2019’da dağıtım kanalı stratejileri yeniden şekilleniyor
2019’da dağıtım kanalı stratejileri yeniden şekilleniyor

2019’da dağıtım kanalı stratejileri yeniden şekilleniyor

Günümüzde sektörün büyüyebilmesi ve sigorta şirketlerinin karlılığı konusunda en büyük görev dağıtım kanallarına düşüyor. 2018’de zor bir yıl geçiren sigortacılık sektörü, 2019’da dağıtım kanalı stratejilerini de sağlamlaştırmış durumda. Başta acenteler ve bankalar 2019’un gözde dağıtım kanalları arasında yerini alırken, online dijital satış kanallarının da geçtiğimiz dönemlere göre daha revaçta olması öngörülüyor

2018, sigortacılık sektörü için zor bir yıl oldu.  Yüksek enflasyon, dalgalı kur hareketleri, liranın değer kaybı, alım gücünün azalması gibi olumsuz pek çok etki sektörde negatif bir ivme yarattı. Enflasyonunun önümüzdeki süreçlerde de şu anki gibi yüksek seyredeceği, hakim öngörüler arasında. Sigorta sektörü yetkilileri bu tabloyu yorumlarken sektörün %15 civarında büyümesini öngörüyor. Ayrıca reel büyüme ihtimalini de düşük bulduklarını bildiren yetkililer, mevcut sorunların çözülmesi için kurun sabitlenmesi, enflasyonun beklentiler dahilinde gerçekleşmesi ve liranın değer kaybının durması gerektiğini savunuyor.

Yeni yılda olumsuzlukların önüne geçmek ve sağlam adımlarla ilerlemek isteyen şirketlerin planlamalarda önem verdikleri en önemli alan da dağıtım kanalları. Yetkililer, 2019’da acentelerin yine hakim kanal olacağını vurguluyor. 2018 yılı Kasım sonu hayat dışı sektör prim üretim istatistiklerine göre yazılan prim üretiminin %62’si acente kaynaklı. Son 5 yıllık döneme bakıldığında ise acentelerin direkt prim üretiminde aldığı pay oranı %60 seviyelerinde.  

Özellikle yüz yüze görüşmenin halen en çok tercih gören iletişim biçimi olması ve sigorta pazarlamasında güven ortamının bu iletişimle kurulması, acenteleri sigorta aracılık hizmetlerinin halen en fazla tercih gören kolu haline getiriyor. Bu da dağıtım kanalları arasında acenteleri bir basamak yukarı taşıyor. Sektör yetkilileri, finansal açıdan güçlü yapıya sahip acentelerin önümüzdeki dönemde sektörde çok daha ön plana çıkacağını düşünüyor. Sigorta şirketlerinin yaptığı teknolojik yatırımlar ve dijitalleşme adımlarının acentelere büyük katkı sağlayacağını da belirten yetkililer, bu doğrultuda klasik satış ve pazarlama yöntemleri dışında farklılık yaratarak müşteriye hızlı ve etkili çözümler sunma yoluna giden acentelerin aracılar arasında daha da ön plana çıkabileceğini öngörüyor.

Bu bağlamda elbette diğer satış kanalları ile rekabet de büyük önem taşıyor. Teknolojinin gelişimi ve kullanımının artışı, farklı satış kanallarının oluşması ve bunların yanı sıra artan maliyetler sebebi ile acentelerin değişerek gelişmesi, varlıklarını ivmelenerek devam ettirebilmeleri açısından vazgeçilmez bir kural.

Bankasürans da sektörün 2019’da başarısını arttırmasını beklediği kanallardan. Bankacılık sistemini destekleyen yeni ürün ve hizmetler ile mevcut pazarın paylaşılmasını değil, yeni pazar oluşumunu sağlayan bankasürans, yetkililere göre bankaların ve banka sigortacılığı yapan şirketlerin dijital ürün ve hizmetlere yaptıkları yatırımlar ile bireysel müşterilerin hayatına daha çok dokunacak.

Bir diğer dağıtım kanalı olarak da dijital satışlar git gide daha fazla gün yüzüne çıkmaya başlıyor. Günümüzde tüketici alışkanlıkları değişiyor, pek çok alışveriş ve ödeme online olarak gerçekleşiyor. Benzer satın alma alışkanlıkları sigorta sektörüne de mutlaka yansıyor. Yetkililer bu bağlamda online kanalların sigorta üretimindeki payının da gün geçtikçe artmasını bekliyor.

Rabia Kübra Kanun