Image

“Trafik sigortasındaki yönetmelik, genel şart, kanun ve maliyetlere etki eden kanun düzenlemeleri sektörümüz açısından bir milat oldu”

2015 yılında başlayan ve bu senenin Nisan ayında hayata geçen kanun değişiklikleri ile devam eden trafik sigortasındaki düzenlemeleri 2016 yılında sigortacılık sektörünü etkileyen en önemli gelişme olarak değerlendirebiliriz.


Trafik sigortasındaki yönetmelik, genel şart, kanun ve maliyetlere etki eden kanun düzenlemeleri sektörümüz açısından bir milat oldu. Yapılan bu düzenlemeden önce trafik sigortalarında serbest tarifeye geçildiğinde sektör olarak yeterli birikime sahip olmadığımız ve doğru hesaplama yapılamadığı için sigorta şirketleri olarak fiyatlama konusunda oldukça zorlandık. Bu duruma yine aynı dönemde Avrupa Birliği uyum yasaları kapsamında yapılan düzenlemelerle, ödenen tazminatların yükselmesi ve 2013 yılında mahkemelerin trafik sigortalarında oluşmuş bazı kazalar için sigorta şirketlerine ek yükümlülükler getirmesi gibi sebepler de eklenince sektör son 10 yılda 7,9 milyar lira zarara uğradı. Bu tablo herkes için oldukça zorlayıcı oldu ancak belirttiğim gibi milat olarak gördüğümüz Trafik Sigortası Kanunu’nda ve Genel Şartlar’da yapılan değişikliklerin, geçmişte düzenlenen poliçelerin oluşturduğu yükler için olmasa bile yeni tanzim edilen poliçeler için çözüm olmasını bekliyoruz.

2016 yılının başından itibaren bugüne kadar yüzde 36’lara varan sektör büyüklüğüne ulaştık. Bu büyüme içerisinde poliçe adedi artışı yüzde 5, geri kalan büyüme ise tamamen prim büyümesiyle ilgili. Bu yıl sigortacılık sektörü olarak Ekim sonu itibariyle toplamda yüzde 32, hayat-dışı branşlarda yüzde 32,5 büyüme sağladık. Bu durum son derece olumlu ve sevindirici bizler açısından.

Poliçe adetlerindeki büyümenin toplam büyüme içindeki etkisinin sınırlı kalmış olması ve zorunlu trafik branşındaki prim artışlarının 2015 yılının Ağustos ayı ile birlikte gözlemlenmeye başlanmasında dolayı 2016 yılının geriye kalan döneminde büyüme hızının bir miktar yavaşlayacağını düşünüyoruz. Bununla birlikte 2016 yılının tamamında yüzde 30 civarında bir büyüme bekliyoruz.

Generali Sigorta açısından ise 2016 yılında yaptığımız geniş kapsamlı 10 yıllık iş planına uygun olarak, var olan teknik ve operasyonel yatırım ve projelerimize ek olarak yeni projeleri hayata geçirdik. Çoklu Dağıtım Kanallarımız üzerinden kanal yapısına uygun olarak geliştirdiğimiz ürün yelpazemizi genişletirken ürün ve hizmetlerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayacak dijital, yenilikçi yeni projeleri hayata geçiriyoruz. Acente ve banka kanalımızı güçlendirirken müşterilerimize yenilikçi ürünlerimizi farklı dağıtım kanallarımız üzerinden en hızlı ve kolay şekilde ulaşabilecekleri sistemsel alt yapıyı sağlayarak ülkemizdeki sigortalılık oranını artırmayı amaçlıyoruz.