Türkiye, online sigortacılık alanında güçlü bir ülke
Türkiye, online sigortacılık alanında güçlü bir ülke

Türkiye, online sigortacılık alanında güçlü bir ülke

Telesure Sigorta Türkiye CEO’su Bradley Du Chenne; “Tüketiciler sigorta satın alma kararlarını kendileri vermeye başladılar. Bizim gibi online fiyat kıyaslaması ve satış yapan platformlar da tek noktadan hizmet sunma fonksiyonunu yerine getirmektedir”

Sigorta sektöründe InsureTech ile birlikte yeni bir dönem başladı. Sektörün son yıllardaki gelişimini genel olarak nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sigorta şirketleri, sektördeki internet üzerinden yapılabilen işlemlere yönelik talebin farkına varmaya başladı. Bu talep, tüketiciler tarafından, tüm sektörlerde gösterilen eğilimin doğal bir devamlılığı olarak karşımıza çıkıyor. Tüketiciler artık satın alma problemlerine daha akıllı ve daha hızlı çözümler bulunmasını bekliyorlar. Telesure grubu, teknolojinin evrimi ve sigorta sektörünün dijitalleşmesi süreçlerine uluslararası seviyede de maruz kaldığından; özellikle İngiltere’deki tecrübelerimize göre, Türk sigorta sektörünün diğer global sektörlere göre bu süreci daha yavaş geçirdiğini söyleyebilecek bilgi birikimine sahibiz. Ancak, dijitalleşme sürecinde giderek çoğalan yeni ihtiyaçları yönetebilmek adına, sektördeki sigorta şirketlerinin odaklarını doğru yöne çevirdiğine ve çok daha fazla kaynak ayırmaya başladıklarına inanıyorum.

Türkiye’deki online sigortacılık uygulamalarını dünyadaki diğer örneklerle kıyasladığınızda ortaya ne gibi sonuçlar çıkıyor? Sizce Türkiye online sigortacılıkta başarıya ulaşacak bir ülke olabilir mi?

Evet; tüketicilerin yoğun dijital taleplerine paralel olarak ortaya koyduğu itici güç sayesinde, Türkiye kesinlikle online sigortacılık alanında güçlü bir ülke olacaktır. İngiltere örneğinde, acentelerin hakim olduğu bir piyasanın, sigorta iletişim merkezleri aracılığıyla doğrudan satışın hakim olduğu bir piyasaya evrilmesine şahit olmuştuk. Online fiyat karşılaştırma sitelerinin yaygınlaşması sonrasında, bu evrim yerini self-servis satın alma deneyimine bıraktı.  Türkiye’de ise e-ticaret olanaklarının yaygınlığı ve yüksek mobil ve internet kullanım seviyeleri sayesinde, online fiyat karşılaştırma sitelerini kullanarak acentelerin onlara en iyi fiyatı verecek doğru adres olmayabileceğini gözlemleme şansı yakalayan tüketiciler, piyasayı doğrudan self-servis satın alma evrimine doğru iteceklerdir.

Tüketiciler sigorta satın alma kararlarını kendileri vermeye başladılar. Bizim gibi online fiyat kıyaslaması ve satış yapan platformlar da tek noktadan hizmet sunma fonksiyonunu yerine getirmektedir. Bu nedenle, Türkiye’nin doğrudan satış aşamasını atlayarak, acentelerin hakim olduğu sektör modelinden online satış yapan web sitelerin hakim olduğu modele geçeceğine inanıyorum. 

Koalay.com’un diğer online aracılar ya da şirketlerin direkt online satış aktiviteleri ile karşılaştırıldığında fark yaratan ve öne çıkan özelliklerinin neler olduğunu düşünüyorsunuz?

Koalay.com’u rakiplerinden ayıran en önemli özellikleri, sunduğu üstün kullanıcı deneyimi ve kullanıcı arayüzü ile sunduğu online satın alma yetenekleridir. Kullanıcıya istediği an gerçek zamanlı teklifler, gelişmiş kişiselleştirme seçenekleri ve kolay fiyat karşılaştırma imkanlarına ulaşma şansı sağlıyoruz. Bizim sistemimiz, offline ve iletişim merkezi bağımlılığı olan süreçlere dayalı bir sistem değil; dolayısıyla müşteriye istediği anda alışveriş yapma ve satın alma lüksünü sunuyor. Bu özelliğimiz bize sigorta kurumu olmayan şirketlerle ortaklık kurma ve dağıtım ağımızı genişletme imkanı sağlıyor. Çeşitli şirketler bizimle teknoloji ortaklığı kurmak istiyor; dolayısıyla, giderek daha çok tercih edilen bir online iş ortağı haline geldiğimizi görmek bizi son derece memnun ediyor.

Türkiye sigorta pazarında Koalay.com olarak neler hedefliyorsunuz? 2018 yılı büyüme ve gelişme hedeflerinizden bahseder misiniz?

Ürün çeşitliliğimizi artırmanın yanında, alışılagelmişin dışında beyaz etiketli ortaklıklar aracılığıyla Koalay.com platformunu kullandırarak Türkiye genelinde sigorta penetrasyonun artırılmasına odaklanmaya devam ediyoruz. Şu anda sigortanın verimsizliklerle dolu ve emek yoğun bir dağıtım süreci var. Satışların artırılabilmesi için hem acente seviyesinde hem de pazarlama faaliyetleri seviyesinde ekstra emek harcamak gerekiyor.  Biz de dijitalleşmeye odaklanmamız ve kolay ölçeklendirilebilir yapımız sayesinde, sigorta şirketlerine çeşitli maliyetlerini artırmadan satışlarını artırabilme imkanı sunuyoruz. Sonuç olarak bu maliyetler değer zincirinden çıkarılarak şirketler daha karlı hale geliyor.

Türkiye’deki sigorta sektörünün teknolojiye ve dijitalleşmeye olan bakış açısını nasıl değerlendiriyorsunuz? InsureTech alanında Türkiye’deki çalışmaları yenilikçi buluyor musunuz?

Sigorta bugün hala isteksizce ve düşük bağlılık oranlarıyla alınan bir ürün. Bu nedenle, işlemlerin kolay yapılabilir olması müşteriler için kritik. Satış yolculuğunda mümkün olan en üst seviyede dönüşümün yaşanabilmesi için, kullanıcı deneyiminin yenilikçi teknolojiler aracılığıyla sezgisel ve kullanıcı-dostu bir deneyime dönüşmesi önemli. Günümüzde InsureTech girişimlerinin sayısında artış yaşanırken, Insure & Innovate gibi konferanslar sayesinde şirketler ‘en iyi uygulamalarını’ ve uluslararası benchmark’ları birbirleriyle paylaşarak daha hızlı ve daha yenilikçi gelişmelere imza atabiliyorlar.  

Koalay.com’un kuruluşundan bu yana Türkiye'deki deneyimi öncelikleri ile ilgili gelişmelerden bahseder misiniz?

Türk sigorta sektöründe 4 yıldan biraz daha uzun bir süredir faaliyet gösteren bir platform olarak Koalay.com hem tüketicilerden hem de sigorta şirketlerinden giderek artan bir destek görüyor. Portföyümüze yeni ürünler ekledik; dağıtım ağımızı genişletmek için sigorta sektörü dışından pek çok şirketle ortaklıklar kurduk ve tüketicilerin sadece internet üzerinden yapılan satışlara olan iştahın ciddi oranda arttığını gözlemledik. Türk sigorta sektörü artık taşma noktasında; bizim gibi ortamı karıştıran oyuncular ise sektörde son derece önemli noktalara geliyor. Koalay.com olarak biz hala tüketicilerin sigorta satın alırken ihtiyaç duyduğu şeffaflık, kontrol ve en uygun fiyatları onlara mümkün olan en problemsiz şekilde sunmaya odaklanmaya devam ediyoruz.

Türkiye özellikle trafik sigortalarında son dönemde regülasyonların sıklıkla yaşandığı bir ülke oldu. Regülasyon değişikliklerinin ve trafik sigortalarında yaşanan son gelişmelerin Koalay.com’a olan etkilerinden bahseder misiniz?

Yasal değişiklikler, sigortacıların söz konusu yasalarla kontrol edilen sigorta ürünlerini satmak konusundaki iştahını etkileyen unsurlardır. Ürünlere tavan fiyat uygulandığında, şirketler karsız prim oranlarıyla beklenen hizmetleri sunmak zorunda kalıyorlar. Bu sürdürülebilir bir durum değil; uzun vadede tüketicilerin bu durumdan zarar göreceğine inanıyorum.