Image

“Bireysel Emeklilik Sistemi gibi uzun vadeli yatırım sistemlerinde, katılımcıların yaptıkları fon tercihleri getiriler üzerinde çok etkili”

Bireysel Emeklilik Sistemi’nin 15. yılına gelmesi ile birlikte katılımcıların birikimleri de büyüdü.


Bunun sonucu olarak fon değişikliği ve fon getirilerindeki kazancın önemi de gün geçtikçe arttı.

Sistemde katılımcılarımızın her sözleşmesi için yılda 6 kez fon dağılımlarını değiştirme hakları bulunuyor. Orta - uzun vadede daha yüksek getiri elde etmek için piyasa şartlarına göre fon dağılım değişikliği yapılması çok önemli. Ancak Garanti Emeklilik olarak katılımcılarımızı incelediğimizde sadece %5’inin sözleşmelerinde fon dağılım değişikliği yaptıklarını görüyoruz. Büyük bir çoğunluk ise girdikleri gündeki fon tercihleriyle devam ediyorlar. Katılımcılarımızın %73’ü 45 yaşın altında oldukları için önlerinde en az 11 sene var. Yani risk alabilecek dönemdeler. Hisse veya esnek fonlara yatırım yaparak getirilerini yükseltmeleri mümkünken, %94’ü riskli fonlardan uzak duruyor yani daha düşük bir  getiriye razı oluyor.  Bunun nedenini araştırdığımızda ise 2 önemli etken karşımıza çıkıyor: Zaman ayıramamak ve finansal piyasalar hakkında yeterli bilgiye sahip olmamak…

Bireysel Emeklilik Sistemi gibi uzun vadeli yatırım sistemlerinde, katılımcıların yaptıkları fon tercihleri getiriler üzerinde çok etkili. Bu tercihlerde de katılımcıların risk algılarına ne kadar uygun seçim yaptıkları oldukça önemli. Katılımcısı olduğunuz emeklilik şirketinin fonları ne kadar iyi getirirse getirsin, doğru fon tercihi yapılmadığı sürece emeklilik birikimlerinde yüksek getiri elde etmek pek mümkün değil.

Garanti Emeklilik olarak, bu alanda bir hizmet eksikliği olduğunu fark ettik ve sektörde bir ilk olarak  Fon Koçu Robot Danışmanlık uygulamasını hayata geçirdik. Fon seçiminin iki farklı boyutu olan risk ve getiriye hizmet eden “Fon Koçu” önce risk grubuna bakıyor, sonra doğru risk grubuna, doğru yönlendirmeyi yapıyor. Katılımcılarımızın tek yapması gereken 3 dakika süren anketi cevaplamak. Bu anket sayesinde katılımcıların risk profili belirleniyor ve kendilerine özel fon önerilerinde bulunarak en uygun yatırım tercihini yapmalarını ve fonlarını hiç değiştirmedikleri duruma göre daha yüksek bir getiri elde etmelerini hedefliyoruz.

Ve en önemlisi Fon Koçu dinamik bir sistem. Yani değişen piyasa şartlarına göre Fon Koçu’nun önerileri de dönem dönem değişiyor. Biz de daha önce Fon Koçu’nu tercih etmiş katılımcılarımıza değişen önerileri SMS, e-posta ile göndererek incelemelerini tavsiye ediyoruz. Böylece güncel tavsiyeleri adım adım takip ediyorlar.

Değişikliğin Şubat ayı sonunda yapıldığı gözönüne alınırsa fon getirilerine etkilerini gözlemlemek için erken olduğunu düşünüyoruz. Emeklilik şirketlerine etkileri sınırlı olmakla birlikte portföy yönetim şirketlerinin yönettikleri büyüklüklerin değiştiği, bazı şirketler pazar payı kaybederken, bazılarının pazar payı kazandığını görüyoruz.

Garanti Emeklilik olarak kurucusu olduğumuz tüm fonlarda katılımcılarımıza, uzun vadede iyi getiriler sunmayı  ve profesyonel portföy yönetim şirketi ile  bu amaca en iyi şekilde hizmet etmeyi ön planda tuttuk. Geçmiş yıl fon getirilerimize baktığımızda, bu amaca çok iyi hizmet ettiğimiz görüyoruz.

Bu değişikliğe uyum sağlarken de, bir çok önemli kriteri göz önünde bulundurduk. Kuruluştan bugüne sunduğumuz “kaliteli hizmet” anlayışımız devam ettirerek, farklı kategorilerde değerlendirmeler yaptık. Fonlarımızın yöneticisi olan portföy yönetim şirketinin; yeterli deneyim ve donanıma sahip olması, fonların risk yönetimini gerçekleştirmesi, mevcut sistem altyapımıza entegre olabilecek bir yapıya sahip olması önceliklerimiz arasında yer aldı.  Bugüne kadar olduğu gibi, katılımcılarımıza, farklı risk gruplarına sahip fonlarımızın yer aldığı emeklilik planlarını sunmaya devam edeceğiz. Sistemde yer alan katılıcılarımıza değişen piyasa koşullarında en iyi getiri alternatiflerini teknolojinin getirdiği kolaylıklarından yararlanarak sunmaya devam edeceğiz.