2020’de Kulüp364’ü hayata geçireceğiz
2020’de Kulüp364’ü hayata geçireceğiz

2020’de Kulüp364’ü hayata geçireceğiz

MonoPoli Sigorta Kurucu Ortağı İzzet Bonofiyel; “Sektörümüzün yüzde 21’lik büyüme elde ettiği 2019 yılı içerisinde MonoPoli Sigorta olarak portföyümüzde yaklaşık yüzde 47’lik bir büyüme elde ettik”

2020’de Kulüp364’ü hayata geçireceğiz

Sektörün 2019 performansı için neler söyleyebilirsiniz?

Sigorta sektörünün 2019 performansında hayat dışı prim büyüklüğü yaklaşık 57.9 milyar TL oldu. Bu da geçen yıla kıyasla yüzde 21,26’lık bir büyümeyi gösteriyor. Aslında bu üretimin yüzde 66’sı ilk 10 şirketten, yüzde 89’u da ilk 20 şirketten geliyor. Çok fazla şirkete sahip olmamıza rağmen ilk 20 şirket üretimin yüzde 89’unu gerçekleştirmiş durumda. MonoPoli Sigorta olarak ilk 10 şirket arasındaki çoğu şirket ile çalışıyoruz.

Bu yıl Allianz Sigorta 6.9 milyar TL ile birinci oldu, sonrasında ise 6.6 milyar TL ile Anadolu Sigorta ve 4.5 milyar TL ile Aksigorta geliyor. Branş bazında bakacak olursak sağlık branşında sektörün üstünde bir büyüme oldu ve yaklaşık yüzde 34’lük bir büyüme gerçekleşti. Allianz, bu branşta liderliğini yine 3 milyar TL’lik hacmiyle sürdürüyor. Ardından 1,6 milyarlık sağlık üretimiyle Acıbadem Sigorta, 823 milyon TL ile Anadolu Sigorta geliyor. Dördüncü ve beşinci şirket olarak ise 800 milyon TL ile Mapfre ve 391 milyon TL ile Aksigorta devam ediyor. Kasko branşında, sağlık branşındaki kadar agresif olmasa da yüzde 19’luk büyüme elde edildi. Trafik branşında da yüzde 17’lik bir büyüme olmuştu. Yangın ve diğer doğal afetler branşında da yüzde 21’lik büyüme oldu. Aslında bakarsanız karlılıklar açıklanmamış olmasına rağmen TSB’nin verdiği verilere göre enflasyonun yüzde 12’lerde olduğu bir ortamda sektörümüz yüzde 21’lik büyümeyle enflasyonun üzerinde büyümeyi başardı. Bu nedenle 2019 için güzel bir yıldı diyebiliriz.

2019 yılı MonoPoli için nasıl geçti? Yakaladığınız performansı özetler misiniz?
2019 yılı MonoPoli Sigorta için çok verimli geçti. 2019 yılı içinde sigorta sektörümüz yaklaşık 57.9 milyar TL’lik prim hacmine ulaştı. Yani yaklaşık yüzde 21’lik bir büyüme elde etti. Sektörümüzün yüzde 21’lik büyüme elde ettiği 2019 yılı içerisinde MonoPoli Sigorta olarak portföyümüzde yaklaşık yüzde 47’lik bir büyüme elde ettik. Sektörün elde ettiği büyümenin yaklaşık iki katına çıkmak bizim için gerçekten mutluluk vericiydi. 2019 yılı içerisinde yine satın alma modellerimiz devam etti ve 2 satın alma gerçekleştirdik. Onun dışında da organic büyümeye devam ettik. Müşterilerimize verdiğimiz hizmetle güzel bir yıl geçirdiğimize inanıyoruz. Karlılık bazında bakacak olursak, sigorta şirketlerimize genelde karlı bir yıl sağladık. Bu da bizim için önemliydi çünkü iş ortaklarımız olan sigorta şirketleriyle ilişkilerimiz bizler için kıymetli. 2019 hem iş ortaklarımız açısından hem de MonoPoli Sigorta açısından karlı bir yıl olarak geçti. 2019 yılında 2020 yılına hazırlık olarak hem dijital tarafta bazı hamleler yaptık hem de standart satış yönünde satışlarımızı gerçekleştirdik.

Dijital tarafta 2020 yılında bir aplikasyon yazdırmayı planlıyoruz. MonoPoliçe ürününe sahip olan müşterilerimize, belli bilgilere ulaşabilecekleri, poliçelerini görüntüleyebilecekleri, hasar anında evraklarını yükleyebilecekleri bir aplikasyon yazdırıyoruz. Dijitalliğe doğru ilerleyen dünyamızda biz de o tarafta olmak istedik. 2020 yılında bu projemiz gerçekleşecek.

2019’un genelinde bütün branşlarda eşit oranda büyüdük, ancak en çok sağlık branşında büyüdük. Sağlık branşındaki büyümemiz sektörün üzerinde gerçekleşti. Sağlık, Türkiye’de çok fazla bilinci gelişmemiş bir branş olmasına karşın, bizim çok önem verdiğimiz bir alan. Bu alanın gelişmesi için elimizden gelen tüm desteği hem müşterilerimize hem de sigorta şirketlerine vermeye devam ediyoruz. 2019 yılını MonoPoli Sigorta olarak özetlemek gerekirse hem finansal açıdan hem üretim açısından hem de karlılık açısından iyi bir yıl oldu. İstihdamımızda da gelişme kaydettik. Personel sayımız 55 kişiden 71 kişiye çıktı. Biz istihdama çok önem veriyoruz. Şu anda Bursa’da bir şubemiz var. Bursa şube ve İstanbul merkez olmak üzere üretimlerimize devam ediyoruz. Umuyorum ki; 2020 yılını da 2019 gibi başarılı geçirip sektörümüze fayda sağlamaya devam edeceğiz.

“Satın alma modelimizi 2020 yılında da devam ettirmeyi planlıyoruz”

Son dönemlerde yaptığınız birleşme ve satın almalardan söz eder misiniz?
MonoPoli Sigorta olarak en son Fide Sigorta ile birleştik. Fide Sigorta 1 Ocak’tan itibaren portföyünü bizimle beraber devam ettirmeye başladı. 13. satın almamız olan bu birliktelikten oldukça memnunuz. Artık biz MonoPoli Sigorta olarak hem ekibimizle hem bütün çalışanlarımızla bu gömleği üzerimize giymiş durumdayız. Birleştiğimiz acentelere nasıl bir hizmet vermemiz gerektiğinin bilincinde olan bir firmayız. Onların müşterilerine daha önce verdiğinden muhakkak daha iyi hizmet vermek zorundayız, daha güzel teminatlarla karşılarında olmak zorundayız. Birleştiğimiz acenteyle koordineli bir şekilde müşterilerini ziyaret edip kendimize ve iş ortağımıza bir katma değer sağlamaya çalışıyoruz. Nalan Hanım sektörde yıllardır çok iyi kurumsal geçmişi olan biri. Daha önce çok büyük brokerlarla da çalıştı, 7-8 yıldır ise kendi acentesine sahip. Satın alma modelimizi 2020 yılında da devam ettirmeyi planlıyoruz. Şu an için görüştüğümüz 3-4 aday daha var. Burada çok ince eleyip sık dokuyoruz. Bizim için önemli olan hem mantalite olarak bizlere uygun portföyü olan hem bizim portföy dağılım şekli isteğimize uygun olan hem de hasar primi dengeli olan portföylerle çalışmak. Sağlık çok sevdiğimiz bir branş. Zaten Nalan Hanım ile birleşmemizin sebeplerinden biri de onun portföyünün ciddi oranının sağlık portföyünden geliyor olması idi.

Röportajın tamamını www.bestdijital.net üzerinden BEST Dergisi Şubat Sayısında okuyabilirsiniz.