Image

Türkiye ekonomisi büyürse, yatırımlar sürerse, toplumun gelir seviyesi yükselirse, kamu otoritesi tüketimi destekleyen uygulamaları hayata geçirirse sigorta sektörü de büyür

Sigorta sektörünün büyümesi, ekonominin büyümesinden, kamu otoritesinin tasarrufu ya da tüketimi destekleyen stratejisinden, yatırımlardan ve toplumun gelir seviyesinden farklı bir yerde düşünülemez. Türkiye ekonomisi büyürse, yatırımlar sürerse, toplumun gelir seviyesi yükselirse, kamu otoritesi tüketimi destekleyen uygulamaları hayata geçirirse sigorta sektörü de büyür.


Revize edilen büyüme oranlarına göre, Türkiye ekonomisinin 2017’de yüzde 3’ler civarında büyüyeceği öngörülüyor. Dolardaki artış, bir yandan sigorta şirketlerinin hasar maliyetlerini yükseltirken, diğer taraftan enflasyonu tetikleyeceğinden, kişilerin yeni varlık edinmesini zorlaştırırken, ÖTV zamları da yeni araç satışlarını etkileyecektir. 2017’de sektörün çift haneli büyüme rakamlarını yakalamakta zorlanacağını öngörüyoruz.

 

Nisan ayından bu yana döviz kurunda meydana gelen yüzde 32’lik artış sigorta sektörünü de doğrudan etkiledi. Özellikle kasko ve trafik sigortalarında kur artışına bağlı olarak hasar maliyetlerinde önemli miktarlarda artışlar oldu. Bu durum özellikle bu iki sigorta ürünün primlerinde yüzde 15-30 arasında artışa neden olacaktır. 

2017’de yoğun bir yatırım beklenmiyor, dolayısıyla mühendislik ve yangın sigortalarında bir hareketlenme de beklemiyoruz. ÖTV artışına paralel olarak araç satışlarında azalma beklentisi, gelirlerin de artmayacağının öngörüldüğü 2017’de varlıkları koruyan bir ürün olan sigorta için pek parlak bir yıl olmayacaktır. Bu çerçevede herhangi bir ürün ya da branşın öne çıkmayacağını öngörüyoruz.