Image

Yıl sonu itibarıyla 300 bine yakın firma otomatik BES’te olacak, oluşacak operasyonel yük teknoloji yardımı ile hafifletilecek

Haziran ayı itibari ile 4,1 milyon çalışan işverenleri aracılığı ile Otomatik Katılım Sistemi’ne dahil olarak emeklilik dönemlerine yatırım yapıyor.


Otomatik BES’in 1,5 yılda 4 milyon katılımcıya ulaşması önemli bir başarı. Ama daha önemlisi Otomatik BES katılımcılarının 3 milyonunun daha önce bir bireysel emeklilik sözleşmesinin olmaması ve bu sistem sayesinde birikimle tanışmış olmaları. Yani bu sistem sayesinde 1,5 yılda 3 milyon kişi Otomatik BES ile tasarrufa başlamış oldu.

Biz de Garanti Emeklilik olarak 419 bin katılımcımızla sektörün en büyük oyuncularından birisi olmaya devam ediyoruz. Emeklilik sistemindeki toplam 1,6 milyon katılımcımızla sektör liderliğimizi sürdürüyoruz.

Geçen sene sisteme giren firmalar ve çalışanlarla bu yılın ilk döneminde sisteme dahil olanların kalıcılığı arasında şirket büyüklüğünden kaynaklanan belirgin bir fark yok. Burada farkı yaratan işverenin yaklaşımı. İşverenin sistemi bilmesi ve sahiplenmesi önemli. Çünkü çalışanlarına da onlar anlatıyorlar. Sistemi iyi anlatan firmaların çalışanları sözleşmelerine devam ediyorlar. İşverenin çalışanlarını bilgilendirmesi, bizim sistemi anlatmamızdan çok daha etkili oluyor. Sektör farklılığı veya çalışanların beyaz ya da mavi yakalı olması o kadar etkili olmuyor. Bu farkı biz daha net görüyoruz. Örneğin, Garanti Emeklilik olarak müşterilerimizi incelediğimizde; 517 çalışanının 491’i sisteme devam eden temizlik firması müşterimiz var. Buna karşılık 213 çalışanının tamamının sistemden ayrıldığı temizlik firması müşterimiz de var. Sonuçta sistem aynı sistem, sektör bile aynı. Bu nedenle işverenin Otomatik BES’e yaklaşımı ve bunu çalışanlarına ne şekilde aktardığı önemli. Bu da çalışanların sistemde kalma oranlarına belirgin bir şekilde yansıyor.

Otomatik BES’te işverenlerin en önemli çekincesi “operasyonel yük”tü. Garanti Emeklilik olarak bu yükü kaldırdık. Başvuruyu kolaylaştırdık. Garanti Bankası şubelerimize gelerek bir imza atacaklar ve Kurumsal İnternet Şubemiz üzerinden çalışan listesini yükleyecekler. Hepsi bu.

Garanti Emeklilik olarak iş yükünü biz üzerimize alacağız. Dolayısıyla yoğunluğun yönetilebilmesi için firma yetkililerinin son günü beklemeden, en kısa zamanda şubelere gitmelerini öneriyorum.

Yıl sonu itibarıyla 300 bine yakın firma Otomatik BES’te olacak. Dolayısıyla emeklilik şirketlerinin üzerinde büyük bir operasyonel yük olacak. Bu yükü de teknoloji yardımıyla hafifletmek gerekiyor.

 

Garanti Emeklilik olarak bu yeni döneme çok iyi hazırlandık “en iyi hizmet, en teknolojik altyapı” yaklaşımıyla tüm süreçlerimizi yeniden yapılandırdık. Yeni dönemde sisteme bizimle dahil olacak firmalar şanslı diyebilirim. 1,5 yılda Otomatik BES’te önemli tecrübeler edindik. Bu sayede firmaların işlerini basitleştiren, bütün işlemlerini kolayca yapabilecekleri çözümler yarattık ve bu çözümlerin tamamını da müşterilerimizle yüz yüze görüşerek, onların ihtiyaçlarını dinleyerek bulduk. Artık firmadaki yetkili kişi Otomatik BES işlemlerine çok daha hızlı başlayabiliyor. Hem de yeni şifre ve parola alma zahmetine girmeden. Kendisine ait, gündelik hayatında kullandığı Garanti Bankası internet şubesi bilgileriyle kurumsal internet şubemize  giriş yapabiliyorlar. Kurumsal İnternet Şubemizde sözleşme girişi yapabiliyor, ödemeyi gerçekleştirebiliyor, çalışanın işten ayrılması, ücretsiz izne çıkması ve ödemeye ara vermesi halinde bilgilerini güncelleyebiliyorlar. Otomatik BES dışında da Bireysel Emeklilik Sistemi’nde farklı grup sözleşmeleri varsa veya çalışanları için başlatmak isterlerse bunlar için toplu sözleşme girişi yaparak grup bilgilerini yine aynı platformdan görüntüleyebiliyorlar. Şimdiye kadar Garanti Emeklilik’i tercih eden tüm firmalarımız tarafından beğenilerek kullanılan Kurumsal İnternet Şubemizin Otomatik BES’e yeni katılacak KOBİ’lerin hayatlarını da çok kolaylaştıracağını söyleyebilirim.