Bankacılıkta dijital gelişmelerin gücü her geçen gün artıyor
Bankacılıkta dijital gelişmelerin gücü her geçen gün artıyor

Bankacılıkta dijital gelişmelerin gücü her geçen gün artıyor

Kuveyt Türk Bireyselden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Oral; “Uçtan uca dijitalleştirdiğimiz BES ve sigorta başvuru hizmetlerimizle müşterilerimiz, dilediği an BES sistemine dâhil olabiliyor ve sözleşmelerini görüntüleyebiliyor”

Kuveyt Türk, salgın sürecine rağmen 2020 yılında nasıl bir başarı yakaladı? Ulaştığınız büyüme hakkında bilgi verir misiniz?

Salgın sürecinde, başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere yetkili kurumların tavsiyeleri doğrultusunda hem çalışanlarımızın hem de müşterilerimizin sağlığına öncelik vererek her türlü önlemi aldık. Türkiye’de ilk vakanın görülmesinin ardından bireysel ve tüzel müşterilerimize yönelik destek paketi hazırlayıp hayata geçirdik.

Salgının ilk döneminde, talep etmeleri halinde müşterilerimizin finansman ödemelerini hiçbir kâr payı veya masraf almadan erteledik. Mevcut ödeme tablosuna göre daha esnek bir vade yapısı talep eden müşterilerimizin de finansmanlarını yeniden yapılandırdık. 

Salgınla mücadele kapsamında yılın ikinci yarısında da reel ekonomiye destek olmak için hızlı aksiyon alan finans kurumlarından biri olduk. Reel ekonomiye destek olmak ve bireylerin finansmana ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla konut, araç ve ihtiyaç finansman kâr oranlarında indirimlere gittik.

2020 yılında kârlılığımızı artırarak istikrarlı büyümemizi sürdürdük. Net kârımızı da bir önceki yıla göre %26.2 oranında artırarak 1.4 milyar TL seviyesine yükselttik. Toplanan fon büyüklüğümüzü ise 2019 yılına kıyasla %42.9 oranında artışla 122.2 milyar TL’ye ulaştırdık. Kullandırdığımız fon büyüklüğü %36.5 oranında artışla 79 milyar TL’ye yükseldi. Özvarlıklarımızı 8 milyar TL’ye, aktif büyüklüğümüzü ise 152 milyar TL’ye ulaştırarak, aktif büyüklük açısından bankacılık sektöründe 10. sıraya yükseldik ve katılım finans kuruluşları arasında da ilk sıradaki yerimizi sağlamlaştırdık.

Salgının etkisinde devam eden yeni yıldaki hedefleriniz nedir?

Salgın süreci, tüm dünyada dijitalleşmenin ne denli önemli olduğunu ortaya koydu. Dolayısıyla dijital dönüşüm 2021 yılında bankacılıkta büyümeye katkı sağlayacak unsurların başında gelmeye devam edecek. Tüm sektörlerde olduğu gibi finans sektöründe de rekabette öne çıkma ve insan odaklı hizmet anlayışının temelini artık dijital teknolojiler oluşturacak.

Dijital kanalların ve bütünleşik çok kanallı stratejilerin önemi 2021’de daha da artacaktır. Bu nedenle bankacılık sektöründe sadece müşteri sayısı artmakla kalmayacak, şubelerin önemi de devam edecektir. Bu süreçte hizmetlerin büyük bölümünün dijital olarak sunulmasından dolayı iş yükü azalacak olan şubelerde müşterilere verilen hizmetin kalitesi ciddi derecede artacaktır.

Gelecek planlarımızı özellikle dijitalleşme odaklı şekillendiriyoruz. Müşterilerimize sunduğumuz hizmetlerin büyük kısmını koronavirüs salgınının çok daha öncesinde dijitale taşımak suretiyle şubelerimizi, ‘finansal süreçlere yardımcı olan ve müşteri ilişkilerini yürüten alanlar’ olarak kurgulamıştık. Şubelerimizin uzun zaman önce girdiği bu dönüşümün günümüzde yaşanan salgın sürecinde ziyadesiyle faydasını gördük ve görmeye devam ediyoruz.

Salgın süreci, dijital alanda atmış olduğumuz adımların ve kat ettiğimiz yolun önemini teyit etti. Bu bağlamda hem mevcut dijital kanallarımızı kullanan müşterilerimizin hem de bu kanalları kullanmaya yeni başlayan müşterilerimizin finansal işlemlerini daha da kolaylaştıracak dijital projelerimizi geliştirmeye devam edeceğiz.

Salgın sürecinde dijital bankacılık gücünüzü nasıl beslediniz? Şubesiz bankacılık alanındaki girişimlerinizden bahseder misiniz?

Dijital kanalların önemini salgından çok daha önce fark eden ve 2012 yılından bu yana birçok dijital dönüşüm projesini başarılı şekilde hayata geçirmiş bir katılım finans kuruluşuyuz. Müşterilerimize sunduğumuz hizmetlerin büyük kısmını koronavirüs salgınından çok daha önce dijitale taşımıştık.

Dijitalleşme sürecini yıllar önce başlatmış bir kurum olarak bu dönüşümün salgın sürecinde ziyadesiyle faydasını gördük. Ar-Ge merkezlerimizde geliştirdiğimiz; operasyonel verimlilik sunan BOA Bankacılık Platformu, şubelerin hizmet zenginliği ile ATM’nin pratikliğini buluşturan XTM, katılım finans alanında bir ilk olan dijital finans platformu Senin Bankan, KOBİ’lere yönelik olarak geliştirilen CebimPOS, şubeye gitmeden internet veya mobil şube vasıtasıyla finansman kullanma imkânı veren Online Finans Sistemi, Türkiye’de bir ilk olan kira sertifikası (sukuk) halka arz işleminin uygulama modülü gibi yenilikler ve çağrı merkezimiz aracılığıyla müşterilerimiz; işlemlerini kolay, hızlı, kesintisiz ve güvenli bir şekilde gerçekleştirme imkânı buldu.

Ayrıca bankacılıkta dijital asistanların, dijital dönüşümdeki rollerinin her geçen gün arttığına tanıklık ederek yeni dijital asistanımız Selim ile de müşterilerimize daha hızlı ve verimli bir hizmet sunabilmek amacıyla yola çıktık. Bu çözümümüzle operasyonel verimliliğimizi hem hizmet sunma noktasında hem de satış işlemlerinde artırırken müşterilerimizin de kolaylıkla bireysel ihtiyaçlarını karşılayan hizmet ve ürünleri alabilmelerini sağlıyoruz. Dijital asistan Selim, doğal dil işleme ve anlamlandırma özellikleri sayesinde müşterilerin sorularını yanıtlama, finansal hesaplamalar yapma ve dijital kanalların işlemlerle ilgili menülerine yönlendirme fonksiyonlarını yerine getiriyor.

Önümüzdeki dönemde de çoklu kanal yaklaşımıyla müşterilerimize kişiselleştirilmiş bir deneyim sunmak en önemli önceliklerimizden biri olacak. Hem mevcut dijital kanallarımızı kullanan müşterilerimizin hem de salgın süreciyle birlikte bu kanalları kullanmaya yeni başlayan müşterilerimizin finansal işlemlerini daha da kolaylaştıracak dijital projelerimizi geliştirmeye devam edeceğiz. Şubelerde gerçekleştirilen operasyonel işlemlerin dijitalleştirilmesiyle ilgili çalışmalarımızı da yeni dönemde artırarak devam ettireceğiz. Yeni dönemde mobil şube üzerinden görüntülü görüşme ve yapay zekâlı sesli dijital asistan gibi hizmetleri hayata geçirmeyi hedefliyoruz.

Diğer taraftan, kâğıtsız bankacılıkla ilgili gelişmeler dijital bankacılığın önemini artırıyor. Biz de bu süreçte, kullanıcılarımızın çok daha rahat bir dijital finans deneyimi yaşaması için kâğıtsız bankacılık çalışmalarımızı teknoloji ve inovasyon eksenli sürdürüyoruz. Dijital dönüşüm programımız kapsamında sürdürdüğümüz Robotik Süreç Otomasyonu da robot teknolojilerle olan çalışmalarımıza örnek teşkil ediyor. Proje kapsamında ilk etapta manuel, birbirinin tekrarı ve öngörülebilen işler yazılım robotları tarafından yapılıyor. Bu çalışmaların bize zaman, maliyet ve süreç kalitesi anlamında kazanımlar sağladığını ifade edebiliriz.

Yeni uygulamaya aldığınız Yerinde Finansman hakkında bilgi verebilir misiniz?

Yerinde Finansman, dijital kanallarımız üzerinden yapılan yeni bir finansman ürünümüz. Faizsiz finans yöntemlerinden murabaha (peşin al, vadeli sat) temeli üzerine kuruludur. Bu sistemde müşterilerimiz, Kuveyt Türk olarak anlaşma yaptığımız e-ticaret sitelerinde sepetlerini oluşturduktan sonra ödeme aşamasında Kuveyt Türk QR ile ödeme seçeneğini seçiyor. Ekranda beliren Ödeme Yap menüsünden QR kodu okutarak müşterilerimiz finansman başvurusunu online şekilde gerçekleştiriyor. Finansman başvurusu onaylanan müşterilerimiz, başvuruda seçtikleri taksit sayısı ile e-ticaret sitesindeki sepetlerini taksitlendirmiş oluyorlar. Müşterilerimiz, kullandıkları finansmanla ilgili bilgilere daha sonra Kuveyt Türk Mobil’deki finansmanlarım menüsünden ulaşılabiliyor.

Yerinde Finansman hizmetimizin müşterilerimize yönelik birçok avantajı bulunuyor. Müşterilerimiz, Yerinde Finansman ile anlaşmalı e-ticaret sitelerinde yapacakları alışverişleri yasal taksit sınırları gözetilerek 36 aya kadar taksitlendirebiliyor. Müşterilerimiz, satın alacakları ürünlerle ilgili 7/24 diledikleri vakitte finansman kullanabiliyor. Yerinde Finansman hizmetimiz kapsamında anlaşma yaptığımız e-ticaret sitesi sayısını yakın zamanda artırmayı hedefliyoruz. Ayrıca araç finansmanı başta olmak üzere farklı alanlarda da yerinde finansman hizmetini aktif etmek yönünde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Mobil Bankacılık hizmetlerinizden bahsedebilir misiniz? 2021 yılı için hedefleriniz nelerdir?

Dijital kanallarda bankacılık hizmetlerini en iyi şekilde sunma amacıyla geliştirdiğimiz Kuveyt Türk Mobil sayesinde, müşterilerimizin işlemlerini mümkün olduğunca mobile taşımalarına, fatura ödemelerinden kıymetli maden ve döviz alım/satım işlemlerine, para transferinden sigorta ve yatırım işlemlerine kadar birçok işlemi yapmalarına olanak sağlıyoruz.

Müşterilerimizin finansal işlemlerini daha kolay ve daha güvenli bir şekilde yapabilmeleri için kullanıcı deneyimini ön planda tutarak Kuveyt Türk Mobil’i sürekli olarak geliştiriyoruz. Önümüzdeki dönem için hedeflerimizi belirlerken bu yıl içerisinde kat ettiğimiz yol, odaklanmak istediğimiz sektörler ve kurum önceliklerimiz gibi faktörleri göz önünde bulunduruyoruz. Bunlara ek olarak dönemsel gelişmeleri ve piyasanın ihtiyaçlarını da takip ederek büyüme stratejimizi belirliyoruz.

Uçtan uca dijitalleştirdiğimiz BES ve sigorta başvuru hizmetlerimizle müşterilerimiz, dilediği an BES sistemine dâhil olabilir ve sözleşmelerini görüntüleyebilir. Ayrıca Kasko, Dask, Trafik Sigortası, İhtiyari Mali Mesuliyet ve Ferdi Kaza ürünleri için de müşterilerimize anında hizmet veriyoruz. Dijital sigorta ürün gamını artırmak ve kullanıcı deneyimini iyileştirmek için çalışmalarımız devam etmektedir.

TradePlus uygulamamızla da yatırım fonları, hisse senetleri, döviz, altın, gümüş ürünlerimizi müşterilerimizin cebine kadar taşıyoruz. Ayrıca, Kuveyt Türk’ün çocuklara özel tasarladığı Dijital Kâşif mobil uygulamamız ve beraberindeki tamamlayıcı Dijital Kart ve Dijital Hesap gibi ürünlerimizle, çocuklarımızın finansal okuryazarlığının arttırılmasına destek olmaya çalışıyoruz.

2021 yılında özellikle NFC, QR gibi teknolojilerin ağırlık kazanacağı dijital projelerimizi hayata geçirmeyi hedefliyoruz.

Faizsiz sigortacılık nedir? Bu alanda hizmet sunan bir kurum olarak müşterilerin ilgisini nasıl buluyorsunuz?

Türkiye’de ve dünyada faizsiz finans hassasiyeti bulunan kesimlerin tasarruflarının değerlendirilmesi ve finansman ihtiyaçlarının karşılanması için katılım finans sistemine olan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. 

Katılım finans prensipleri doğrultusunda ürün ve hizmetlerimizi etkin bir şekilde müşterilerimizle buluşturuyoruz. Bunlardan birisi de sigortacılıkta uyguladığımız ve faizsiz sigorta olarak da bilinen “Tekafül Sigortacılığı” sistemi. Bu sistemi kısaca yardımlaşma usulüyle yapılan karşılıklı sigorta olarak tanımlayabiliriz.

Faizsiz sigortacılık, değişik fertlerin birleşerek içlerinden zarara maruz kalan katılımcıların zararının tazmin edilmesi üzerine yaptıkları bir yardımlaşmadır. Bu sistemde toplanan paralar yardımlaşma sandığı ya da risk fonu olarak adlandırılan prim havuzunda birikir ve katılımcılardan (poliçe sahipleri) hasara uğrayanların zararları bu havuzdan tazmin edilir.

Mevzuat bakımından ise tekâfül, katılımcıların, kendileri ile diğer katılımcıların tazminat ödemelerine ilişkin taleplerinin karşılanmasını teminen oluşturulan risk fonuna katkıda bulundukları bir sistemdir. Söz konusu fon, sigortacılık faaliyeti yapmasına izin verilen bir sigorta şirketi tarafından katılım finans ilkelerine uygun olarak yönetilir. Tekâfül, ortak risk paylaşımı ile dayanışma esaslarına dayanan sigorta türünü ifade eder. Bu sistemde İslami kurallar dâhilinde sigortacılığın tüm avantajları müşterilere sunuluyor.

Tekafül sigortacılığı, sigorta sektöründe önemli bir alternatif olarak kabul ediliyor. Temel kurallarını İslam’ın iktisadi ve ticari hükümlerinden almasından dolayı toplumumuz tarafından giderek daha fazla ilgi gören tekafül sigortacılığı son yıllarda gerek ekonomimizde gerekse toplumda önemli bir yer buluyor.

RÖPORTAJ: RABİA KÜBRA KANUN