InsureTech ve inovasyon ile sektör farklı bir boyut kazanıyor
InsureTech ve inovasyon ile sektör farklı bir boyut kazanıyor

InsureTech ve inovasyon ile sektör farklı bir boyut kazanıyor

Teknoloji günlük yaşantımızın bir parçası haline gelirken teknolojik gelişmeler de hızla boyut atlamaya devam ediyor. Son yıllarda gündeme gelen ve ABD, İngiltere, Almanya ve Hollanda gibi ülkelerin büyük atılımlar gerçekleştirdiği InsureTech uygulamaları; Türkiye’de de konuşulmaya devam ediyor.

Geçmişten bu yana büyük bir potansiyeli içinde bulundurduğu düşüncesi ile global ölçekli birçok dünya devinin gözdesi haline gelen ve yatırımların hız kesmediği Türkiye sigorta sektörü de teknoloji ve inovasyon ile yeniden şekilleniyor. Manuel poliçe kesiminden Chat Bot sistemlerine uzanan süreçte birçok gelişmenin yaşandığı Türkiye sigorta sektörü, inovatif uygulamalar ile hem müşteriler hem sigorta şirketleri hem de ülke ekonomisi için fayda sağlamaya devam ediyor.

İnovatif ve müşterinin hayatının kolaylaştıran ürünler gelişiyor

“Internet of Things” kavramı ile hayatımıza daha fazla dahil olan InsureTech ve inovasyon sigorta sektöründe hareketliliğe neden oluyor. Sektörün ana odak noktası ürün ve fiyat iken, artık bu anlayış müşteri memnuniyeti ve hız olarak dönüşüyor. Sektörün yeni ürün anlayışı daha çok inovatif ve müşterilerin hayatını kolaylaştıran ürünlerden oluşuyor. Müşterilerin artık online hayata adapte olmaları, sürücüsüz araçların gelişimi ve akıllı evler gibi faktörler sigorta sektörünü dönüşüme davet ediyor. Bunu öngörebilen ve yeniliklere adapte olabilen sigorta şirketlerinin rekabette de ön plana çıkması bekleniyor. Mobil platformlar ve sosyal medyanın geleceğin sigortacılığında aktif rol oynaması bekleniyor.

Sigorta sektörü artık yalnızca hasar ödeme mekanizması değil, hasarın oluşmaması anlamında da müşterilerini bilgilendiren ve bilinçlendiren bir yapıya dönüşüyor. Sürücüsüz araçlar ile oto sigortalarının etkinliğinin azalacağı düşünülse de, sektör bu durumda siber riskler gibi alanlarda gelişim gösterebilecek. Kullandığın kadar öde gibi sistemlerin de yaygınlığının artmasını bekleyebiliriz.

Sigorta sektörü inovasyon konusunda atılımlar yapıyor ve inovasyonu gerek iş yapış biçimlerine gerek ürünlerine yansıtıyor. Türkiye’de sigorta sektöründe kullandığın kadar öde modellerinde ürünler yapılmaya başladı ve robotlar iş süreçlerine dahil edildi. Chat Bot’lar, sosyal medyanın daha efektif kullanılmaya başlaması, müşteri ve dağıtım kanalları için dizayn edilmiş iletişim portalları gibi gelişmeler sektördeki inovasyon adımlarından yalnızca bazıları.