2019 yılında otomatik katılım daha da büyüyecek
2019 yılında otomatik katılım daha da büyüyecek

2019 yılında otomatik katılım daha da büyüyecek

Emeklilik ve hayat sektörü 2018 yılına ait değerlendirmelerde bulundu ve 2019 öngörülerini paylaştı. Bireysel Emeklilik Sistemi’nde katılımcı sayısında durgunluk yaşanmasına rağmen fon büyüklüğünün arttığını belirten yöneticiler, otomatik katılımın yeni yılda daha da büyüyeceğini tahmin ediyor.

2018 yılının ilk günlerine 6.9 milyon katılımcı ve 68 milyar TL katılımcı fon büyüklüğü ile giriş yapan Bireysel Emeklilik Sistemi, 2018 Aralık ayı itibarı ile fon büyüklüğünü 75 milyar TL’ye yükseltmiş olmasına karşılık 6.8 milyon katılımcı sayısı ile devam ediyor. Katılımcı sayısındaki en büyük negatif etkenin otomatik katılım ile sisteme dahil olup BES sözleşmelerini iptal eden katılımcılar olduğu tahmin ediliyor. Bunun yanı sıra bireylerin ekonomik göstergeler nedeniyle birikimlerine ihtiyaç duyarak sistemden çıkmış olduğu da düşünülüyor.

Otomatik katılım ise 2018 yılına 3.4 milyon katılımcı sayısı ve 1.8 milyar TL fon büyüklüğüyle başlarken 2018 Aralık ayı itibarı ile 5 milyon çalışan ile birlikte 4,5 milyar TL fon büyüklüğüne ulaştı. Otomatik katılımın gerekliliğini ve önemini hatırlatan sektör yöneticileri, katılımcı sayısı açısından 15 yılda BES’te ulaşılan rakama kısa bir süre içerisinde ulaşıldığına dikkat çekti.

Yılsonunda ulaşmayı hedefledikleri rakamları hem Bireysel Emeklilik Sistemi hem de otomatik katılım özelinde paylaşan emeklilik şirketleri, 2019 yılı beklentilerini de açıkladı. Otomatik katılıma 2017 yılında giren ancak cayma hakkını kullanan katılımcıların tekrar sisteme dahil edilmesinin yanı sıra, 10 ve altı çalışanı olan şirketlerin de sisteme dahil olması dikkate alındığında 2019 yılında OKS’deki artışın devam edeceği öngörülüyor. Otomatik katılımda işveren katkısı olması yönünde düzenlemeler gerektiği ifade edilirken bu yönde atılan adımlar olduğu ve yakın bir dönemde işverene yük getirmeyen bir modelin uygulamaya geçebileceği belirtildi.

Hayat sigortalarının 2018 yıl içerisindeki gelişimini değerlendiren yöneticiler, bankacılık sektöründe yaşanan kredi daralmasıyla birlikte hayat sigortalarının etkilendiğini belirtti. Kredi bağlantısız hayat sigortalarının önemine dikkat çeken sektör, hayat sigortalarının prim üretiminde kredi bağlantısız hayat payının artması gerektiğini düşünüyor.

Mesut Güngör