı yapıyoruz. Önümüzdeki dönem mutlaka yeni çözüm ortaklarımız olacaktır. Özellikle müşteri ihtiyaçlarının değiştiği ve yeni ihtiyaçların belirdiği günümüzde çalışacağımız yeni şirketler daha çok bu ihtiyaçlara yönelik ürünler geliştiren ve sektörde farklılaşan şirketler olacaktır. Yeni kurulan, dinamik, sektörde fark yaratmaya çalışan şirketlerle de çalışıyoruz. Pazar payı ve ürün gamı açısından belli bir noktaya ulaştık. Bundan sonraki stratejilerimizde geleneksel sigortacılıkta yeni alanlara giren, niş ya da tamamlayıcı alanları seçen şirketlerle çalışmak istiyoruz. Proje bazlı çalışabileceğimiz şirketlere odaklanacağız.

Sigortamjet, blog ve Jet TV ile de müşterilerini bilgilendiriyor. Bu anlamda Sigortamjet’i rakiplerinden ayıran en önemli özelliklerin neler olduğunu düşünüyorsunuz?

Müşterilerimiz satın alma faaliyetinde teknolojinin hızını sonuna kadar kullanmak ve aynı zamanda bulundukları tüm sosyal alanlarda bizleri görmek istiyorlar. Ayrıca geleneksel olarak yüz yüze ya da ses ile temas kurmak isteyen müşterilerimize de hizmet vermemiz gerekiyor. Sigortalılarımızın istediği her yerde ve anda yanında olduğumuzu ve onları sürekli bilgi akışı ile desteklediğimizi söyleyebiliriz. JetTV, blog gibi alanlardaki konsantrasyonumuz bu felsefe üzerine inşa edilmiştir. Bu projeyi biraz da sosyal sorumluluk olarak yürütüyoruz. Kendi alanında uzmanlaşmış kişilerle görüşerek sektöre yönelik birtakım görüşlerini ve değerlendirmelerini alıyoruz. Sigortanın tabana yayılması için müşterilerimize böyle bir hizmet sunuyoruz. Bu bizi farklılaştırıyor.

 

Rakiplerimizde 2 anlamda farklılaşıyoruz. Bunlardan biri hız ve kalite. Rakiplerimizin bir kısmı talep alıp sonrasında müşteriye dönüş yapıyor fakat biz o süreci çok hızlandırıyor ve müşterinin kimseye ihtiyaç duymadan ürünü satın almasını sağlıyoruz. Bizi farklılaştıran bir diğer özelliğimiz de; dijital sigortacılıkta daha çok trafik ve kaskoya odaklanılmış durumda, biz bunu değiştirmeyi hedefliyoruz. Trafik ve kasko dışındaki ürünlere odaklandık. 

 

Sigortamjet’in hedef kitlesindeki müşteri tipinden bahseder misiniz? Sizce değişen müşteri alışkanlıkları ve özellikle Y kuşağı, sektörü ne tür önlemler almaya zorluyor?

Sigorta aslında her bireyin ve işletmenin ihtiyaç duyduğu bir üründür. Sigortalılar bu ihtiyaçlarını birçok kanaldan karşılayabiliyor. Bununla birlikte son yıllarda teknolojinin hayatımıza tamamen girmesiyle birlikte yeni bir kuşak oluştu. Bu kuşak sigorta dahil tüm ihtiyaçlarını dijital dünyadan karşılamayı tercih etmektedir. Bu kuşak Y ve Z kuşağı olarak adlandırılıyor. Sigortamjet’in hedef kitlesi ağırlıklı olarak bu kuşaktır. Bu kuşak için en önemli kriter hız ve basitliktir. Aynı zamanda kaliteli mal ve hizmete optimum maliyetle ulaşmayı istiyorlar. Biz de şirketimizi bu müşteri grubuna hizmet verecek şekilde dizayn ediyoruz. Bu müşteri grubunun aradığı hız, kalite, basitlik ve güveni karşılıyoruz.

Y ve Z kuşağının varlık sahibi olması ve genişlemesiyle birlikte sektörün tüm oyuncuları bu kuşağa hizmet verecek şekilde kendilerini dizayn etmek zorunda kalacaklardır. Son birkaç yıldır hem sigorta hem de finans sektöründe bütün tepe yöneticileri ve şirketler sürekli dijitalleşme mesajı vermektedir. Bu süreç çok hızlı ilerliyor, bu değişime ayak uyduramayan şirket ve kanallar pazar kaybetme tehlikesiyle karşılaşacaklardır. Bu nedenle bu kuşağın, sektörün tüm oyuncularını teknoloji, sosyal medya, hızlı ve kaliteli hizmet alanlarında yatırım yapmaya ve kendilerini yenileme ve geliştirmeye zorlayacağını düşünüyoruz. Bu kuşağa ayak uydurmak için çok hızlı olmak gerekiyor. Teknolojik altyapı, hatta insan kaynağının bile hızlı olması gerekiyor. Sektörde son yıllarda herkesin dillendirdiği bu dönüşüm başladı. Dağıtım kanalları da bu müşteri kitlesine hizmet verebilecek şekilde değişiyor. Geleneksel yöntem hala devam ediyor. Geleneksel yöntem dijitalleşerek bu müşteri kitlesine hizmet verecek bir yapıya dönüşmek durumunda. Sigorta sektöründe dijitalleşmeyen ayakta kalamaz bu çok açık. 

Müşterilerinize hangi branşlarda ürün alternatifleri sunuyorsunuz? Önümüzdeki dönemlerde aktif olmayı planladığınız ürün ya da branşlar olacak mı?

Müşterilerimize ihtiyaç duyacakları her branş ve üründe hizmet veriyoruz. Ağırlıklı olarak geleneksel ürünler olan kasko, trafik, konut, DASK, sağlık sigortaları olmak üzere müşteri ihtiyaçlarına yönelik her üründe hizmet veriyoruz. Hatta sektörde pek yaygın olmayan can dostlarımız köpek ve kedilerimiz için bile ürünlerimiz var.

Önümüzdeki dönemlerde özellikle gelişen ve değişen müşteri ihtiyaçlarına yönelik olarak geleneksel ürünleri tamamlayan yeni ürünlere yöneleceğiz. Bu ürünleri çözüm ortaklarımızla görüşmeye başladık. Özellikle tamamlayıcı sağlık sigortalarının önümüzdeki birkaç yılın en fazla gelişen ürünü olacağını öngörüyoruz, bu ürüne de özellikle konsantre olacağız. Organizasyonumuzda da buna yönelik çalışmalar yapıyoruz. Bu konuda deneyimli arkadaşlarımızı kadromuza dahil ediyoruz.