Image

“Kasko branşında ürünlerin çeşitlendirilmesi, sigortalının ihtiyacına ve tercihine uygun paketlerin oluşturulabilmesi sigortalanma oranının artmasına katkı sağlayacaktır”

Kasko branşı, hayat dışı sigortalar portföyü içinde, kara araçları sorumluluk branşından sonra en yüksek paya sahip olan ikinci branş olup yıllar itibarıyla prim üretimleri artmaktadır. 2016 yılında kasko branşının toplam hayat dışı portföydeki payı yüzde 17,41 olarak gerçekleşmiştir. 2013 yılında bu oranın yüzde 24,12, 2014 yılında yüzde 22,39 ve 2015 yılında yüzde 20,36 olarak gerçekleştiği dikkate alındığında, trafik branşı prim üretimindeki büyümeye bağlı olarak, kasko branşının payının son yıllarda düştüğünü söyleyebiliriz.


Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından hazırlanan sigortasızlık oranları raporları incelendiğinde, 2016 yılında trafiğe tescil edilmiş toplam 21 milyon aracın 5,57 milyon adedinin kasko sigortası bulunduğu ve sigortalanma oranının yüzde 26,43 olarak gerçekleştiği görülmektedir. Bu oranın 2013 yılında yüzde 26,5, 2014 yılında yüzde 26,77 ve 2015 yılında yüzde 27,39 olduğu dikkate alındığında sigortalanma oranlarının yıllar itibarıyla fazla değişmediğini söyleyebiliriz. Bu branşta gerçekleşen teknik sonuçlar incelendiğinde ise teknik zararın 2013 yılı itibarıyla sona erdiği ve teknik kâr edilmeye başlandığı görülmektedir.

Kara Araçları Kasko Sigortası Genel Şartları kapsamında kasko sigortası poliçeleri; Dar Kasko, Kasko, Genişletilmiş Kasko ve Tam Kasko olarak 4 farklı teminat kapsamı ile sunulabilmektedir. Sektörde genellikle “Genişletilmiş Kasko” ürünleri sunulmakta olup tüketicilerin tercihi de bu yöndedir. Şirketimizce ayrıca “Dar Kasko” kapsamı ile aracın çarpma, çarpışma, devrilme, yanma, çalınma, deprem, terör, sel gibi risklere karşı tam hasara uğraması durumunda teminat sağlayan “Pert Kasko Sigortası” ürünü sunulmaktadır.

Bu ürünümüz ile daha az prim ödeyerek en önemli riskler teminat altına alınabilmektedir. Plaza Kasko Sigortası ürünümüz ise "Genişletilmiş Kasko" teminat kapsamı ile anlaşmalı yetkili servislerde avantajlar sunmaktadır. Önümüzdeki günlerde ise "Genişletilmiş Kasko" teminat kapsamı ile anlaşmalı özel servislerde avantaj sunan yeni bir ürünümüz yürürlüğe alınacaktır.

Kasko sigortaları kapsamında telematik ürünler yurtdışında yaygın olarak kullanılmakla birlikte ülkemizde bu uygulamalar henüz kullanılmamaktadır. Bu uygulamaların devreye alınması halinde sürücülerin kullanım alışkanlıklarının takibi, riskin doğru olarak ölçülebilmesi ve hasar durumunda detaylı bilgilere ulaşılabilmesi sağlanabilir. Önümüzdeki dönemde bu alanda yapılacak geliştirmeler hem sigortalılar hem de sigortacılar açısından fayda sağlayacaktır.

Öncelikle sigorta bilincinin artırılması gerekmektedir. Bu da kişilerin sigorta konusunda eğitilmesi, sigortanın önemli bir ihtiyaç olduğunun hissettirilmesi ve onlar için en doğru ürünün hangisi olduğu konusunda bilgilendirilmesi ile mümkündür. Sigorta bilincinin ülkemizde yaygınlaşması adına ilgili kamu kurumlarının ve sigorta şirketlerinin ortak bir çalışma yürütmeleri, sektörün gelişmesi ve toplumun bilinçlendirilmesi için olumlu sonuçlar doğuracaktır. İlköğretimden itibaren okullarda sigortacılık konusuna da yer verilmesi uzun vadede sigorta sektörünün gelişimine katkı sağlayacaktır.

Aynı zamanda kasko branşında ürünlerin çeşitlendirilmesi, sigortalının ihtiyacına ve tercihine uygun paketlerin oluşturulabilmesi, sürücünün kullanım sıklığına veya güzergâhına bağlı olarak kapsamın belirlenebileceği ürünlerin hazırlanması gibi uygulamalar, primlerin düşmesine de neden olacağından, sigortalanma oranının artmasına katkı sağlayacaktır.

Sigorta şirketleri aktüeryal çalışmalar sonucunda hazırladıkları tarife modelleri ile riski ölçmeye yarayan birçok parametreyi kullanarak poliçe primlerini belirlemektedir. Sigortalının hasar geçmişinin yanı sıra yaşı, cinsiyeti gibi özellikleri ile aracın markası, modeli ve teknik özellikleri birer parametre olarak sigorta primini etkileyebilmektedir. Tarifeler, portföyde gerçekleşen teknik sonuçlar detaylı olarak incelenerek gerek duyulduğunda güncellenmektedir. Sigorta şirketleri de gerçekleşen teknik sonuçlarına bağlı olarak rekabetçi fiyatlar sunmaya gayret etmektedir.