Image

Otomatik katılımın devreye girmesi tasarruf oranlarını artırmak ve geniş kitlelerin kolay bir biçimde BES'e dâhil olmalarını sağlamak adına çok önemli bir adım oldu

1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren Otomatik katılım sayesinde 29 Aralık 2017 itibariyle 3 milyon 417 bin (Faizli Faizsiz) kişi sisteme dâhil edilmiştir. Otomatik katılımda fon büyüklüğünde ise 1,8 milyar TL’ye ulaşıldı.


Hazinenin Otomatik BES'e daha çok katılımcı çekmek ve uygulamayı iyileştirmek için çalışmaları devam ediyor.

2018 yılında katılımcı sayısını artırabilmek ve sistemden çıkışı aza indirmek adına otomatik BES yeniden Bireysel Emeklilik’te Otomatik Katılımın devreye girmesi tasarruf oranlarını artırmak ve geniş kitlelerin kolay bir biçimde BES'e dâhil olmalarını sağlamak adına çok önemli bir adım oldu. Bu adımı, sektörümüz için gerçekleştirilen en önemli projelerden biri olarak görüyoruz. OKS, Türkiye’ye yeni bir tasarruf alışkanlığı kazandırıyor ve fonları büyütmemizde, piyasaların stabilizasyonu ve derinleşmesi anlamında çok önemli bir rol oynuyor.

Sistemde en az 10 yıl kalarak ve 56 yaşını tamamlayarak emekliliğe hak kazanıyorsunuz. Emekliliğe hak kazandığınızda üç farklı emeklilik seçeneğine sahip olursunuz. Birikimlerinizi toplu olarak alabileceğiniz gibi, tercihleriniz doğrultusunda bir geri ödeme planı dâhilinde programlı olarak ya da yıllık gelir sigortası ürünü satın alarak emeklilik maaşı alabilirsiniz.

2017 yılsonu itibariyle ise sistemden 64 bin kişi emekli oldu. BES’in ülkemizde bilinirliği artıkça ve tabana yayıldıkça çiftte emekli sayımızın da artacağını düşünüyoruz.

Otomatik BES, Bireysel emeklilik sitemine ivme kazandırmıştır. Yeniden kurgulanan Otomatik BES’in 2018 yılında sisteme olan katkısının çok daha büyük olacağını düşünüyoruz. 

Ülke genelinde tasarrufların artırılması amacıyla geçen yılın başından itibaren uygulanan otomatik BES'e 45 yaş altındaki çalışanların kademeli katılımı yeni yılda da devam edecek. Söz konusu grupla otomatik BES sistemine yaklaşık 1,3 milyon çalışan daha dâhil olacak. 2013 yılında yüzde 25’lik devlet katkısıyla ivme kazanan sistem 2018 yılında da hızlı büyümesini sündürecektir.

Şirketimiz 2017 yılında fon tutarı bazında önemli rakipleri geride bırakarak 5.sırada, katılımcı sayısı bazında ise 7.sırada yerini almaktadır. Katılımcı bazında değerlendirecek olursak, sistemden cayma ya da çıkışların önüne geçecek yeni stratejiler geliştirilerek, müşteri memnuniyeti sağlanmalı ve Otomatik BES sebebi ile sisteme yeni girmiş olacak olan müşterilerin sistemde kalmasının sağlanması amaçlanmalıdır.

Kendimizi ve ürünü doğru anlatabileceğimiz, daha çok insana ulaşabileceğimiz yeni bir dönem var önümüzde. Otomatik BES kapsamında sisteme katılacak olan yeni katılımcıların kazanımı 2018 Ocak itibari ile kaldığı yerden devam edecektir.

2018 yılında katılımcı sayısını artırabilmek ve sistemden çıkışı aza indirmek adına otomatik BES yeniden kurgulanıyor. Otomatik katılımın başarılı olduğu ülkelere baktığımızda hepsinde işveren katkısı var ve başarı bu sayede yakalanmış. İşverenin bu sistem içine dâhil olması, çalışanın gözünde çok önemli. İşveren katkısının az da olsa sisteme dâhil edilmesi gerekiyor.

Diğer bir husus ise çalışanlara, sisteme girdikleri tarihten itibaren 2 ay içinde cayma hakkı tanındı. Böyle olunca da otomatik katılımın avantajları, devlet katkısının getirisi kişilere anlatılamadı. İşte, yeni düzenlemede cayma süresinin uzatılması planlanıyor. Süre ise henüz belli değil 6 aya kadar çıkma ihtimali var.

Bir başka revizyon ise cayma hakkını kullanmayanlara, ikinci ayın sonunda ödenen 1.000 liralık devlet katkısının nemalandırılmasına yönelik yapılacak. Sistem kurgulanırken, iki ayın sonunda çalışanlara verilen 1.000 liralık devlet katkısının yatırım araçlarında değerlenmesine imkân tanınmadı. Yapılacak düzenleme ile bu 1.000 liralar da artık nemalanacak.

Ayrıca; maaşlardan yapılan yüzde 3’lük kesintilerin düşürülmesi ya da prime esas kazanç yerine sadece maaştan kesinti yapılması, 1.000 liralık katkı için 2 ay süre beklenmemesi gibi seçenekler de masada.

OKS’nin yeniden kurgulanarak yapılacak olan düzenlemeler sonrasında sisteme yüzde 25 oranında tekrar giriş olacağını tahmin ediyoruz. 45 yaş üstünden de Otomatik BES’e katılım konusunda talepler geliyor. Bu talepler de değerlendiriliyor. Otomatik katılımda yaş sınırının kalkması ile bir çok 45 yaş üstü çalışanın sisteme dâhil olmak isteyeceğini düşünüyoruz. Bütün bu gelişmeler sektörü 2018 yılında daha da hareketlendirecektir.

Dolayısıyla kendimizi ve ürünü doğru anlatabileceğimiz, daha çok insana ulaşabileceğimiz yeni bir dönem var önümüzde.