Image

Devlet katkısı ve otomatik katılım düzenlemeleriyle BES yaygınlaşırken, toplumumuzdaki tasarruf eğiliminin de olumlu yönde değiştiğini gözlemliyoruz

Otomatik Katılımın ilk yılında, EGM’nin 29 Aralık 2017 tarihli verilerine göre, 1,8 milyar TL toplam fon büyüklüğü ve 3,4 milyon katılımcı sayısına ulaşılmış durumda.


Sistemde kalma oranı, şimdilik beklenenden düşük çıksa da, ben açıkçası bardağın dolu tarafından bakmamız gerektiğini düşünüyorum. Yeni uygulamada bir yıl içinde, mevcut BES’teki katılımcı oranının yarısına ulaştık.

Önümüzdeki dönemde yeni düzenlemelerle sistemin daha da iyi hale geleceğine ve bireyler tarafından daha çok benimsendikçe cayma oranlarının azalacağına inanıyorum. Devlet katkısı ve Otomatik Katılım düzenlemeleriyle bireysel emeklilik sistemi yaygınlaşırken, toplumumuzdaki tasarruf eğiliminin de olumlu yönde değiştiğini gözlemliyoruz.  2018 yılında hem Otomatik Katılımda, hem de 18 yaş altı bireylerin BES’e katılmasına ilişkin yeni düzenlemelerle sistemin daha da gelişeceğine inanıyoruz.

AvivaSA olarak, hızlı bir başlangıç yaparak 165 milyon TL fon büyüklüğü ve 330 bin katılımcı sayısına ulaştık. Biliyorsunuz ülke olarak, sigorta penetrasyon ve bireysel tasarruf oranımız oldukça düşük. Otomatik Katılım, tasarruf açığının azaltılması ve bireysel tasarrufların artırılması açısından çok önemli… Otomatik Katılım hayata geçmeden önce düzenlemenin mevcut BES sistemini olumsuz yönde etkileyeceğine ilişkin görüşler vardı. Ancak geldiğimiz noktada otomatik katılım kapsamına giren BES müşterilerinin mevcut sözleşmelerini iptal etmek yerine, Otomatik Katılım sisteminden caydıklarını gözlemliyoruz. Bu nedenle Otomatik Katılımın mevcut BES katılımcıları ve fonları üzerinden olumsuz bir etkisi olmadığını söyleyebiliriz. 

Otomatik Katılımda, 50-99 ve 10-49 çalışanı olan işverenlerin sisteme geçişiyle 2018 yılında yaklaşık 4 milyon katılımcı daha sisteme dahil olacak. Bu işletmelerin sayısal fazlalığı, sektörümüzdeki dijital yatırımların ne kadar önemli olduğunu gösterecek, dijitale yatırım yapan bireysel emeklilik firmaları öne çıkacak. Çünkü on binlerce firmadan bahsediyoruz ve bu sayıda firmaya fiziki olarak ulaşmak mümkün değil. Bunun tek yolu dijital kanallardır. Buna ek olarak, uzun vadede kıdem tazminatının da emeklilik sistemi kapsamına alınması ve işsizlik sigortası primlerinin belli bir oranının Otomatik Katılımda işveren katkısı olarak değerlendirilmesi ülkedeki tasarrufların istenen seviyelere ulaşmasına katkı sağlayacaktır.

Diğer taraftan 18 yaş altındaki bireylerin bireysel emeklilik sistemine dahil olabilmelerini sağlayacak düzenlemeyle yaklaşık 22 milyon kişilik yepyeni bir pazar potansiyelinin ortaya çıkmasını bekliyoruz. Sektör için büyük bir fırsat olan bu düzenleme, Türkiye’nin tasarruf açığının azaltılmasına katkı sağlayacaktır. Ancak düzenlemenin başarı ile uygulanabilmesi için teşvik edici mekanizmaların doğru şekilde kurgulanması oldukça önemli. Katılımcılar açısından sistemin rahatça anlaşılabilecek şekilde tasarlanması, devlet katkısı uygulamasının devamı, sisteme giriş ve servis süreçlerinin dijital ortamlardan sağlanabilmesine ilişkin düzenlemelerle emeklilik şirketleri açısından operasyonel yükün asgari seviyelerde tutulması sistemin erişilebilirliğini ve tüm paydaşlar açısından etkinliğini arttıracaktır.

Sektörümüzün geleceğini, “Dijitalleşme” ve “Müşteri Odaklılık” olguları şekillendirecek; bu kesin. Hele ki, az önce vurguladığım gibi, 50-99 ve 10-49 çalışanı olan işverenlerin Otomatik Katılım sistemine geçişini düşünürsek; dijitalleşmenin hayati önemini, geleceğe kalmadan hep birlikte göreceğiz. Son yıllarda dijitalleşme konusunda en verimli yatırımları yapmış firmalar bu süreçte öne çıkacak. AvivaSA olarak bu sürece hazırız. Günümüzü artık, insan ve teknoloji odaklı bir dönem olarak bile tanımlayabiliriz. Yeni teknolojileri hızlıca adapte edip, müşterilerinin ve çalışanlarının hayatında fark yaratan şirketler öne çıkıyor artık. Sektörümüz yapısı gereği, bazı durumlarda 50-60 yıla uzanan müşteri ilişkilerinin kurulduğu; gelecek ve bugün güvencesi gibi hayati ihtiyaçlarla insan yaşamına dokunan ve insanla iç içe bir sektördür. Geleceği şekillendirecek alanlardan birisi dijitalleşme olsa bile; sadakat, güven ve iş yapma şeklinden kaynaklanan “tercih edilen kurum” olma gerçeği değişmeyecektir. Hatta belki de güven ve sadakate en çok dijital dünyada ihtiyacımız var.

Dijitalleşme konusunda, AvivaSA olarak, hissedarlarımız Aviva ve Sabancı Grubu’nun öncelikli stratejilerinden “Dijitalleşme” (Digital First) kapsamında, sigorta sektöründe inovasyonun lideri olmak ve müşterimize en kaliteli hizmeti sunmak amacıyla müşteri odaklı bir dijital dönüşüm programı başlattık. Bu kapsamda son dönemde pek çok dijital yatırım yaptık. “Bi’tıkla Kurumsal ve Bireysel” internet sitelerimiz, dijital kanallar konusunda en önemli iki hizmet ve uygulamamız oldu diyebilirim. Kurumsal müşterilerimizin Otomatik Katılım sürecinde işlemlerini gerçekleştirebilmeleri amacıyla Bi’tıkla Kurumsal Online şubemizi hayata geçirdik. Sade ve kolay kullanılabilir kullanıcı dostu ekran tasarımlarıyla hem firmaların İK departmanlarının, hem de AvivaSA operasyon ekiplerimizin kullanımına açtık. 4 ayda hayata geçirilen self-servis hizmeti sunan bu proje ile operasyonel verimliliği sağlamış olduk. “Bi’Tıkla Kurumsal”, 20 bin kişinin başvuru işlemini 2 dakikada ve tahsilatını 1 dakikada tamamlıyor.

Tüm cihazlarla ve işletim sistemleriyle uyumlu çalışabilen Bi’tıkla Bireysel online şubemizi ise, Otomatik Katılım kapsamında bireysel müşterilere hizmet vermek üzere canlıya aldık. Müşteriler bu platformda cayma işlemlerini, poliçe ve ödeme bilgilerini görüntüleme, poliçe basım ve mail ile gönderme, online olarak fon seçimi işlemlerini yapabilmekteler. 2017 içinde robotik süreçler ve otomasyon, web chat ve chatbotlar gibi yeni teknolojileri bünyemize adapte ettik ve etkin bir şekilde kullanmaya başladık.  2018’de ve önümüzdeki yıllarda, insurtech ve fintech ekosistemleri ile ilişkiler ve iş birliktelikleri geliştirerek, giyilebilir teknolojiler (wearable tech), robo BES danışmanlığı, başta olmak üzere; olası tüm gelişmeleri yakından takip edip, yol haritamıza uygun olanları hızlıca adapte etme hedefimiz var.

AvivaSA’yı büyük veri yolculuğunda sektörün öncü şirketi haline getirebilmek adına tüm analitik yetkinlik çalışmalarımızı ASK IT NEVER analitik programı altında topladık. Müşterilerimizi en iyi şekilde tanıyarak minimum soru ile ihtiyaçlarına en uygun ürün ve hizmeti sunabilmek ve hayatlarının her döneminde yanlarında olmak adına yatırımlarımıza devam ediyoruz. Amacımız daha iyi tanıdığımız müşterilerimizin ihtiyaçlarını anlayıp, en uygun ürünü, tercih ettikleri kanaldan müşterilerimiz ile buluşturmak. Bu anlamda, müşteri eğilimleri ve yeni iş modelleri, sağlık sektöründeki teknolojik gelişmeler, IoT (nesnelerin interneti)  ve akıllı evler, yapay zeka uygulamaları, AR ve VR ile ilgili gelişmeler de radarımızda.