BEST Dergisi Nisan Sayısı Yayında!
BEST Dergisi Nisan Sayısı Yayında!

BEST Dergisi Nisan Sayısı Yayında!

BEST Dergisi Nisan sayımızda sigortacılık sektörünün gündemine ışık tutmaya devam ediyoruz.

Geçtiğimiz süreçte açıklanan ekonomik reform adımları içerisinde yer alan düzenlemeler, sigortacılık ve özel emeklilik sektörleri açısından önemli alt başlıklar içeriyor. Yapılacak düzenlemeler arasında 18 yaş altı kesimin BES’e dahil edilmesi, sandık, vakıf ve derneklerdeki emeklilik birikimlerinin BES’e aktarımı ve sağlık, hayat, eğitim gibi sigortaların BES ile entegre edilmesi gibi başlıklar yer alıyor.

Küçük ve orta ölçekli işletmeler olarak bilinen ve ekonomiye kattıkları değer ile Türkiye’nin en kıymetli finansal topluluğunu oluşturan KOBİ’ler, pandeminin getirdiği olumsuzluklardan oldukça yoğun etkilenmeye devam ediyor. Özellikle son dönemlerde oluşan ekonomik durgunluk, küçük sermayelerle işlerini yürütmeye ve ayakta kalmaya çalışan KOBİ’leri oldukça zorluyor. KOBİ’lere yönelik ürün ve ayrıcalıklarıyla her daim işletmecilerin yanında olmaya çalışan sigortacılık sektörü, bu zorlu dönemde üzerine düşen görevleri yapabilmek için çalışmalarına devam ediyor.

2021 yılının ilk çeyreği sonunda Bireysel Emeklilik Sistemi’nde toplam katılımcı sayısı 6 milyon 907 bin kişi olarak görülürken otomatik katılım yoluyla sisteme dahil olan katılımcı sayısı 6 milyon 651 bin kişi olarak ortaya çıktı. Bu dönemde BES’te toplam fon büyüklüğü 136 milyar 205 milyon TL, otomatik katılım yoluyla sisteme dahil olan katılımcılardan elde edilen fon tutarı ise 11 milyar 903 milyon TL olarak görüldü.

2020 yıl sonu verilerine göre Türkiye’de sigorta, bireysel emeklilik ve reasürans şirketleri yüzde 39,6’sı doğrudan satış personeli olmak üzere toplam 20 bin 417 kişiyi istihdam ediyor. Kadın çalışanların daha ağırlıkta olduğu sektörde personelin yüzde 66,2’sinin üniversite; yüzde 13,2’sinin lisansüstü mezunu olduğu görülüyor. Sektörde tüm eğitim seviyeleri göz önünde bulundurulduğunda sigortacılık ya da aktüerya bölümlerinden mezun olmuş çalışan sayısı ise sadece bin 427.

BEST Dergisinin Nisan sayısında röportaj konuklarımız olan Aksigorta Genel Müdür Yardımcısı Soner Akkaya ile Willis Towers Watson Türkiye Yetenek & Ödül Yönetimi Finansal Hizmetler Sektör Lideri Şenay Kaya’nın yorumlarını keyifle okuyacağınızı umuyoruz.

Sağlıklı ve mutlu kalın,

Saygılarımızla