Image

“Uzun ömürlülük seviyesinin artmasıyla birlikte emeklilikte geçirilen sürenin uzaması, emeklilik dönemindeki harcamaların artış göstermesi birikim yapmayan bireyler için zorluk yaratacaktır”

Bireysel Emeklilik Sistemi gönüllülük esasına dayanan ve uzun vadede birikim yapılması halinde anlam kazanan bir sistemdir.


Türkiye’nin OECD ülkeleri arasında en genç nüfusa sahip ülke olması aslında çok avantajlı bir durumdur. Zira birikim yapmaya ne kadar erken başlanırsa emeklilik dönemi geldiğinde de katılımcılar bugünkü refah seviyesini koruyabilecek belki de bugünkü refah seviyesinin üzerinde bir emeklilik dönemini geçirme imkânı yakalayacaktır.

17.08.2018 tarihli EGM verilerine bakıldığında katılımcıların yaklaşık %5’i 25 yaş altı, %27’si 25-34 yaş aralığını, %34’lük kısmı da 35-44 yaş aralığını oluşturuyor. Yani Bireysel Emeklilik Sistemi aracılığıyla geleceğine kendi iradesiyle yatırım yapan genç kesim bu pastanın yaklaşık %66’sını oluşturuyor. Bu oran küçümsenecek bir oran olmamakla birlikte gençlerimize sistemin avantajları daha fazla anlatılarak 25-34 yaş aralığında geleceği için birikim yapan katılımcılarımızın oranının %50 ve üzerine taşınması hedeflenmelidir. Bireysel Emeklilik Sistemi, emeklilik dönemi geldiğinde ek gelir elde etmeye olanak sağlar. Bu nedenle de sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı olarak nitelendirilir ve emeklilik döneminin daha konforlu geçmesine olanak tanır. Bu da ancak olabildiğince erken birikim yapmaya başlamakla sağlanabilecektir. Türkiye’nin genç nüfusa sahip bir ülke olması avantajlı iken, tasarruf yapılmaması durumunda bu avantajdan faydalanılamayacaktır. Bugünün genç neslinin tasarruf etmemesi durumunda emeklilik dönemlerinde devletin yükü daha fazla artacaktır. Genç kitlenin tasarruf yapma eğilimine daha fazla yönelmesi için özellikle sosyal medya üzerinden sistemin kamuoyuna anlatılması ve çalışan genç nüfusla etkin iletişim kurulması gerekmektedir.

Uzun ömürlülük seviyesinin artmasıyla birlikte emeklilikte geçirilen sürenin uzaması, emeklilik dönemindeki harcamaların artış göstermesi birikim yapmayan bireyler için zorluk yaratacaktır. Ancak Bireysel Emeklilik Sistemi ile birikim yapmaya başlayan ya da başlamış olan katılımcılar bu süreçten daha az etkilenecektir. Katılımcılarımıza daha mutlu bir emeklilik dönemi geçirebilmeleri için tavsiyelerimiz, sisteme olabildiğince erken dahil olmaları ve bu sistemin uzun vadeli bir yatırım aracı olduğunu unutmamaları gerektiğidir. Düzenli ödemelere dikkat etmeleri ve minimum aylık kazançlarının yüzde 10’u kadar bir tutarı tasarruf olarak ayırmaları, ilk sıkıntıya girdiklerinde sistemden ayrılma yerine öncelikle farklı yöntemlerle çözüm bulmaları faydalı olacaktır. Ayrıca kaç yaşında olursa olsun sisteme girerek birikim yapmak için hiçbir zaman geç değildir. Katılımcılarımızın unutmaması gereken Bireysel Emeklilik Sistemi %25 devlet katkısı desteği ile çok avantajlı bir sistem olduğudur.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nin gönüllülük esasına bağlı olması irade ve bilinçli olmayı gerektirmektedir. Buna bağlı olarak da BES’in önemi, avantajları çok iyi anlatılmalıdır.

Halk Emeklilik olarak bu bilinci katılımcılarımıza aşılayabilmek için sosyal medya dahil tüm iletişim araçlarını etkin biçimde kullanmaya gayret gösteriyoruz. Aynı şekilde web sayfamızda da müşterimiz olan olmayan bilgi almak isteyen tüm katılımcılar için Bireysel Emeklilik Sistemi hakkında detaylı bilgiler sunuyor ve gelecek birikimi simülasyonları yaparak emeklilik döneminde ne kadar birikim yapabileceklerini görmelerine imkan sunuyoruz.

Sosyal medya hesaplarımız üzerinden tasarruf bilinci oluşturabilmek ve sistemin faydalarını öne çıkaracak paylaşımlarda bulunuyoruz.