Otomatik katılımda caymaları azaltmak için ekstra hizmetler sağlanıyor
Otomatik katılımda caymaları azaltmak için ekstra hizmetler sağlanıyor

Otomatik katılımda caymaları azaltmak için ekstra hizmetler sağlanıyor

Emeklilik Gözetim Merkezi verilerine göre otomatik katılım 16 bin çalışan ile birlikte toplam 3 milyon TL’lik fon tutarına ulaştı. Emeklilik şirketleri katılımcıların yüzde 60’ından fazlasının sistemde kalacağını öngörürken, caymaların önüne geçebilmek için önemli çaba sarf ediyor ve katılımcılara yeni avantajlar sağlıyor

Otomatik katılım yeni yıl ile birlikte emeklilik şirketlerine farklı bir dinamizm sağladı. Toplumsal tasarrufların artmasını sağlayan yeni emeklilik modeliyle birlikte hem bireyler gelecekleri adına birikim yapabilecek hem de emeklilik şirketleri fon yönetim kesintileri ile karsızlık sorununa çözüm bulabilecek. Emeklilik Gözetim Merkezi’nin sağladığı verilere göre 20 Ocak tarihi itibariyle otomatik katılımda 16 bin 19 çalışan 2 milyon 862 bin TL fon tutarına ulaşıldığı görülüyor.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde olduğu gibi sistemde kalma oranları ciddi bir gündem oluşturuyor. Özellikle otomatik katılımın devreye girmesiyle birlikte sendikalardan yapılan çağrılar ve bireylerin kısa dönemde para ihtiyaçları otomatik katılıma dahil olan ancak sistemde kalmak istemeyen bireylerin oluşmasına neden olabilir. Emeklilik şirketleri bireylerin sistemden cayma oranları hakkında yüzde 35 oranında öngörüleri olduğunu dile getirdi. Henüz sektörel istatistiklerin tam toplanmaması nedeniyle müşteri davranışları konusunda analiz yapamadıklarını ifade eden sektör, otomatik katılımda geleceği için birikim yapacak çalışanların yüzde 60’ın üzerinde olacağını tahmin ediyor.

BES’te olduğu gibi bireylerin cayma hakkını kullanmamaları ve sistemde kalmamaları için önemli devlet teşviği bulunuyor. Yüzde 25 devlet katkısının yanında ek olarak bin TL katkı ve 10 yıllık geri ödeme planı halinde de birikimin yüzde 5’i çalışanlara avantaj sağlıyor. Caymaların olmaması için katılımcılara her şeyi iyi anlatmak zorunda olduğunu bilen emeklilik sektörü, işlemlerin kolay yapılabilmesi için kullanışlı altyapılar oluşturduklarının altını çiziyor. Bazı şirketler otomatik katılımcılar için özel asistans paketleri oluşturduğunu, bu paket ile birlikte medikalden yaşam stiline kadar pek çok konuda danışmanlık ve hizmet alabileceğine dikkat çekiyor.

BES sözleşmeleri otomatik katılıma aktarılmıyor ve bu nedenle mevcutta BES sözleşmesi olan bireyler de otomatik katılıma dahil oluyor. Çift sözleşmesi olan katılımcıların mevcut BES sözleşmelerini sonlandırıp, otomatik katılıma devam etmeleri durumunda sözleşme süresi, devlet katkısı gibi kazanılmış hakları kaybedeceğinden dolayı BES’i olup birikim yapanların mevcut planlarına devam etmeleri tavsiye ediliyor. İki sözleşmesi olan katılımcılar tüm avantajlardan yararlanabiliyor. Böylece bireyler yüzde 25 devlet katkısını hem BES hem de otomatik katılım birikimleri için alabiliyor.