Yeni müşteri profilinin dinamizmi sigorta sektörüne de hareket katıyor
Yeni müşteri profilinin dinamizmi sigorta sektörüne de hareket katıyor

Yeni müşteri profilinin dinamizmi sigorta sektörüne de hareket katıyor

Günümüzde önceki yıllara oranla daha bilinçli, araştıran, karşılaştırma yapan, teknolojiye yatkın yeni bir müşteri profili yükseliyor.

Satın alma alışkanlıkları X, Y ve Z kuşakları ile birlikte değişirken, nüfusunun önemli bir bölümünü oluşturan Türkiye’de de bu değişim hissediliyor ve yeni fırsatları beraberinde getiriyor. Sigorta sektörü yeni müşteri profiline uygun olarak dijital iş süreçlerine önem verdiğini, kişiselleştirilmiş sigorta ürünleriyle dinamizmi yakalayabildiğini ifade etti

Müşteri profili teknolojinin getirdikleriyle birlikte değişiyor, tüketim alışkanlıkları da X, Y ve Z kuşaklarıyla birlikte yeniden şekilleniyor. 1980-1999 yılları arası doğumlu Y kuşağı Türkiye nüfusunun yüzde 35’ini oluştururken 2000 yılı ve sonrası Z kuşağı nüfusun yüzde yüzde 23’ünü oluşturuyor. Teknolojiyi çok sık kullanan kuşaklar, araştırmaya önem veriyor kişiselleştirilmiş ürünler talep ediyor. Tüm sektörlerde olduğu gibi sigorta sektörü de geleneksel müşterinin yerini alan müşteri profili için çözümler üretiyor.

Teknoloji çağına uygun olarak özellikle genç nesiller ile iletişim faaliyetlerinin önem kazandığına vurgu yapan sektör yöneticileri iş yapış biçimlerini şekillendirerek hız ve çeviklik kazandıklarını ifade ediyor. Değişen beklenti ve taleplere yönelik çağdaş ürünler geliştirildiğine dikkat çekilirken aynı zamanda bireylerin ihtiyacına uygun olmanın yanında onlara özel ürün ve hizmet oluşturulduğuna vurgu yapılıyor.

Sosyal iletişim mecralarının çoğalması ile birlikte tüketicilerle direkt olarak etkili, kolay ve hızlı bir iletişim kurduklarını ifade eden sigorta sektörü, aynı mecralar aracılığıyla fiyat ve içerik bilgilerini yer ve zaman fark etmeksizin sunabildiklerine değindi. Müşterilerin alışkanlıklarını da yakından takip edebildikleri belirtilirken, böylece anlık ihtiyaçlarına yönelik çözümlerin de sağlanabildiği gelen görüşler arasında yer alıyor.

Dağıtım kanalları da yaşanan değişimlerle birlikte gelişiyor. Nüfusun dinamizmine ayak uydurmak ve özellikle acentelerin yeni müşteri profiline uygun hizmet verebilmesi amacıyla tüm iş süreçleri yeniden şekillendirilmiş durumda. Hızlı operasyon yapabilmeleri için sürekli olarak teknolojik altyapılar sunulan acentelere uzun bir süredir mobilden hizmet verebilmeleri için yatırımlar yapılıyor.

Sigorta işlemleri, hasar bildirimi, tazminat süreçleri için mobil uygulamalardan hizmet vermeye başlayan sektör, hayatın her alanında hızlı ve kolay çözümler talep eden genç müşteri profili için çok yönlü olarak kendilerini geliştirdiklerine dikkat çekti.