Image

“Belli dönemlerde, genel makroekonomik gelişmeler ışığında fon dağılımlarının gözden geçirilmesi ve revize edilmesinin toplam getiri üzerinde olumlu etki yaratabileceğini de düşünüyoruz”

Katılımcıların yılda 6 kez fon dağılımlarını değiştirebilme hakkı bulunuyor ancak katılımcıların çok küçük bir kısmı fon dağılım değişikliği yapıyor.


Çoğu katılımcı ürünü ilk satın aldıklarında oluşturdukları dağılımlar ile devam ediyorlar… Elbette bireysel emeklilik gibi uzun vadeli bir sistemde portföy dağılım oranlarının çok sık değiştirilmesini; sistemin bir nevi trading aracına dönüştürülmesini çok doğru bulmuyoruz. Ancak her şeye rağmen belli dönemlerde, genel makroekonomik gelişmeler ışığında fon dağılımlarının gözden geçirilmesi ve revize edilmesinin toplam getiri üzerinde olumlu etki yaratabileceğini de düşünüyoruz. Mevzuatta katılımcı onayına ve tercihine bağlanan dağılım değişiklikleri için, katılımcıların 6 aylık dönemlerde fon dağılımlarına göz atmalarını öneriyoruz.

Yapılan analizler, toplam portföy getirisini belirleyen temel unsurun, %90-%95 oranında portföylerdeki varlık dağılımı olduğunu gösteriyor. Bu noktada periyodik olarak yapılacak revizyonların fayda getirdiğini görüyoruz. Bu noktada katılımcılara hareketlilik getirmek için şirket olarak önemli çalışmalar yürütüyoruz. Amacımız çeşitli iletişim kanalları ile bu noktada farkındalık yaratmak olacak.  

2017 yılının ikinci yarısında emeklilik şirketlerinin fon yönetim ekipleri portföy yönetim şirketi seçim süreçlerini işlettiler. Kurumsallık, insan kaynağı, karar alma mekanizmaları, risk yönetimi ve denetim güçleri, tecrübe ve geçmiş dönem performansları gibi pek çok konuda portföy yönetim şirketleri irdelendi. Şirketlerin seçim süreci sonunda, Türkiye’deki en önde gelen portföy yönetim şirketleri ile çalışmaya başladıklarını görüyoruz. Bu gelişmenin orta-uzun vadede katılımcılara ve sektöre katkı sağlayacağını düşünüyoruz.