Image

Otomatik katılımda 3,5 milyon kişi geleceği için tasarruf etmeye devam ediyor

1 Ocak 2017 yılı itibari ile yürürlüğe giren ve sektörde büyük yankı uyandıran Otomatik Katılım Sisteminde 1 yılı geride bıraktık.


İlk kademede; 1.000 ve üzeri çalışanı olan firmaları kapsayan otomatik katılım sisteminde bugün yaklaşık 3,5 milyon çalışan emekliliği için tasarruf yapıyor. Sisteme girişlerin kademeli olduğu otomatik katılım sisteminde Nisan 2017 tarihi itibari ile 250 ve üzeri çalışanı olan firmalarla birlikte kamu çalışanlarının da sisteme girmesi ve son olarak Temmuz 2017’de 50 ve üzeri çalışanı olan firmaların dahil olması ile toplam 8 milyonu aşkın çalışanın maaşlarından otomatik katılım için katkı payı kesintisi yapıldı.

Bugün Otomatik Katılımın ilk 1 yıllık döneminin sonundayız ve sisteme giren yaklaşık 8,8 milyon katılımcıdan 3,5 milyonu hala otomatik katılım aracılığı ile geleceği için tasarruf yapıyor. Bireysel Emeklilik Siteminin 15 yıllık süreçte 6,9 milyon katılımcıya ulaştığı düşünülürse oldukça yüksek bir performanstan bahsedebiliriz.

Şirketimiz de Otomatik Katılım Sistemindeki performansıyla sektörde en başarılı şirketler arasına girdi. Bireysel emeklilik sistemine rakiplerinden daha sonra giren şirketimiz rakipleri ile arasındaki 10 yıllık farkı kapatmak için 2012 yılından beri canla başla mücadele ediyor. Otomatik Katılım Sisteminin yürürlüğe girmesi ile birlikte tüm şirketler aynı dönemde aynı şartlarda yarışa başladılar. Otomatik Katılımın başlaması ile birlikte şirketimiz, kısa sürede sektörde fark yarattı. Halkbankası iştiraki olmanın avantajlarının yanında, güçlü saha ekibi, tecrübeli yöneticileri ile sektörde en başarılı ikinci Şirket konumuna yükseldi.

Şirketimiz yaklaşık 1 milyon çalışanı otomatik katılım sistemine dahil etti. Bu katılımcılardan 550 bine yakın çalışan hala emeklilik döneminde rahat etmek için şirketimiz aracılığı ile tasarruf yapıyor. Çalışanlara mutlu bir emeklilik dönemi sunuyor olmak bizleri de mutlu ediyor.

Otomatik Katılım sisteminin de yürürlüğe girmesi ile birlikte Bireysel Emeklilik sisteminde ivmenin hız kesmesi zaten beklenen bir gelişmeydi. 2017 yılı bağımsızda 300 bine yakın katılımcı sayısı artışı gerçekleştiren sistem son 4 yılın en az katılımcı sayısı artışını gerçekleştirmiştir. Bunun yanında otomatik katılımda işverenleri aracılığı ile sisteme otomatik olarak dahil olan çalışan sayısını düşündüğümüzde 2017 yılı BES için çok parlak bir yıl oldu da diyebiliriz.

Otomatik Katılım Sisteminde bugün toplam 3,5 milyon kişi geleceği için bireysel emeklilik sistemi aracılığı ile tasarruf etmeye devam ediyor. Bireysel Emeklilik Sisteminin son 5 yılda gerçekleştirdiği katılımcı sayısı artışını, Otomatik Katılım sistemi 1 yılda gerçekleştirdi.

Çifte emeklilik kavramı yavaş yavaş ülkemizde duyulmaya, rağbet gösterilmeye başlanan bir kavram. Bugün emeklilik maaşları düşünüldüğünde elzem de aynı zamanda. Refah bir emeklilik dönemi tüm çalışanların hayali. Bu yüzden sosyal sigortalar kurumu dışında bireysel emeklilik sistemi ile de geleceklerine yatırım yapan çalışanlar, emeklilik dönemlerinde emeklilik maaşı yanında bireysel emeklilik maaşı ile çifte emeklilik hayalini kuruyor, refah bir emeklilik dönemini hedefliyorlar.

Otomatik katılım sistemi ile birlikte bireysel emeklilik sistemi hız kesti, ancak asıl önemli nokta; aslında otomatik katılım sistemi ile bireysel emeklilik sistemi (OKS ve BES) birbirlerine rakip, birbirleri ile yarışan sistemler değiller. Öncelikle bunun altını çizmek istiyorum. Tüm emeklilik şirketleri olarak amacımız insanlara mutlu bir emeklilik dönemi sunmak. Aslında ortak fayda için çalışan iki sistemden bahsediyoruz. Otomatik katılım sisteminin yürürlüğe girmesi ile birlikte 2017 yılında BES katılımcı sayısı artışı bağımsızda 300 bin ile son 4 yılın en az katılımcı sayısı atışını gerçekleştirmiş olabilir; bunun yanında OKS ile birlikte 3,5 milyon kişi mutlu bir emeklilik dönemine yatırım yapıyor. Yani aslında OKS ile bireysel emeklilik sistemi bir araya gelince; 2017 yılında Türkiye’de 4 milyona yakın kişi geleceği için tasarruf etmeye başladı.

1 Ocak 2018 tarihi itibari ile mahalli idareler, KİT’ler ve 50-100 arası çalışanı bulunan tüm özel sektör çalışanları işverenleri aracılığı ile otomatik katılım sistemine dahil oldu. Bu katılım ile birlikte sadece kurumsal firmalar değil bir çok küçük ölçekli şirketler de çalışanlarını sisteme dahil ettiler. Türkiye’de özellikle küçük ölçekli firma sayısı fazla olup, burada firmalara sistemsel altyapı konusunda destek olarak, işleri kolaylaştırmak en önemli amacımız. Hem mutemetlerin ve insan kaynakları birimlerinin iş yükünü azaltmak hem de çalışanların taleplerine hızlıca dönüş yapabilmek adına biz şirket olarak teknolojik altyapımızı çok iyi kurguladık. Çalışanların tüm taleplerini şirket olarak biz topluyor, işverenlerin iş yükünü azaltıyor, sistemi onlar için bir zorluk olmaktan öte, işverenlere ek fayda ve sadakat programı olarak sunuyoruz. Çalışanlara sistemin avantajını anlatan broşür, mailing çalışmaları ile cayma oranını azaltmaya çalışıyor, sistemin devlet güvencesinde olduğunu anlatıyoruz.

Bütün bunların yanında yeni yılda sistemin ivmesini yukarı yönde etkileyecek en önemli şey bilinçlendirme. Yani sistemin avantajlarını, kurgusunu, uzun vadede faydasını, devlet teşviğini belki reklamlar ya da kamu spotları ile tüm çalışanlara anlatmak, onlar için bir bilinçlendirme kampanyası başlatmak sistemde tutundurmayı arttırabilir. Çünkü Otomatik katılım zaten hali hazırda Bireysel Emeklilik sisteminin en avantajlı ve sıfır kesintili hali.

Amacımız, satış sonrası hizmetler, müşteri memnuniyeti odaklı çalışmalar, özel ek fayda ve avantajlar ile cayma oranını minimuma düşürmektir. Sorunsuz ve hızlı hizmetler ile sistemin ivmesini yukarı yöne çevirmektir.

Sistem bugün belli bir sayının üzerinde çalışanı olan firmalarda 45 yaş altında çalışan herkesi kapsıyor. 2019 yılı itibari ile 5 ve üzeri çalışanı olan tüm kurumların 45 yaş altındaki çalışanları Otomatik Katılım Sistemine dahil olacaklar. Aslında potansiyel zaten oldukça büyük ve her kademede daha fazla çalışana ulaşıyor. Üstelik biz şirket olarak daha fazla insana mutlu emeklilik dönemi sunabilmek adına; 45 yaş üstü OKS kapsamına giremeyen çalışanlara ve OKS kapsamındaki çalışanların eş ve çocuklarına oldukça avantajlı emeklilik planları sunuyoruz. Ayrıca işverenlere özel kurumsal internet şubemiz ile Otomatik Katılım Sistemini işverenler için bir yük olmaktan kurtarıyor; internet şubemiz, mobil aplikasyonumuz, çağrı merkezimiz ve SMS kanalımız ile tüm çalışanların taleplerini her kanaldan en kısa sürede karşılıyoruz.

2018 yılında da müşterilerimize en iyi, en hızlı hizmeti vermeyi amaçlıyor otomatik katılım sistemine bizim şirketimiz aracılığı ile dahil olan şirketler ile entegre olarak, tüm çalışanları mutlu bir emeklilik dönemi için yatırım yapmaya davet ediyor olacağız. Halkbankası gibi güçlü bir bankanın iştiraki olmanın verdiği avantajlar ve takım arkadaşlarımız ile 2017 yılını sektörde en başarılı ikinci Şirket olarak tamamladık. 2018 yılında da bu başarıları devam ettirecek, bunun yanında en mutlu katılımcıları olan emeklilik şirketi olmak için elimizden geleni yapacağız. Yurttaşlarımıza mutlu bir emeklilik döneminin hayalini kururken yardımcı olmanın verdiği huzur ile 2018 yılında daha çok çalışacak daha fazla insana ulaşacak, daha mutlu yarınlar için uğraşacağız.