AXA Partners Türkiye, olası kriz durumlarına karşı simülasyon ile çözüm oluşturuyor
AXA Partners Türkiye, olası kriz durumlarına karşı simülasyon ile çözüm oluşturuyor

AXA Partners Türkiye, olası kriz durumlarına karşı simülasyon ile çözüm oluşturuyor

AXA Partners Türkiye, her yıl yurtdışından gelen bir yetkili ile şirket içinde olası kriz durumuna karşı aksiyon alabilmek için bir simülasyon gerçekleştiriyor. Bu yılki simülasyon Ekim ayı içerisinde gerçekleşti.

Kriz Yönetimi olarak tanımlanan simülasyonlar AXA grubunun Operasyonel Dayanıklılık süreçleri kapsamında, şirketlerin stratejik hedeflerine, organizasyonlarının itibarlarına ya da varlıklarına gelebilecek tehditleri önlemek ve yönetmek amacıyla uygulanıyor. Bu tehditler bir şirketi etkileyebilecek sosyal olaylar, sosyo ekonomik değişimler, terör olayları, doğal afetler, teknik aksamalar, finansal sorunlar gibi durumlar olabilirken AXA müşterilerinin, çalışanlarının ya da varlıklarının etkilenebileceği her türlü kaza benzeri olaylar da olabilir. Kriz Yönetimi kapsamındaki olaylara hızlı olduğu kadar doğru bir şekilde müdahale edilmesi gerekir. Bu sebeple bu gibi durumlarda en doğru kararları uygulayabilmek adına her AXA şirketinde, grup politikalarına uygun olarak sorumluluk verilmiş bir kriz yönetimi ekibi oluşturulmuş, her sorumlunun görevi ve yönetim süreçleri belirlenmiştir.

2010 yılından beri uygulanan Kriz Yönetimi Politikası kapsamında şirketin olası bir kriz durumuna hazır olabilmesi ve bu stresli anı deneyimlemesi adına seviyelere göre yıllık ve üç yıllık dönemlerde kriz yönetimi tatbikatları yapılıyor. Bu tatbikatlar doğrudan Fransa AXA Partners Yönetim Kurulu tarafından organize edilerek yerinde gözlemleniyor. Belli dönemlerde farklı ülkelerdeki birden fazla AXA Partners şirketinin ve AXA Partners yönetiminin dahil olduğu küresel tatbikatlarda daha büyük boyutlu kriz hallerine yönelik eş zamanlı kriz yönetimi süreçleri test ediliyor. Her şirket kendi planlaması doğrultusunda yerel tatbikatlar yaparken tüm bu tatbikat ve testlerde gözlemlenen durumlar incelikle not ediliyor, ortaya çıkan sonuçlar detaylı bir rapor ile şirketler ve AXA Partners Yönetim Kurulu ile paylaşılıyor. Olası eksiklikler ve değişiklikler için aksiyon planları hazırlanarak ihtiyaç duyulan müdahaleler gerçekleştiriliyor. Gözlemlerde tespit edilen örnek uygulamalar ise AXA Partners Grubu içerisinde Sınıfının En İyisi örnekleri arasında yer alarak paylaşılıyor.

Kriz Yönetim Programı’nda AXA Partners Türkiye’ye sertifika

Şimdiye kadar iki defa küresel tatbikata, beş defa sertifika tatbikatına ve beş defa da yerel tatbikata katılan AXA Partners Türkiye’nin bu yıl gerçekleşen tatbikatına AXA Partners Holding Yönetim Kurulu üyesi ve Kriz Yönetimi Başkanı Dominique Delort gözlemci olarak katıldı. 16 kişiden oluşan kriz yönetimi ekibinde Genel Müdür, Operasyon Direktörü, Medikal Direktörlük, İletişim Yöneticiliği, Lojistik Yöneticiliği, Plato Yöneticiliği (Operasyonel Stabilite) ve İdari İşler Yöneticiliği departmanları bulundu. Kriz yönetimi ekibi dışında, tatbikatlarda medya, müşteri, tedarikçi, yetkili ve üst düzey yöneticilerin rollerini üstlenen beş kişilik bir animasyon ekibi de kuruldu.

Bu yıl gerçekleştirilen tatbikatın senaryoları Kriz Yönetimi Başkanı Dominique Delort tarafından belirlenerek Animasyon Ekibi ile paylaşıldı. Animasyon Ekibi senaryoya yönelik tatbikatta kullanılmak üzere şablonlar, metinler ve dakika dakika planlar hazırladı. Senaryolar ve hazırlıklar Kriz Yönetimi Ekibi ile paylaşılmayarak, tatbikat sırasında gerçek bir kriz süreci simüle edildi. Animasyon ekibi tarafından anlık olarak değiştirilen senaryolar gerçek bir kriz anıymışçasına katılımcıları hazırlıksız yakalamayı hedefledi ve durum karşısında alacakları aksiyonlar tespit edildi. Senaryonun iki farklı ana konusu mevcuttu. İlk kriz;  havalimanında düşen 200 yolcu kapasiteli bir uçak için prosedürler kapsamında yolculara, yakınlarına, AXA grubu ve AXA Partners grubuna sağlanması gereken destekler ve  iletilmesi gereken bilgilere yönelikti. İlk konuyla eş zamanlı olarak başlayan ikinci kriz ise; şirketin sunucu ve sistemlerine yapılan kriptolama yoluyla fidye isteme ve telefon hatlarının kesilmesi gibi siber saldırılara yönelikti. Bu iki farklı kriz sürecinin aynı anda en doğru aksiyonlar alınarak yönetilmesi gerekliydi.

Simülasyon tamamlandığında gözlemci ile bilgilendirme toplantısına geçildi. AXA Partners Türkiye, AXA Grubu’nun Kriz Yönetimi Programı çerçevesinde Seviye 2 sertifikasını almaya hak kazandı.