Image

Demir Hayat Sigorta Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hakan Tan

“Dijitalleşmenin getirdiği yeni fırsatlar ve teknolojinin sağladığı imkanlar, şirketler için daha az maliyetli olabilen, daha kolay ölçümlenebilir pazarlama araçlarına dönüştü”


Türkiye, dünya genelinde genç nüfusa sahip olan şanslı ülkelerden biridir. Nüfusun bu yapısı pek çok sektör gibi sigorta sektörü içinde büyük bir potansiyel oluşturuyor. Sözünü ettiğimiz bu genç nüfusun profiline baktığımızda teknolojiyi ve interneti gündelik yaşamlarının merkezinde tuttuklarını görüyoruz. Dolayısı ile bu insanlara ulaşabilmenin en etkili yolu bu iki kelimeden geçiyor; teknoloji ve internet. Sektörümüzün de özellikle son 2 yıldır bu durumun farkında olduğunu ve geleceğe yönelik planlamaların, altyapı çalışmalarının bu bağlamda yapıldığını görüyoruz. İnternet ve sosyal medya kanallarından faydalanılarak genç jenerasyonun dikkatini çeken duyuru ve kampanyalar hazırlanıyor. Bu sayede yeni nesillere sigorta bilinci aşılanıyor. 

Ancak gelinen nokta henüz çok yetersiz ve sektör olarak uzun bir yolumuz var. Şu an sektör olarak sattığımız ürünlerin, yapıları gereği bu yaş grubunun yeterince dikkatini çekemiyor olması ve henüz alım gücü olmayan gençlerin bu ürünleri satın alamaması da bence başka bir etken. Fakat kısa bir süre sonra bu genç kuşağın alım gücünün oluşacağı ve satın alma yapacağı düşünülürse, sektörün şu an bu insanların bulunduğu her yerde olması ve iletişimi şimdiden doğru olarak kurması gerekiyor.

Sigorta şirketleri de sosyal medya kanalları üzerinden iletişim ve pazarlama faaliyetleri yürütmeye başladı. Facebook gibi kanallar üzerinde geliştirilen dijital sigortacılık uygulamaları ile bazı ürünlerin satışı mümkün hale geldi. Mobil ve tablet cihazlar için sigortacılık uygulamaları yapıldı. Kısacası dijitalleşmenin getirdiği yeni fırsatlar ve teknolojinin sağladığı imkanlar, şirketler için daha az maliyetli olabilen, daha kolay ölçümlenebilir pazarlama araçlarına dönüştü. 

Demir Hayat Sigorta olarak biz de bu konudaki teknik altyapı çalışmalarımızı tamamlayarak değişen tüketici tercihlerine uyum sağladık. Sosyal medya kanallarımız üzerinden yürüttüğümüz iletişim ve pazarlama çalışmalarımıza geçen yıldan itibaren hız kazandırdık. Buradan elde ettiğimiz dataları satış ekiplerimize ve aracı kurumlarımıza sıcak referans olarak sunuyoruz.

Hemen hemen her yeni jenerasyonda tüketici alışkanlıkları değişim geçiriyor. Teknolojideki ilerleme ile daha önce farkında olmadığımız ihtiyaçlarımızın farkına varıyoruz. Bu yeni ihtiyaçlar beraberinde yeni riskleri getiriyor. Doğal olarak sigorta sektörünün de evrimleşerek bu yeni risklere karşı yeni ürün branşları geliştirmesi gerekecektir. 

Sigorta sektörünün yaşayacağı bu evrim sürecinde kaçınılmaz olarak dağıtım kanalları da değişerek zenginleşecektir. Bazı kanallar ve yöntemler zamanla tedavülden kalkarken, yerlerini yeni satış yöntemlerine bırakacaktır. Tıpkı günümüzde internetin ve buna bağlı olarak sosyal medyanın yavaş yavaş sektör için önemli bir satış kanalı olmaya başlaması gibi.

Sektör üretimini sırtlayan iki önemli dağıtım kanalı olan aracı kurum ve bankaların dijitalleşmenin nimetlerine sırt çevirmesi mümkün değildir. Zaten bankalar bu süreci sigorta sektöründen önce yaşadılar. Dolayısı ile banka kanalı aslında genç nüfusuna bağlı olan bu dinamizme en iyi uyum sağlayan kanal konumundadır. Aracı kurumlarımızın da aynı şekilde gelişerek dijital kuşağın hız ve beklentilerine uyum sağlaması hayati önem taşımaktadır. Bu noktada sektörün aracılarımıza sağlayacağı destek ve yönlendirme de çok önemli.

Biz aracı kurumlarımızı özellikle dijitalleşmeleri konusunda teşvik etmeye çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemlerde bu konuda onlara teknik destek ve danışmalık vermeyi düşünüyoruz. Aracı kurumların online satışı ve sosyal medyayı benimsemesi gerekiyor. Çünkü bu kanallar aracılarımıza tüketici ile her an iletişim kurabilme, karşılıklı etkileşim sağlama, kolaylıkla geniş kitlelere kendini tanıtabilme imkanı sağlıyor. Geliştirdiğimiz DH Office Online Sigortacılık Sistemi ile aracılarımızın ofislerini online olarak gittikleri here yere yanlarında götürmelerini amaçlıyoruz.  

Sigorta şirketleri genç nüfusa erişebilmek için dijitalleşme yoluna gidiyor. Ancak sektörün geneli düşünüldüğünde bu süreç henüz tam anlamıyla gerçekleşmedi. Çünkü sigorta sektörünün yapısında halen dijitalleşmeye uyarlanması gereken pek çok prosedür ve düzenleme bulunmakta. Ürünlerin de online satılabilecek şekilde yeniden düzenlenmesi gerekiyor.

Bazı şirketler bu konuda aksiyon almaları gerektiğinin farkında ve geleceğe yönelik stratejilerini belirlerken dijitalleşmenin gücüne inanıyor. Bazıları çoktan çalışmalarını başlattı. Ancak sektör olarak halen bu konuda atmamız gereken çok adım var. Teknolojik gelişmeleri çok yakından takip ederek, gelecekte sektörün nereye gidebileceğini öngören yönetsel yaklaşımlara ihtiyaç var. Artık Facebook gibi sosyal medya kanalları üzerinden satış yapmaya müsaade eden yazlımlar, teknolojiler var. Bunları bilmek, uygulamak, yenilikçi fikirlere açık olmak ve bu konuda korkmadan öncülük etmek gerekiyor. Önümüzdeki dönemlerde sektörün dijitalleşme konusunda daha hızlı yol kat edeceğine inanıyorum.

Demir Hayat olarak biz, sağlık ve hayat sigortacılığında bu dijitalleşme çalışmalara yatırım yapan öncü şirketlerden biriyiz. 2 yıl önce teknik altyapımızı da yenileyerek kurumsal web sitemiz üzerinden bazı ürünlerimizin satışına başladık. Yeni geliştirdiğimiz ürünlerimizi de mevcut şartlar doğrultusunda online satışa uygun hale getiriyoruz. Şeffaflık politikamız gereği, tüketicinin ürünlerimizi satın almadan önce tüm detayları ile web sitemiz üzerinden incelemesini, dilerse satış temsilcilerimiz ve aracı kurumlarımız ile görüşerek bilgi almasını, soru ve görüşlerini iletebilmesini sağladık. Aracı kurumlarımız için yeni bir online satış sistemi kurduk. Dijital pazarlama ve satış stratejimiz doğrultusunda önümüzdeki yıl hayata geçireceğimiz farklı projelerimiz de olacak.