Tüketicilerin basit, ucuz ve güvenilir sigorta ürünlerine ulaşma ihtiyacı; bizim gibi dijital sigorta brokerleri tarafından başarıyla karşılanıyor
Tüketicilerin basit, ucuz ve güvenilir sigorta ürünlerine ulaşma ihtiyacı; bizim gibi dijital sigorta brokerleri tarafından başarıyla karşılanıyor

Tüketicilerin basit, ucuz ve güvenilir sigorta ürünlerine ulaşma ihtiyacı; bizim gibi dijital sigorta brokerleri tarafından başarıyla karşılanıyor

Dijital sigortacılık ve online sigorta brokerliği konularını değerlendiren Telesure Sigorta Türkiye CEO’su Bradley Du Chenne; online sigorta brokerliğinin sigorta sektörüne ve tüketicilere sağladığı avantajlardan bahsetti.

İngiltere’de ve Türkiye’de bazı sigorta şirketlerinin herhangi bir acente ağı kullanmadan, tüketicilere web üzerinden online ya da call center üzerinden direkt satış yapan kanallar açtığını belirten Bradley Du Chenne, sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu işe soyunan sigorta şirketlerinin 2 şeye ihtiyacı vardır. Bunlardan birisi güçlü ürün bilinirliği, bir diğeri ise bu ürünler üzerinde etkili olacak zorlayıcı fiyat teklifi üretebilmektir. Bu da gerekli kaynakları oluşturabilecek bir sermaye gücü gerektirir. Sigorta şirketleri işlevleri gereği web sitelerinden direkt satış yapacak pazarlama şirketleri değildir. Bununla birlikte direkt online satış pazarı, iletişim ağırlıklı bir pazardır. Tüketicilere verilecek mesajları, rakiplerin mesajlarından ayrıştırmak ve pazardaki mesaj karmaşası içerisinde birçok pazarlama ve iletişim hatalarının yapılması bu konuda tecrübesi olmayan sigorta şirketleri için çok pahalı sonuçlar yaratabilir. Bu sebeplerden dolayı dünyada Koalay.com benzeri dijital sigorta brokerleri ortaya çıktı. Bu şirketler; insanları kendi web sitelerine çekecek ve kendi mesajlarına geri dönüş alacak pazarlama uzmanlığına sahip şirketler oldu. Aynı zamanda bu tür dijital brokerler sadece bir sigorta şirketine bağlı olmadıkları için tüketicilere daha fazla fiyat alternatifi sunabildiklerinden tüketiciler üzerinde çok daha ikna edici teklifler yaratabilmektedir.

Yeni dijital brokerlerin pazarda yer almasından sonra sigorta şirketleri kendi web siteleri üzerinden online satış yapmak yerine, Koalay.com gibi şirketlerle birlikte çalışarak bu konuya ayıracakları büyük pazarlama bütçelerinden tasarruf ediyor ve bu bütçeleri pazarda daha ucuz poliçe fiyatı sunmak için kullanmayı düşünebiliyorlar. Özellikle oto sigortalarındaki ürünlerin giderek daha standart ürünler haline gelmesinden dolayı tüketiciler daha ucuz fiyatı talep etmeye başladılar. Tüketicilerin basit, ucuz ve güvenilir sigorta ürünlerine ulaşma ihtiyacı; ideal formatıyla bizim gibi dijital sigorta brokerleri tarafından başarıyla karşılanmaktadır.”

“Türk sigorta şirketleri direkt olarak tüketicilere satış yapma evresini atlayarak daha fazla seçenek sunan dijital brokerler ile çalışma yöntemini tercih edebilirler”

Gelişmiş ülkelerde internet kullanım alışkanlığının masaüstü bilgisayarlarla geliştiğini de sözlerine ekleyen Bradley Du Chenne; “Türkiye gibi gelişmesini devam ettiren ülkelerde internet kullanım alışkanlıkları masa üstü evresini atlayarak cep telefonları gibi mobil aletler üzerinden gelişmiştir. Bu tür mobil teknolojiler üzerinden fonksiyon kullanımı geliştiren mobil şirketler ve satış kanalları; lider şirket pozisyonlarına gelmiştir. Bu duruma benzer olarak Türk sigorta şirketleri direkt olarak tüketicilere satış yapma evresini atlayarak daha fazla seçenek sunan ve tek seçenek yerine birçok alternatif üzerinden, en ucuz fiyatı vermek garantisi olan dijital brokerler ile çalışma yöntemini tercih edebilirler.

“Bizim gibi şirketlerin sağladığı en büyük farklılık daha iyi pazarlama ve uygulama gerçekleştirmemizden ziyade, birçok fiyat alternatifi sunabilmemiz”

Sigorta şirketleri dijital satış pazarına direkt olarak kendi web sitelerini kullanarak girmeyi tercih ederlerse pazar eğilimlerini kaçırıp ciddi maliyetlerle karşılaşabilirler. Örneğin İngiltere’de bazı sigorta şirketleri başlangıçta dijital brokerleri kullanmak yerine kendi web siteleri üzerinden satış yapmak üzere daha elit bir rota izlemekte ısrar ettiler ve zaman içerisinde tüketicilere kendi ürünlerini ve özelliklerini anlatabilecek pazarlama iletişimi sağlamak ve tüketicileri kendi web sitelerine çekmek için çok ciddi yatırımlar yapmak zorunda kaldılar. Ama daha sonra bu işi dijital brokerler üzerinden yapmaya razı oldular. Çünkü ağır tanıtım ve uygulama maliyetlerine katlanmak yerine bu bütçeleri daha ucuz fiyat vermek için kullanmayı tercih ettiler. Ancak belirtmek isterim ki; bizim gibi şirketlerin sağladığı en büyük farklılık daha iyi pazarlama ve uygulama gerçekleştirmemizden ziyade, birçok fiyat alternatifi sunabilmemiz ve bu sebeple tüketicilerin bizim sitemizi tercih etmeleridir. Tüketiciler satın alma tercihlerini belirlerken daha fazla seçenek, daha ucuz fiyat ve daha iyi servisi talep ediyor. Sigorta şirketleri; teknolojinin tüketicilerin satın alma tercihlerini belirlerken kontrolün kendi ellerinde olduğu hissini ve güvenini sağladığı gerçeğinin gerisinde kalamazlar. Tüketicilerinin bu taleplerini karşılamak ve rekabetçi olabilmek için sigorta şirketlerinin bizim gibi dijital platformları değerlendirmelerinin çok önemli olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.