FAV TURKEY Meyve Sebze, Kuru Gıda, Kesme Çiçek Fuarı ve Zirvesi başlıyor
FAV TURKEY  Meyve Sebze, Kuru Gıda, Kesme Çiçek Fuarı ve Zirvesi başlıyor

FAV TURKEY Meyve Sebze, Kuru Gıda, Kesme Çiçek Fuarı ve Zirvesi başlıyor

FAV TURKEY Meyve Sebze, Kuru Gıda, Kesme Çiçek Fuarı ve Zirvesi “Sürdürülebilir Tarım” teması ile başlıyor. 28 Eylül- 1 Ekim tarihleri arasında yapılacak fuarda tarımda sürdürülebilirliğinin sağlanması için çözümler aranacak, Türk tarımı için uluslararası pazarda yeni kapılar açılacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın tam desteği ile İstanbul Dünya Ticaret Merkezi (İDTM) tarafından bu yıl ilk defa gerçekleştirilecek olan FAV TURKEY Meyve Sebze, Kuru Gıda, Kesme Çiçek Fuarı ve Zirvesi “Sürdürülebilir Tarım” teması ile başlıyor.

28 Eylül - 01 Ekim 2017 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde (İFM) düzenlenecek FAV TURKEY, Bakanlığın yanı sıra İTO, TOBB, İBB ve Türkiye Halciler Federasyonu desteğiyle, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM), Anadolu Etap Grubu ve Ziraat Bankası’nın sponsorluğunda gerçekleştirilecek. 4 günde 15 bin kişinin ziyaret etmesi beklenen FAV TURKEY Fuarı ve Zirvesi’nin tanıtımı bugün bir basın toplantısıyla gerçekleştirildi.

Basın toplantısına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayın ve Yayımlar Daire Başkanı Dr. İlkay Kılıç, TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, Tarım Kredi Kooperatifleri Pazarlama Daire Başkanı Göktürk Hakan Şahin, MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Zeki Güvercin,  İDTM Yönetim Kurulu Üyesi Rasim Mazlum ve İTO Meclis Üyesi Mevlüt Yılmaz konuşmacı olarak katıldı.

Hiç yapılmamış bir şey yapıyoruz

Toplantının açılış konuşmasını yapan İDTM Yönetim Kurulu Üyesi Rasim Mazlum

İstanbul Dünya Ticaret Merkezi olarak 35 yıldır “Bizleri Ticaret Büyütür” vizyonuyla ülkemize ve ekonomisine katma değer sağlamayı ilke edindiklerini ifade etti. Mazlum, “Yıllar içerisinde, düzenlediğimiz sayısız fuarla, başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye’nin dış pazarlara açılan kapısı olma gururunu yaşadık. Türkiye ekonomisine ve ticarete destek olabileceğini düşündüğümüz kendi fuarlarımızı düzenlemeye başladık. Bu fuarlarından en önemlisi bugün tanıtımını yaptığımız FAV TURKEY’dir” dedi.

Mazlum “Hedefimiz kamu özel sektör birlikteliği yaşatmak, üretici, aracı ihracatçı satın almacı hepsini biraraya getirmek ve sektöre bir ivme kazandırmak. Türkiye’de hiç yapılmamış bir şeyi yapıyoruz fuarla zirve eş zamanlı” şeklinde konuştu.  

 

“Gıdasını üretemeyen ülkeler bağımsız  sayılamaz”  

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayın ve Yayımlar Daire Başkanı Dr. İlkay Kılıç ise FAV TURKEY’in, sektöre, tarımda üreticilik yapan ve bunun ticaretiyle uğraşan insanlara katkı sağlayacağına inandıkları bir fuar olduğunu söyledi. Kılıç şöyle devam etti:

Gıdasını üretemeyen ülkelerin bağımsız  sayılamayacağını vurgulayan Kılıç, “Tarım sektöründe yapılmış çalışmaların ne kadar önem arz ettiğini hem göreceğiz hem de yaşayacağız. Benim niyetim bunu yaşarken de sıkıntıyla yaşamak yerine tarımın bu ülkenin bir gerçeği olduğunu bilerek yaşamak. Biz Anadolu olarak her ne yaparsak yapalım tarım ülkesiyiz. Teknoloji getirsek de inovasyon noktasından kendimizi hangi noktaya getirirsek getirelim biz bir tarım ülkesiyiz.  Tarımı bir kenara atıp  bunu yapamayacağımızı artık anlamamız gerekiyor” dedi.

 Konuşmasında FAV TURKEY organizasyonun gerçekleştirenlere teşekkür eden Kılıç

“FAV TURKEY çıkış teması olan “sürdürülebilir tarım” çok önemli. Bir çok önemli alanda ne kadar sürdürülebilirlik ne kadar önemliyse tarımda da o kadar önemli” diye konuştu.

İklim değişikliği dünyayı tehdit ediyor

TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, TARSİM’in tarımda sürdürülebilirliği sağlayan en önemli kurumlardan biri olduğuna dikkat çekti. Her yıl Davos’ta Dünya Ekonomik Forumu yapıldığını ve sonunda ise dünyaya tehdit eden global risklerin yer aldığı bir rapor yayınlandığını ifade eden Satoğlu şöyle devam etti:

“Her yıl yayınlanan 10 önemli riskin başında son 3 yıldır iklim değişikliği ve bunun yol açtığı bir takım beklenmeyen hava koşulları yer alıyor. Önümüzdeki 10 yılda insanlığı bekleyen en büyük tehlike iklim değişikliği. Değişen iklimle birlikte beklenmeyen hava koşullarının yarattığı doğal afetlerden etkilenen ise tarım ve tarım ekonomisi. Biz de TARSİM olarak bu doğal felaketlere tarımın sürdürülebilirliğine katkı sağlıyoruz.”

Tüm dünyada olduğu gibi tarım faaliyetlerin Türkiye’de hayati önem taşıdığını belirten Satoğlu, “TARSİM, tarımsal üretimde devamlılığı sağlamakta üreticilerimizi gelir istikrarına kavuşturarak yarınlarını korumaktadır. TARSİM ülkemizdeki tarım faaliyetlerinin sürdürülebilirliği açısından sunulan altın bir fırsattır. Organizasyonun temasının sürdürülebilir tarım olması TARSİM olarak FAV TURKEY’in desteklenmemizin en önemli sebeplerinden biri” dedi. Satoğlu fuar sırasında gerçekleştirilecek “Akdeniz Havzasında Sürdürülebilir Tarım: Fırsatlar ve İşbirlikleri” konulu zirvenin bu konuda önemli bir farkındalık yaratacağını kaydetti.

AB ülkeleri  bizden know how ve teknoloji istiyor

Konuşmasında son çeyrekte Türkiye’nin 5,1 büyüdüğüne dikkat çeken MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Zeki Güvercin, büyüme rakamlarında tarımını da çok önemli olduğunu söyledi. Tarım konusunda MÜSİAD olarak global bir yaklaşım içinde olduklarını belirten Güvercin, “Avrupa Birliği, TİKA ve Tarım Bakanlığı ile yaptığımız anlaşmalar gösteriyor ki; Avrupa Birliği tarım konusunda bizden know how ve teknoloji istiyorlar. AB’nin ortak tarım politikasıyla yaptığı hatalara düşmeden Türkiye olarak bu ülkelerle kazan kazan anlaşması yapabilir, Türk tarım sektörünün uluslararası pazarlara açılmasını sağlayabiliriz” şeklinde konuştu. FAV TURKEY’in bu anlamda  Türkiye'ye değer katacağını söyleyen  Güvercin, Asya, Afrika, Latin Amerika ülkelerinde gıda konusunda önemli fırsatlar olduğunu ve böyle organizasyonların uluslararası ticarete önemli katkı sağlayacağını söyledi.

Daha çok üreteceği, daha çok satacağız

İTO Meclis Üyesi Mevlüt Yılmaz ise “FAV TURKEY Fuar ve Zirvesi ile ana amacımız iç piyasada üretici pazarı işlevi gören Haller ile üreticiyi buluşturarak güçlü üretici, güçlü Haller vurgusu yapmaktır” dedi.

Konuşmasında gündemi sürekli meşgul eden şeffaf ve doğru fiyat oluşması konusuna değinen Yılmaz, “İşte bu noktada haller önemli bir dengeleyicidir. Bu fuar ve zirve ile bu önemli husus da sektör profesyonel ve paydaşlarınca tartışılacaktır. Bunun yanında FAV TURKEY, %25’lerle ifade edilen ürün zayilerinin önüne geçecek soğuk zincir, tesisleşme ve pazarlama kanalı sağlanması hususunda da farkındalığı yükseltecek bir fonksiyon icra edecektir” şeklinde konuştu. Türkiye’nin ihracat konusunda bir atılım yapma gerektiğini ifade eden

Yılmaz şöyle devam etti:
“Hepimizin bildiği üzere geçtiğimiz dönemlerde en büyük pazarımız olan Rusya pazarında uçak kriziyle birlikte sebze meyve sektörü etkilendi. Ürettiğimizin sadece yüzde 5'ini dışarıya satabiliyor olmamız, bize yakışmamaktadır. Bu oranın en az yüzde 10 - 15'e çıkarabilmesi açısından bu fuar önemlidir. Kendimize yeni pazarlar bulmak zorundayız” dedi.

Rusya’nın  Türkiye’den tekrar domates almasının gündeme geldiğine dikkat çeken Mevlüt Yılmaz domateste fiyat artacakmış gibi bir beklenti oluştuğunu söyleyerek, “Ondan kork bundan kork ne yapalım o zaman üretmeyelim mi?  Daha çok üreteceğiz, daha kalitelisini üreteceğiz ve daha çok satacağız. Bir ürün ya da hizmet pazarlanırsa pazar değeri ortaya çıkar ve daha çok üretilir” dedi.

 Çiftçimizin yanındayız

Tarım Kredi Kooperatifleri Pazarlama Daire Başkanı Göktürk Hakan Şahin ise “Çiftçilerimizin ürünlerinin iç piyasada olduğu kadar dış pazarlara da ulaştırılması için Tarım Kredi Kooperatifleri ve 14 şirketimizle yurtdışındaki fuar, iş forumu gibi organizasyonları takip etmekte, ürünlerimizin yurtdışında tanıtmakta ve yeni pazarlar açarak çiftçimizin ürünlerine katma değer kazandırılması için çalışmalar yapmaktayız” dedi. Çiftçilerin her zaman yanında olduklarını belirten Şahin FAV TURKEY gibi organizasyonlarla işbirlikleri ile Türk tarımına hizmet etmeye devam edeceklerini ifade etti.