CGM (CompuGroup Medical)’nin heyecanla beklenen iki mobil uygulaması artık sanal marketlerde
CGM (CompuGroup Medical)’nin heyecanla beklenen iki mobil uygulaması artık sanal marketlerde

CGM (CompuGroup Medical)’nin heyecanla beklenen iki mobil uygulaması artık sanal marketlerde

CGM’nin; Vademecum A.Ş. işbirliğiyle geliştirdiği iki sağlık mobil uygulaması tamamen ücretsiz olarak hem Android hem IOS marketlerde yerini aldı. Uygulamalar Vademecum’un ilaç bilgi bankasına entegre şekilde çalışmakta ve kullanıcıların daha kolay bir deneyim yaşaması için fonksiyonel olarak birbirinden ayrışmaktayken; uygulamalardan sadece birine yapılan tek bir üyelikle, kullanıcıların, bir diğer uygulamaya da kolayca üye olabilmesi gibi bir kolaylık da sağlıyor. “Vikilab” ve “Vikimed” olarak adlandırılan her iki uygulama da hem IOS hem Android marketlerde ücretsiz olarak kullanıcılarıyla buluşmayı bekliyor.

Uygulamaları biraz tanıyacak olursak, “Vikilab”; kullanıcıların ilaç prospektüs ve etken maddelerini dijital ortama taşımanın yanı sıra ilaç etkileşim modülü ile de reçetelenen ilaçların birbiri arasındaki etkileşimleri olup olmadığını gösteriyor; aynı zamanda ilaç-hamilelik, ilaç-hasta yaşı ve cinsiyeti, ilaç-kronik hastalık ve son olarak ilaç-besin alerjisi etkileşimleri konusunda da saniyeler içerisinde yan etki uyarıları verebiliyor. Ayrıca uygulama, bu uyarıları sarı-turuncu-kırmızı etiketlerle kritiklik seviyelerine göre gruplayarak kullanıcılara sunuyor. Bu anlamda hastaları, muayene esnasında doktorlarına söylemeyi unuttukları alerjik durumlara, geçmiş hastalıklara ve kullandıkları eski ilaçlara karşı da yeni tedavi süreçlerinde oluşabilecek yan etkiler konusunda bilgilendirmeyi ve bilinçlendirmeyi amaçlıyor. Uygulama içerisinden taratılan ilaç etkileşim sonuçları, kullanıcıların üye olurken kaydettikleri mail adreslerine PDF formatında da tek bir tıkla gönderilebiliyor. Dolayısıyla aile fertleri, akrabalar, yakın arkadaşlar için de yapılan ilaç etkileşim taraması, mail adresinden PDF olarak ilgili kişilerle paylaşılabilir hale geliyor.

“Vikimed” ise sanal ve pratik bir ecza dolabı olarak çalışıyor.  Kullanıcılar, ecza dolaplarında bulunan tüm ilaçları karekod ile okutarak dijitale taşıyabiliyor ve adlandırdığı ecza dolabına ekleyebiliyor. Bununla birlikte uygulama, okutulan karekod sayesinde ilaçların son kullanma tarihlerini de otomatik olarak içeri alıyor ve kullanıcıların, uyarılmayı istedikleri tarihi kaydederek vakti geldiğinde ilaçların artık kullanılmaması için alarm veriyor. Sanal ecza dolabı olmasının yanı sıra, kullanıcıların tedavi takvimleri oluşturmasını ve ilaç hatırlatıcı alarmlar kurmasını da sağlıyor. Soğuk algınlığı gibi kompleksitesi daha az tedavilerin yanı sıra; çok daha kompleks ve uzun süreli tedavi takvimleri oluşturmaya izin vermesi sayesinde de pazardaki benzer ürünlerden ayrışıyor.  

CGM’nin bu kadar kullanışlı ve ihtiyaç duyulan iki mobil uygulamayı neden ücretsiz olarak pazara sunduğu sorusuna şirket Genel Müdürü Fatma Zakaryan, ‘’Uygulamaları ücretsiz olarak doğrudan son kullanıcıların erişimine açarak, ülkemizdeki hasta ve ilaç kullanım bilincinin artırılmasına katkıda bulunmak istiyoruz. Bunu, sağlık sektöründe 15 yıldır hizmet veren bir TPA firma olarak sorumluluklarımız arasında görüyoruz ve globaldeki ürünlerimizi (fablab srl) aynı sinerjiyle Türkiye pazarına lokalize etmeye devam etmeyi planlıyoruz.’’ şeklinde cevap verdi.