Türkiye’nin pürüzlü ortamında yetişen aktüerler çok donanımlılar
Türkiye’nin pürüzlü ortamında yetişen aktüerler çok donanımlılar

Türkiye’nin pürüzlü ortamında yetişen aktüerler çok donanımlılar

Aktüerler Derneği Başkanı Taylan Matkap;

Türkiye ortamında (pürüzlü) yetişen aktüerler çok donanımlılar ve yurtdışında rahatça iş bulabilmektedirler. Benim görüşüme göre, pürüzsüz portföy hiçbir zaman yetenekli bir aktüer yaratmaz.”

Aktüerler Sicili’ne kayıtlı olmayan kişiler tarafından Aktüer/Aktüerya Uzmanı gibi benzeri unvanların kullanımı mesleki açıdan kabul edilemez bir durum

Herhangi bir sektörde sayısal ‘belirsizlikler’ varsa orada biz olmalıyız

Aktüeryanın amacı şirketin daha iyi bir geleceğe sahip olmasını sağlamaktır

 

Sigortacılık sektöründe aktüeryanın nasıl bir önem taşıdığını düşünüyorsunuz? Aktüerya biliminin sektöre sağladığı faydalardan bahseder misiniz?

Aktüerya, çok çeşitli tanımları olmakla birlikte en kısa tanımıyla, gelecek ile ilgili belirsizlikleri ve finansal problemleri, risk teorisi ve matematiksel/istatistiksel yöntemler uygulayarak ortaya koyan; bu olayların etkilerini finansal olarak ölçen disiplinler arası bir bilim dalıdır. Bu tanıma sahip bir mesleğin çok geniş bir çalışma alanına sahip olduğunu söylemek yerinde olacaktır. Günümüzde aktüerlerin, sigortacılıktan sonra en yaygın çalıştıkları alanların başında bankacılık, finans, yatırım fonu ve emeklilik planları ile ilgili alanlar gelmektedir. Sıraladığımız bu alanların ortak noktası ‘belirsizlikler’dir ve biz aktüerler bunları en aza indirgemek için çalışırız. Özetle .

Türkiye’de aktüerlik “5684 sayılı Sigortacılık Kanunu” hükümlerine tabidir. Söz konusu kanunda aktüer “Sigortacılık tekniği ile buna ilişkin yatırım, finansman ve demografi konularında olasılık ve istatistik teorilerini uygulayarak, yasal düzenlemelere uygun prim, karşılık ve kar paylarını hesaplayan, tarife ve teknik esasları hazırlayan kişi” olarak tanımlanmıştır. Ülkemizde sicile kayıtlı 127 Aktüer ve 186 Stajyer/Yardımcı Aktüer olmak üzere toplam 313 aktüer bulunmaktadır.

Ülkemizde sigortacılık sektöründe aktüerya alanına ilgi, hayat sigortaları ile başlamıştır. Sonrasında hayat-dışı sigorta şirketlerinin aktüer çalıştırma zorunluluğu ile bu alana olan dikkat artmıştır. Tabii bu yoğunlaşmayı sadece “aktüer çalıştırma zorunluluğu” sebebiyle odağın artmasına bağlarsak haksızlık yapmış oluruz. Yeni gelişen piyasalar, yeni riskler, mevcut aktüeryal analizlerin yeterli olmayışı, Avrupa’ya paralel düzenlemeler, teknik karlılığın öneminin artması, varlık-yükümlülük hesaplamalarında geliştirilen yeni yaklaşımlar ile sektörde yabancı sermayenin payının artması bu alana olan ilgiyi ve ihtiyacı arttırmıştır. Önümüzdeki yıllarda bu meslek grubunun önemi ve şirket içi etkisi de artarak devam edecektir.

Aktüerler sigorta şirketlerinde geçmişten ders alıp geleceği kurgulayan ekibin üyeleri olarak görev yapmaktadırlar. Olumsuz göstergeleri belli bir dönem içerisinde akılcı aktüerya politikaları ile tersine çevirmeye gayret eden tarafta yer almaktadırlar.

Bana göre aktüeryanın amacı şirketin daha iyi bir geleceğe sahip olmasını sağlamaktır. Aktüer eğer direnmeyi bilmezse, portföyü korumak için gereken özeni göstermezse mutlu bir geleceği, gereksiz konuşmaların kalabalıkları içerisinde kaybeder. Aktüerler günü değil geleceği kurtarmaya yönelik çalıştıklarından; bugüne odaklanan bakış açılarına sahip birimlerce çok sevildiklerini söyleyemeyeceğim.