HDI Sigorta olarak değerlerimizle büyüyoruz
HDI Sigorta olarak değerlerimizle büyüyoruz

HDI Sigorta olarak değerlerimizle büyüyoruz

HDI Sigorta Genel Müdürü Ceyhan Hancıoğlu “Satın almalar sayesinde, 1 artı 1 her zaman 2’den büyük olacak”

2019 yılını hem sektör hem de HDI Sigorta açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?

2019 yılı ekonomik konjonktürün beklenen seviyelerde gitmediği bir yıl oldu. Oto ve konut satışındaki düşüş, bu alandaki sigorta satışlarını negatif yönde etkiledi. 2018 sonunda 650 bine düşen oto satışı, bu yıl son 2 aydaki canlılığa rağmen 500 bin civarında seyretti. Beklentiler 400 binin altına kalacağı yönündeydi. Fakat Kasım ayındaki vergi hareketliliği, enflasyon düşüşü ve finansal piyasalardaki kredi faiz oranlarının düşmesi sayesinde beklenenden daha iyi bir sonuç aldık diyebiliriz.

Tüm bu gelişmelere rağmen sigorta piyasası, Kasım sonu itibarıyla hayat dışında sağlık alanı hariç yüzde 18 oranında büyüdü. Sağlık branşı medikal enflasyonun yardımıyla iyi bir yükselme ivmesi kazandı. Medikal enflasyon, normal enflasyonun bir tık üzerindedir. Bu artış sağlık sigortalarını böyle bir piyasada bile yüzde 34 büyümeye ulaştırdı. Enflasyonun sene sonunda yüzde 12 civarında olacağını düşündüğümüzde

her şeye rağmen sigorta endüstrisinin 2019 yılını enflasyonun 3-5 puan üzerinde kapama şansı elde ettiğini görüyoruz. Sektörün enflasyonun üzerinde büyümesi avantajdır. Sigorta sektörü her türlü ortama ve krize ragmen her dönem enflasyonun üzerinde büyümüştür. 2019 zor geçti ama 2020 senesi için daha iyi şeyler ümit ediyoruz.

HDI Sigorta olarak da geçmiş yıllarda olduğu gibi enflasyonun ve sektörün birkaç puan üzerinde seyreden büyüme trendimizi bozmadık. Son 1,5 yıla damgasını vuran 2 satın alma operasyonumuz oldu. 1,5 sene önce Liberty Sigorta’yı, 6 ay önce de Ergo Sigorta’yı satın aldık. Bu satın almaların artıları var ama satın alınan şirketlerin satış dönemindeki negatif rasyoları da düşünüldüğünde HDI Sigorta bünyesinde şu anda beklediğimizden daha iyi sonuçlar görüyoruz. Bu da bizim moralimizi yükseltiyor ve yaptığımız işin doğruluğunu teyit ediyor.

2020 için hedeflerinizi belirlediniz mi? En çok hangi alanlarda büyüme hedefliyorsunuz?
HDI Sigorta olarak biz, yola çıkarken satın almaların neticesinde hedeflediğimiz alanlarda büyüme amacı güdüyorduk. Acente kanalında bir büyüme öngördüğümüz için ilgili 2 satın almayı gerçekleştirdik. Çünkü 2 şirket de acente odaklı şirketlerdi. Bunlar özellikle portföy dengesini sağlamak adına niş alanlarda, oto dışı alanlarda ve kasko alanında büyümek adına yapılan hamlelerdi. Bugün gelinen noktada ise, işlerin planladığımız şekilde gerçekleştiğini görüyoruz. HDI Sigorta olarak satın almalardan önce belli reflekslerimiz ve piyasa liderliklerimiz vardı. Mesela kaskoda hep ilk 6-7’nin içindeydik. Ama satın almalar sonrası hedeflediğimiz gibi 5. sıraya yükseldik. Oto dışı sigortalarda, özellikle yangın branşında bir hedefimiz vardı. Yangın branşında ilk 10’u zorlarken bugün geldiğimiz noktada 5-6. sıraları zorluyoruz. Nakliyat sigortaları da bizim için çok özel. Nakliyat, yıllardır lider ya da 2. olduğumuz bir kulvardı. Satın almalarla sayesinde nakliyat branşında uzak ara birinciliğimizi koruyor olacağız. Baktığınızda mühendislik alanında da hep ilk 10’un içine girmiş hatta 5 ve 10. Sırada yer edinmeyi kendine hedef edinmiş ve bunu başaran bir şirket olduk. Genel olarak 2020 yılında da bunu devam ettirmek adına büyüme yakalayacağız.

2020 yılında en çok hangi alanlara yönelmeyi planlıyorsunuz?
Büyüme alanlarımızı satın almalarla belirledik. Bunu devam ettirmemiz lazım. Özellikle kaskoda çarpıcı şekilde büyüyoruz, ilk 5’in içine girdik. Hatta 11. ay sonu itibarıyla ilk 3’te yer aldık. Dolayısıyla kasko, hem ölçek olarak büyümek istediğimiz hem de para kazanmayı ümit ettiğimiz, iyi yönetmek istediğimiz bir alan. Yangın ve nakliyat branşları da büyümeyi istediğimiz branşlar arasında. Bu 3 branş özellikle odak alanımızdır.

Mühendislik sigortalarında da büyümek istiyoruz. İş planlarımızı bu şekilde geliştirdik. Trafik tarafından da bahsetmeden geçmemek lazım. Trafik bizim yıllardır kontrollü büyüdüğümüz, çok iş seçtiğimiz, müşteri bazında çok iyi analizler yaptığımız ve müşteriyi iyi segmente ettiğimiz bir alan. Kaskodaki becerimiz segmentasyon anlamında trafikte de var. Son yıllarda trafik tarafında da yüzde 4,5-5 pazar seviyelerine geldik. Bu alanda da kaskoya yakın bir data analizi kalitesiyle büyümeye ve para kazanma iddiasına devam edeceğiz.

Araç satışlarındaki duraksamaya ragmen kasko ve trafikteki başarınızın sırrı nedir?
Bu alanlarda büyümemizin 2 açıklaması var. Biri inorganik büyüme. Aldığımız şirketlerin portföyünün otomatik katkısı bizim için önemli. Ama diğer taraftan HDI Sigorta olarak geçmiş portföyümüze baktığımızda zaten kaskoda yüzde 40-50 civarında büyüdük. Yıllardır devam eden çalışmanın meyvelerini topluyoruz. Son 2,5 senedir büyük data analizinin bize sağladığı avantajla nerede büyüyeceğimizi çok iyi biliyoruz. Bu fırsatları kaçırmadık, dolayısıyla hem HDI portföyünün geçmişinden gelen büyümesi hem de satın aldığımız şirketlerin getirdiği büyümeyle kaskoda şu anda neredeyse pazar yapıcı durumuna geldik. Özellikle ağır ticari vasıtalar dediğimiz alanda HDI Sigorta şu anda lider konumda. Nokta vuruşu hareketlerimizle, hedeflerimize doğru yol almaya devam ediyoruz.

 

Röportajın tamamını www.bestdijital.net üzerinden BEST Dergisi Ocak Sayısında okuyabilirsiniz.