Finansal okuryazarlık BES ve Otomatik Katılım için avantaj yaratıyor
Finansal okuryazarlık BES ve Otomatik Katılım için avantaj yaratıyor

Finansal okuryazarlık BES ve Otomatik Katılım için avantaj yaratıyor

Finansal okuryazarlık bireysel tasarrufların artmasını sağlayarak toplumun finansal sağlığını güvence altına alıyor. Finansal okuryazarlığı BES ve Otomatik Katılım için faydalı gören emeklilik sektörü gelecek dönemde bu alanda yeni çalışmalara hazırlanacağını belirtiyor ve BES’in ülke tasarrufları içinde güçlenmesi ve katılımcı sayısının artmasıyla ilgili tanıtım stratejileri oluşturuyor.

Finansal okuryazarlık bireylerin bütçelerini daha anlamlı yönetmesine imkan tanıyor. Bütçesini doğru yöneten bireyler, gelir ve gider dengeleri arasında daha iyi planlamalar yaparken finansal okuryazarlık bireysel tasarruf oranının artmasında da etkili oluyor.

Bireysel emeklilik sektörü finansal okuryazarlığın tasarruf bilincini artıracağını, BES ve Otomatik Katılım için ivme yaratacağını belirtiyor. Finansal okuryazarlık oranının arttıkça sektöre önemli fayda sağlayacağına dikkat çekilirken şirketlerin de bu konuda farklı proje çalışmaları içinde olduğu belirtildi. Avrupa’da gençler üzerinde bilinçlendirme çalışmalarının yapıldığını ve bunun etkili olduğuna işaret eden yöneticiler ise bu alanda sektör olarak birlikte hareket edilmesi halinde daha fazla ses getirilebileceğini düşünüyor. Finansal okuryazarlık için gelecek dönemde yatırım yapacağını ifade eden emeklilik şirketlerinin yanı sıra, şu anda belirli sivil toplum kuruluşları ile çalışma içerisinde olan şirketler de bulunuyor.

Ulusal yatırımlar için gerekli olan tasarrufun yurtiçinde temin edilemeyişi uluslararası alanda borç kullanmaya yönlendirdiğinden dolayı bir çok ülke iç tasarrufları desteklemek için farklı sistemler geliştiriyor. Türkiye’de de Bireysel Emeklilik Sistemi ve Otomatik Katılım gibi tasarruf araçları farklı teşvikler ve avantajlar ile birlikte en önemli tasarruf araçları olarak ön plana çıkıyor.

BES’i maksimum fayda yaratan, uzun vadeli tasarruf ve yatırım aracı tanımlayan sektör, sistemin bireylere uzun vadede tasarruf alışkanlığı kazandırdığını belirtiyor. Bireylerin sürdürdükleri yaşam standardını emeklilik dönemlerinde de koruduğu ifade edilirken, diğer yandan ülke ekonomisine kaynak ve istihdam artışı gibi makro faydalar getirdiğine dikkat çekildi.

Emeklilik yatırım fonları devlet katkısının etkisiyle 2013 yılından itibaren ivme göstererek menkul kıymet yatırım fonlarını geçti. 2016 yıl sonunda menkul kıymet yatırım fonlarının portföy büyüklüğü 44,7 milyar TL, emeklilik yatırım fonlarının toplam portföy büyüklüğü 60,8 milyar TL oldu.

Bireysel tasarruf açığının yüksek ve emeklilik birikimlerinin düşük oranda seyrettiği ülkelerde emeklilik sistemlerinin önemli misyon üstlendiğine dikkat çekilirken, Türkiye’deki bireylerin sisteme güveni ve inancı arttıkça sistemin daha iyi noktaya geleceği öngörüler arasında yer alıyor.

Emeklilik şirketleri, BES’in ülke tasarrufları içerisinde güçlenmesi ve katılımcı sayısının artmasıyla ilgili önemli çalışmalar yapıyor. Bilinçlendirme ve farkındalık alanında sık sık bağımsız araştırmalar yaptıran sektör, BES’in kalıcılığı ve geliştiriciliği için tanıtım ve reklam stratejilerini geliştiriyor.