Image

“ Devlet katkısı ve Otomatik Katılım düzenlemeleriyle bireysel emeklilik sistemi yaygınlaşırken, toplumdaki tasarruf eğiliminin de olumlu yönde değiştiğini gözlemliyoruz”

BES pazarına baktığımızda, bir önceki yıla göre katılımcı sayısının büyüme hızında yavaşlama olmasına rağmen, fonların % 22 büyümesi bize, sektörün büyüme trendinin önümüzdeki dönemlerde de devam edeceğini göstermektedir.


Bireysel Emeklilik Sistemi’nin, 2017 sonu itibarıyla 7 milyon katılımcı ve devlet katkısı dahil 77 milyar TL fon büyüklüğüne ulaşması beklenmektedir. AvivaSA olarak, devlet katkısı dahil 14,5 milyar TL fon büyüklüğü ile liderliğimizi ve sağlıklı büyüme trendimizi devam ettiriyoruz.

Devlet katkısı ve Otomatik Katılım düzenlemeleriyle bireysel emeklilik sistemi yaygınlaşırken, toplumdaki tasarruf eğiliminin de olumlu yönde değiştiğini gözlemliyoruz. 2018 yılında Otomatik Katılım ve 18 yaş altı bireylerin BES’e katılmasına ilişkin yeni düzenlemelerle, sektörün daha da büyüyeceğine inanıyoruz.

18 yaş altı bireylerin bireysel emeklilik sistemine dahil olabilmelerini sağlayacak düzenlemeyle yaklaşık 22 milyon kişilik yepyeni bir pazar potansiyelinin ortaya çıkmasını bekliyoruz. Sektör için büyük bir fırsat olan bu düzenleme,  Türkiye’nin tasarruf açığının azaltılmasına katkı sağlayacaktır. Ancak düzenlemenin başarı ile uygulanabilmesi için teşvik edici mekanizmaların doğru şekilde kurgulanması oldukça önemli. Katılımcılar açısından sistemin rahatça anlaşılabilecek şekilde tasarlanması, devlet katkısı uygulamasının devamı, sisteme giriş ve servis süreçlerinin dijital ortamlardan sağlanabilmesine ilişkin düzenlemelerle emeklilik şirketleri açısından operasyonel yükün asgari seviyelerde tutulması sistemin erişilebilirliğini ve tüm paydaşlar açısından etkinliğini arttıracaktır.

2018 yılı için Otomatik Katılım Sistemine ilişkin beklentilerimizi şöyle özetlemek mümkün;

50-99 ve 10-49 çalışanı olan işverenlerin sisteme geçişiyle birlikte, 2018 yılında yaklaşık 4 milyon katılımcının daha sisteme girmesini ön görüyoruz. Yaklaşık % 55 olan cayma oranının iyileştirilmesine ilişkin aksiyon ve düzenlemelerin hayata geçirilmesi sistemin devamlılığı açısından oldukça önemlidir.

Buna ek olarak, uzun vadede kıdem tazminatının da emeklilik sistemi kapsamına alınması ve işsizlik sigortası primlerinin belli bir oranının Otomatik Katılımda işveren katkısı olarak değerlendirilmesi, ülkedeki tasarrufların istenen seviyelere ulaşmasına katkı sağlayacaktır.

Otomatik Katılım sistemi hayata geçmeden önce düzenlemenin mevcut BES sistemini olumsuz yönde etkileyeceğine ilişkin görüşler mevcuttu. Ancak geldiğimiz noktada otomatik katılım kapsamına giren BES müşterilerinin mevcut sözleşmelerini iptal etmek yerine, otomatik katılım sisteminden caydıklarını gözlemliyoruz. Bu nedenle otomatik katılımın mevcut BES katılımcıları ve fonları üzerinden olumsuz bir etkisi olmadığını söyleyebiliriz.

Diğer yandan BES’teki yeni katılımcı sayısının geçen seneye kıyasla daha az artmasını otomatik katılım ile direkt olarak ilişkilendirebileceğimiz bir gösterge mevcut değildir. Otomatik Katılıma dahil olan çalışanların büyük bölümünün bireysel emeklilik sistemiyle ilk defa tanıştığını düşündüğümüzde, Otomatik Katılımın, BES üzerinde beklenen olumsuz etkiyi yaratmadığını söyleyebiliriz.

AvivaSA olarak tüm bu gelişmeleri müşteri odaklı stratejilerle yöneterek müşterilerimize doğru kanaldan ulaşmayı ve onların ihtiyaçlarını yaratıcı ve yenilikçi çözümlerle karşılayarak bizimle daha uzun süre çalışmalarını hedefliyoruz. Yalın bir iletişim dili kullanarak hem mevcut hem de potansiyel müşterilerimize tasarruf bilincini aşılamayı ve bireysel emekliliğe olan güveni arttırmayı hedefliyoruz.