Image

"Emeklilik yatırım fonlarının özellikle operasyonel maliyetlerinin azaltılması için basitleştirilmesi ve sayısının azaltılması gerektiğini düşünüyorum"

Türkiye’de bulunan 400’ün üzerindeki bireysel emeklilik ve otomatik katılım fonlarının sayıları bugün bakıldığında çok farklı sayılara indirilebilir diye düşünüyorum.


Bu konuda sektörden biraz daha farklı düşüncelerim de var; öncelikle bir taraftan fonlarda rekabet olması gerekiyor.

Sektördeki katılımcılar belli bir fona yöneliyor, şirket olarak biz de bu fondan 3 adet kuralım herkes bunu kullansın şeklindeki bir düşünce fon performansının en önemli kriter olduğu o dünyada rekabeti aşağıya çekmiş oluyor. Bu nedenle portföy yönetim şirketlerindeki rekabetin devam etmesi açısından belli bir sayıda fonun olması gerektiğini düşünüyorum. Ancak bakıldığında bugünkü fon sayısı çok fazla.

Aynı zamanda her emeklilik şirketinin tüm fonlarını kendisinin kurmasına gerek olmadığını düşünüyorum. Bence artık bu düşünce yapısından uzaklaşabiliriz. Baktığımızda bir emeklilik şirketinin başka bir portföy yönetimi tarafından kurulmuş ve çok başarılı giden bir fonu varsa; bu fonu farklı emeklilik şirketleri de kendi raflarına koyabilmeli. Aynı fonun replikasını yaptığımızda, o fonu sıfırdan alıp büyütmeye çalışmak ve onun için başka portföy yönetim şirketleriyle anlaşmak gibi süreçler böylelikle ortadan kalkabilir. Sektör olarak artık öyle bir noktadayız ki; şirketler birbirlerinin fonlarını kullanabilir durumdalar. Her fon türünden belli sayıda olduğu sürece, portföy yönetim şirketlerinin kendilerine koyulan belli performans kriterlerine göre yönettiği fonları farklı emeklilik şirketleri kullanabilir diye düşünüyorum. Emeklilik yatırım fonlarının özellikle operasyonel maliyetlerin azaltılması için basitleştirilmesi ve sayısının azaltılması gerektiğini düşünüyorum. Bir şirketin fon sayısı arttıkça operasyonel maliyetinde de artış oluyor.

Biz Allianz Hayat ve Emeklilik ile Allianz Yaşam ve Emeklilik olarak müşterilerimizin fon dünyasında kaybolmamaları amacıyla 2 yıl önce fon sepeti uygulamamızı başlattık. Bu uygulama ile müşterilerimize 4 adet basitleştirilmiş fon karmalarından oluşan sepetler oluşturduk. 1 milyona yakın sözleşmesi bulunan bir emeklilik şirketi olarak 2 yıldır çağrı merkezimiz üzerinden gerçekleştirilen her aramanın sonunda müşterilerimizle bu bilgiyi paylaşıyoruz. Ancak bu durumda dahi müşterimizin fon değişikliği hakkını kullanma eğilimi olduğunu gözlemlemedik ve fon değişimi oranında yeterli sayılara ulaşamadık. Dolayısıyla basitleştirilmiş ve sadeleştirilmiş fon seçenekleri de katılımcıların değişim hakkını kullanmalarına önemli bir ölçüde etki etmiyor. Fon, yatırım ve getiri kavramları genel olarak çekinilen ve çok iyi bilinmeyen kavramlar olması nedeniyle toplum olarak bu alanda geri planda kalıyoruz.