Image

“Birleşmiş Milletler’in (BM) Küresel İklim Riski Endeksi'ne göre iklim değişikliği 2017 yılında Türkiye'de 1.9 milyar dolarlık bir hasara yol açtı”

Birleşmiş Milletler’in (BM) Küresel İklim Riski Endeksi'ne göre iklim değişikliği 2017 yılında Türkiye'de 1.9 milyar dolarlık bir hasara yol açtı.


İklim değişikliği sonucunda aşırı yağmurlar ardından sel ve su baskını; fırtına, hortum ve dolu hasarlarıyla daha sık karşılaşmaya başladık. Aşırı hava olaylarını önceden tahmin etmek çok zor olabiliyor. Bu sebeple hasardan kaçınabilmek için önlem almak zorlaşıyor.

Bir anda başlayan dolu yüzünden araçlar çok ciddi zarar görebiliyor, evlerin ve ofislerin pencereleri, çatıları hasar görebiliyor. İçeri giren yağmur suları elektronik cihazların bozulmasına yol açabiliyor. Hortum sebebiyle seralar, ürünler zarar görebiliyor. Çiftçinin tekrar aynı ürünleri ekmesi için belki bir yıl beklemesi gerekiyor. İklim değişikliği, zincirleme olarak hayatın akışını sekteye uğratıp ekonomiye de zarar veriyor. Dünyayı iklim değişikliği kaynaklı gıda ve su krizleri bekliyor. Bu durumda iklim değişikliği kaynaklı hasarlara karşı en iyi korumanın sigorta olduğu ortaya çıkıyor. Sigorta sektörü olarak hasarı ödeyerek daha büyük krizlerin ortaya çıkmasını engelliyoruz. İklim değişikliği kaynaklı hasarlar, eğer sigorta yoksa zincirleme olarak daha büyük krizler yaratabiliyor. Bunun önüne geçmenin en uygun yolu sigorta olarak gözüküyor.

Küresel ısınma ve iklim değişikliklerinin karalarda ve okyanuslardaki önemli etkileri sonucunda; büyük yangınlar, seller, fırtına ve dolu gibi katastrofik tabiat olaylarının şiddetini ve sıklığını arttırmıştır. Türkiye olarak, karasal bölgeleri bile sel baskınlarına karşı daha elverişli hale getirmiştir. Bu artış, sigorta primlerini arttırmasını beraberinde getirmiştir.

Bu durum, orta gelirli sigortalıların, sigorta alma gücünü düşürüp,

Zincirleme etki ile sigorta sektöründe yer alan şirketleri zor duruma düşürmeye devam etmektedir. Dünya’daki bir çok ufak çaplı sigorta şirketlerinin piyasadan çekilmesine sebebiyet vermiştir.

İklim değişikliği ve küresel ısınmanın hayatımızı ve insanlığı etkileyen önemli bir problem olduğu aşikardır. Bilimsel verilere göre, Türkiye de küresel ısınmanın  ve iklim değişikliğinin zararlı etkilerini yaşayacaktır. Bu etkinin şiddetinden korunmak adına ağaçlandırma çalışmalarının yapılması ve ormansızlaşmanın önüne geçilerek sera etkisinin en aza indirilmesi gerekmektedir.

Biz de Doğa Sigorta olarak, TEMA ve çalışanlarımızın işbirliği ile ağaçlandırma faaliyetlerine destek olmaktayız.