İki yılda yüzde 30 artan siber saldırılar en çok sağlık sektöründe yaşanıyor
İki yılda yüzde 30 artan siber saldırılar en çok sağlık sektöründe yaşanıyor

İki yılda yüzde 30 artan siber saldırılar en çok sağlık sektöründe yaşanıyor

Siber risk sigorta pazarının liderlerinden Chubb’ın araştırmasına göre 2016-2018 yılları arasında en çok sağlık kurumları siber saldırıya uğradı. Serbest meslekler ve finans kurumları da listenin üst sıralarında yer alıyor.

İş dünyanın nabzını dijitalleşmenin belirlediği günümüzde siber riskler artık yönetim katlarında öncelikli gündem maddelerinden. Zira iş dünyası, tüm sektörler, en büyüğünden en küçüğüne bütün şirketler siber risklerle karşı karşıya. Üstelik siber tehditler giderek artıyor ve karmaşıklaşıyor, her yıl kurumlara ve bireylere milyonlarca dolara mal oluyorlar. 
Dünyanın en büyük halka sabit kıymet ve sorumluluk sigortacısı Chubb, 20 yılı aşkın süredir siber riskler üzerinde çalışıyor, bu risklere yönelik sigorta çözümleri tasarlayıp sunuyor.

Chubb Türkiye Ülke Başkanı Emre Buğday “54 ülke ve 170’den fazla bölgede hizmet veriyoruz. Farklı coğrafyalardaki siber riskleri ve saldırıları sürekli analiz ediyor, bilgilerimizi güncelliyoruz. Böylece paydaşlarımızı ve müşterilerimizi doğru yönlendirebiliyor, zararı en aza indirgeyebiliyoruz” dedi.
“İnsanların yüzde 80’i hem işte hem özel hayatlarında hep aynı şifreyi kullanıyor. Kötü amaçlı yazılımların yaklaşık yüzde 66’sı mail eklentileriyle geliyor. Özellikle de outsourcing’in kaçınılmaz olduğu iş süreçlerinde üçüncü partilerin bilgileri ele geçirmesi söz konusu olabiliyor. Ancak kurumların yüzde 73’ü tedarik zincirinden kaynaklanan siber riskleri belirleyemiyor” diyen Buğday sözlerini şöyle sürdürdü: “Görüyoruz ki siber saldırılara yol açanlar, her zaman büyük, karmaşık problemler değil. Tek bir kişinin tedbirsizliği dahi güvenlik zaafı oluşturmaya yetiyor.” 

Chubb’ın global ölçekteki araştırmasına göre 2016-2017 yılları arasında, kurumlarda işleri durma noktasına getiren siber saldırılarında yüzde 30’luk bir artış oldu. Siber saldırılar giderek sıklaşıp daha karmaşık bir hal alırken, 2018’in ilk çeyreğinde en başta sağlık kurumlarına yönelik siber saldırılarda artış tespit edildi. 
2016-2018 yılları arası en çok siber saldırıya maruz kalan sektörler şöyle:

Sağlık %32
Serbest meslekler %20
Finans kurumlar %13
Eğlence/medya %8
Perakende/otelcilik %8
Eğitim %5

Siber saldırılarla birlikte sektörlerin en fazla karşı karşıya kaldığı sorunlardan biri de phishing yani kimlik hırsızlığı, kişilerin şifrelerinin, kredi kartı numaralarının ele geçirilmesi… Chubb’ın çalışması, phishing saldırılarında ve kötü amaçlı yazılımlarda bir artış olduğunu ortaya koydu. Phishing vakaları tüm sektörlerin ortak sorunu olmakla birlikte en çok serbest mesleklerde (yüzde 22 oranında) ve finans kurumlarında (yüzde 17 oranında) görüldü. 
     2016-2018 yılları arasında türüne göre en sık yaşanan saldırılar sırasıyla şöyle: 
Hata %31
Kötüye kullanım %16
Hackleme %15
Sosyal %13 
Fiziksel %12 
Kötü amaçlı yazılım %10


Müşterileri için her daim güncel çözümler ve bütünsel yaklaşımlar sunduklarını belirten Chubb Türkiye Ülke Başkanı Emre Buğday “Siber riskler sigortacıların sürekli tetikte kalmaları, gelişmeleri takip edip ayak uydurmaları gereken bir alan. Siber saldırılarda her şey çok hızlı olup bitiyor. Sisteme girildiği anda bilgiler çalınıyor hem finansal kayıplar hem itibar kaybı yaşanıyor. Hızla yanıt vermek yaşanan zararı azaltıyor. Yani başarının altın anahtarı hız diyebiliriz” diye konuştu. 
Chubb, bu amaçla siber saldırı cevap yönetim network’ünü hayata geçirdi. Mobil aplikasyon ve web sitesi üzerinden ulaşılabilen siber saldırı cevap yönetim network’ü Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika, Asya Pasifik ve Afrika’daki 50’den fazla ülkede hizmet veriyor. Chubb sigortalıları bir siber saldırı gerçekleştiği anda ağ üzerinden Türkçe de dahil olmak üzere birçok farklı dilde 7/24 hizmet alabiliyor.