Özel emeklilikte, sisteme yeni girişler için atılan adımlar hız kazanacak
Özel emeklilikte, sisteme yeni girişler için atılan adımlar hız kazanacak

Özel emeklilikte, sisteme yeni girişler için atılan adımlar hız kazanacak

Pandemi dönemi, bireylerin harcamalarını ve tasarruflarını gözden geçirmelerine yol açmaya devam ediyor. Salgının yol açtığı işsizlik ve ekonomik darboğaz sürecine rağmen, özel emeklilik sisteminde büyük oranda katılımcı kaybı yaşanmıyor. Ancak, katılımcı sayılarına bakıldığında, çıkışlarda büyük bir artış olmamasına karşın, sisteme yeni girişlerde de önemli bir durgunluk yaşandığı görülüyor. Bu duruma mercek tutan özel emeklilik şirketleri, müşteri tutundurma ve yeni müşteri kazanımına yönelik çalışmalarına hız veriyor

2020 yılının gündemine oturan ve yaklaşık 6 aydır hem dünyayı hem de ülkemizi adeta etkisi altına alan Covid-19 pandemisi, tüm sektörleri ve ekonomik göstergeleri etkilemeye devam ediyor. Dünyada ve ülkemizde pandemiye yönelik pek çok iş kolu paydos etmişken, bazı sektörler de evden çalışma sistemine halen devam ediyor. Her ne kadar vaka sayılarının bir miktar aşağı yönü seyretmesi ile yeni normal kuralları uygulanmaya başlanılsa ve önlemler gevşetilse de, tehlike halen bitmeye yakın bile değil. Uzmanlar, salgının ikinci dalgasının özellikle Eylül ayı itibarıyla tüm dünyayı etkileyebileceğinin altını çizerken, ekonomi ve sektörler de bu gelişmelerden payını alıyor.

Pandeminin en çok etkilediği sektörlerin başında özel emeklilik sektörü geliyor. Aslında bu süreçte, özel emeklilik sektöründe önemli bir katılımcı kaybı yaşanmaması bize bu alanın ne kadar güçlü ve köklü bir yapıya sahip olduğunu kanıtlasa da, salgının yüzü bireysel emekliliğe giriş yapan yeni katılımcı sayısının azalmasında ortaya çıkıyor. Emeklilik şirketleri, bu süreçte yaşanan yeni katılımcı sayısındaki azalmayı ekonomik durgunluğa bağlarken, bu durumu en aza indirmek için çeşitli çalışmalar yürütüyorlar. Başta Türkiye Sigorta Birliği ve üye şirketler, yaptıkları toplantılar, reklam filmleri ve duyurularla, bu süreçte bireysel emeklilik alanındaki birikimlerin ne kadar büyüdüğünü ve özellikle salgın süreci sonrasında tasarrufun ne kadar önemli bir alışkanlık olduğunu toplum bilincine işleme eğilimindeler.

“Özel emeklilik sistemi, devlet katkısı ve fon performansıyla emeklilik döneminde ortaya çıkabilecek ihtiyaçlar için bugünden hazırlıklı olunmasını sağlıyor. Emeklilikte refah kaybı yaşanmaması için tüm vatandaşlarımızı da tasarruf alışkanlıklarını gözden geçirmeye ve birikim yaparak geleceklerini güvenceye almaya davet ediyoruz” diyen TSB Başkanı Atilla Benli, bu açıklaması ile yeni katılımcıların sisteme girişinin ve özellikle ekonomik daralma dönemlerinde tasarrufun ve özel emekliliğin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha vurgulamış olduğunu görüyoruz. Özel emeklilik sektörü yetkilileri de, yeni girişlerin artışı için dağıtım kanallarına yönelik eğitimlerini artırmaya, toplumsal bilinç yaratmaya yönelik çalışmalarına ve son kullanıcıya dokunan hobi kulüpleri benzeri etkileşim yaratan ve müşteri çeken girişimlerine ağırlık veriyor.